Na hallucinante GAS-boete van 200 euro: wat mag je eigenlijk nog in publieke vuilbak smijten?

Na hallucinante GAS-boete van 200 euro: wat mag je eigenlijk nog in publieke vuilbak smijten?

Iedereen heeft toch al eens afval in de vuilnisbak gegooid? Toch moet je oppassen, want zoiets kan ook tegen je gebruikt worden. Zo zat de correctionele rechtbank van Dinant gisteren met een hoogst eigenaardige zaak. Een man vocht een boete van 200 euro aan omdat hij zijn kinderen getoond had hoe die lege verpakkingen in de vuilnisbak moeten gooien. 

In ons land wordt er veel belang gehecht aan de properheid van openbare plaatsen. Daarom is sluikstorten verboden. Als je met een lege verpakking zit, gooi je die dus in de dichtstbijzijnde vuilnisbak. Maar pas op wat je erin gooit, want blijkbaar kan ook dat je een fikse boete opleveren. Het overkwam ene François Marlier, een inwoner van Walcourt in Namen. Dat schrijft de Franstalige krant La Capitale. Marlier kreeg een GAS-boete van 200 euro omdat hij vijf verpakkingen en een enveloppe in een openbare vuilnisbak gegooid had.

Hoe is hij gepakt? In de enveloppe zaten zijn facturen. Het kostte de wijkagent dus niet veel moeite om de dader te vinden. Het ergste van al is dat Marlier het goede voorbeeld wou geven door zijn kinderen te tonen hoe ze verpakkingen in de vuilnisbak moeten gooien. Het waren verpakkingen die nog in zijn wagen lagen en hij wou die gewoon kwijt. Het is verboden om meerdere stukken vuilnis tegelijkertijd in zo’n vuilnisbakken te gooien. Als Marlier die dus allemaal apart in verschillende vuilnisbakken gegooid had, was er geen probleem.

iStock

Rechter houdt voet bij stuk

Toch deed rechter Hauquier gisteren geen water bij de wijn. “Als iedereen de openbare vuilnisbakken zou gebruiken om zijn wagen proper te maken, zouden we niet meer buitenkomen”, klonk de rechter. “Die vuilnisbakken zijn voor het algemene restafval van voorbijgangers.”

Het probleem is dat er op die vuilnisbakken geen enkele waarschuwing staat. François Marlier is niet de eerste, maar zeker ook niet de laatste die hiervoor beboet wordt. Maar nu ken je de gevolgen. Denk dus maar drie keer na vooraleer je iets in een openbare vuilnisbak zwiert, of er zwaait wat!

Gesponsorde artikelen