Mumford & Sons ziet banjospeler Winston Marshall uit de groep stappen na politieke controverse

Winston Marshall, de bekende banjospeler en gitaarspeler van de groep Mumford & Sons, heeft aangekondigd dat hij de groep verlaat. Die beslissing komt er nadat er controverse was ontstaan omdat Marshall enkele maanden geleden zijn steun uitsprak voor het boek Unmasked van de rechtste journalist Andy Ngo waarin zware kritiek wordt geuit op de linkse protestbeweging Antifa.

“Gefeliciteerd. Eindelijk de tijd gehad om je belangrijke boek te lezen. Je bent een moedige man”, tweette Winston Marshall in maart naar de conservatieve journalist Andy Ngo over zijn boek Unmasked: Inside Antifa’s Radical Plan to Destroy Democracy.

Op die tweet kwam meteen veel kritiek en even later verontschuldigde de muzikant zich dan ook. “De voorbije dagen ben ik de pijn beter gaan begrijpen die wordt veroorzaakt door het boek dat ik heb gesteund. Ik ga tijd nemen om mijn blinde vlekken te onderzoeken”, klonk het toen.

“Geen zelfcensuur”

Die periode van reflectie heeft Winston Marshall nu blijkbaar doen beslissen om de groep Mumford & Sons te verlaten. Dat schrijft hij in een lande mededeling op Medium. “Ik heb veel tijd besteed aan reflecteren, lezen en luisteren. De waarheid is dat mijn commentaar op een boek dat extreemlinks en hun activiteiten documenteert op geen enkele manier een goedkeuring is van het al even weerzinwekkende extreemrechts”, begint hij daar zijn betoog.

“De waarheid is dat het zeer moedig is om verslag uit te brengen over extremisme met het grote risico zichzelf in gevaar te brengen. Ik heb ook het gevoel dat mijn eerdere verontschuldiging op een kleine manier bijdraagt aan de leugen dat dergelijk extremisme niet bestaat, of erger nog, iets goeds is … Als ik spreek zo’n controversiële zaken zal dat mijn bandleden ongetwijfeld problemen bezorgen. Mijn liefde, loyaliteit en verantwoording aan hen kunnen dat niet toestaan. Ik zou kunnen blijven en doorgaan met zelfcensuur, maar het zal mijn gevoel van integriteit aantasten … De enige manier om vooruit te komen is om de band te verlaten. Ik hoop dat ik, door afstand van hen te nemen, mijn mening kan geven zonder dat zij de gevolgen daarvan ondervinden.”

Banjospeler en gitarist

Winston Marshall richtte in 2007 samen met Marcus Mumford, Ben Lovett en Ted Dwane in Londen de folkrockband Mumford & Sons op. Twee jaar later braken ze door met het nummer Little Lion Man van het album ‘Sigh No More’. In 2012 bracht de groep een tweede album uit met de naam ‘Babel’. Daarop was de grootste hit I Will Wait.

Na die twee succesvolle platen koos Mumford & Sons, dat ondertussen een stevige livereputatie had ontwikkeld, voor een andere sound en dat had vooral zijn invloed op Winston Marshall. Op de volgende twee albums is er namelijk geen banjo meer te horen en dus schakelde Marshall over op gitaar. Voor hem blijft het dus bij vier platen want na veertien jaar gaat Mumford & Sons met zijn drieën door. Op sociale media namen de andere bandleden afscheid van hun banjospeler/gitarist.

Meer
Lees meer...