Coronastudie: meerderheid Belgen wil mondmasker verplichten in supermarkt

mondmaskers winkel coronastudie belgië
EPA

Zo’n 77 procent van de Belgen wil dat het dragen van een mondmasker in de supermarkt verplicht wordt. Dat blijkt uit een grote studie rond de coronacrisis op initiatief van de Universiteit Antwerpen met ondersteuning van UHasselt, KU Leuven en de ULB. Maar liefst 27.000 Belgen vulden de enquête in.

EPA

Sinds begin juni laten steeds meer respondenten weten dat ze het dragen van een mondmasker liefst verplicht zouden zien in bepaalde situaties. Daarvoor is er nu meer draagvlak, zowel bij klanten (van 61 naar 77 procent) als bij personeel (van 75 naar 83 procent) in supermarkten.

Ook in andere winkels willen steeds meer respondenten dat het dragen van een mondmasker verplicht wordt voor klanten (van 55 naar 70 procent) en voor personeel (van 67 naar 76 procent). Enkel voor het dragen van een mondmasker op het werk (geen winkel) en op straat stijgt het draagvlak niet.

(België blijft toeristen aantrekken ondanks slechte coronacijfers van afgelopen maanden.)

Vakantieplannen van kinderen

De zomervakantie is van start gegaan en daarom polsten de wetenschappers ook naar de vakantieplannen van de kinderen van de ondervraagden. Het leeuwendeel van de kinderen en jongeren tussen 6 en 17 jaar heeft effectief vakantieplannen. Zo geeft 65 procent van de ondervraagden aan de kinderen mee te nemen op vakantie. Ook doet één op drie een sportkamp en gaat één op vier op kamp met de jeugdbeweging.

“Daarnaast geeft 20 procent van de kinderen en jongeren aan tijd met de grootouders te zullen doorbrengen”, zegt professor Thomas Neyens van UHasselt en KU Leuven. “Bij de kinderen tot 8 jaar is dat zelfs zowat 25 procent.”

(België opent grenzen naar eerste niet-EU landen ten vroegste op 7 juli.)

Dalende trend

Ook blijven de trends in de coronacijfers dalen. De afgelopen 7 dagen kwamen er gemiddeld 85 meldingen per dag binnen in ons land van besmettingen met het coronavirus. Dat is 10 procent minder dan de 7 dagen daarvoor. Het totale aantal besmettingen ligt nu op 61.598. Ook werden gemiddeld 14 coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis. Dat is 10 procent minder dan tijdens de 7 dagen ervoor. De dodentol in België staat nu op 9.761 mensen. 50 procent van de doden viel in Vlaanderen, 35 procent in Wallonië en 15 procent in Brussel.

(Wereldwijd dagelijks meer dan 160.000 besmettingen met coronavirus.)

Gesponsorde artikelen