Nederlandse zangeres Do haalt uit naar John de Mol: “Wist ervan, maar greep niet in”

Na verschillende deelneemster van The Voice of Holland heeft nu ook de Nederlandse zangeres getuigd over haar ervaringen met bandleider Jeroen Rietbergen. In een interview met NRC doet ze nu haar verhaal over seksueel wangedrag bij The Voice of Holland en de manier waarop dat allemaal in de doofpot werd gestoken.

De Nederlandse zangeres Do (40) heeft opnieuw uitgehaald naar John de Mol. Die was volgens haar getuige van het grensoverschrijdend gedrag achter de schermen bij The Voice of Holland, maar greep nooit in.

The Voice of Holland

Enkele weken geleden ontplofte de bom bij het Nederlandse programma The Voice of Holland. In een aflevering van het programma BOOS van Tim Hofman getuigden verschillende ex-deelneemsters over grensoverschrijdend gedrag achter de schermen van het programma.

Van zodra de zender RTL op de hoogte werd gebracht van de aflevering, werd het huidige seizoen van The Voice of Holland van de buis gehaald. Bandleider Jeroen Rietbergen bekende en liet weten dat hij zou stoppen met het programma. Ali B blijft voorlopig ontkennen.

Open brief aan John de Mol

In een open brief op Instagram haalde zangeres Do kort na de uitzending van BOOS al uit naar John de Mol. De baas van Talpa (het productiehuis van The Voice of Holland) kwam al zelf aan het woord in de aflevering van BOOS, maar zijn uitspraken vielen niet in goede aarde. Volgens Do had hij veel sneller moeten ingrijpen. “Beste John, Begrip dat je volstrekt in de war en door elkaar bent geschud. Wij allemaal. Het is niet mis wat daar aan beschuldigingen over tafel vliegen.”

“Maar eerlijkheid gebiedt me toch wel te zeggen: Je begrijpt er helemaal niks van! Jouw eigen zwager, geen machtspositie in jouw ogen … Kom op! Al twintig jaar weet iedereen(!!!) dat hij vunzige teksten als confetti de lucht inschiet en als hij de kans krijgt heel veel verder gaat. Na zijn eerste fout had er ingegrepen moeten worden zodat er geen nieuwe komt. Een zedendelinquent geef je geen carte blanche!” Ze gaat verder en meent dat er veel meer slachtoffers zijn dan er nu al naar buiten stapten en dat de Mol daar ook van op de hoogte was. “Het is niet onopgemerkt voorbijgegaan. Het is eenvoudigweg gedoogd!”

Vervolgens gaat ze dieper in op haar eigen ervaringen. “Ik draag al twintig jaar mee in deze wereld en ben zelf meerdere malen slachtoffer geweest van seksueel grensoverschrijdend gedrag, maar ik kon me er gelukkig tegen weren. Ik kom blijkbaar uit een generatie die een olifantenhuid heeft gekweekt. Het is misselijkmakend dat kandidaten die zich wanen in een vertrouwde omgeving zo misbruikt worden door een stel smerige, omhooggevallen machtsmisbruikende schooiers die niet met hun poten van anderen af kunnen blijven.” Haar laatste woorden zijn opnieuw voor John de Mol: “Je moest je schamen te zeggen dat slachtoffers aan de alarmbel moeten trekken. Jullie moeten je ogen eens van dat scherm halen en in de echte wereld hun werk laten doen.

Lees hier de volledige open brief van Do:

“De Mol wist wat er gebeurde”

In een nieuw interview met NRC doet Do nu haar volledige verhaal. Daarbij is ze opnieuw niet mals voor John de Mol. “Het is heel vreemd dat John zegt: ‘Ik wist dit niet’. Lieverd, je staat ernaast! Alleen: je herkent het niet als grensoverschrijdend gedrag. En je erkent niet dat er sprake is van een machtspositie. You of all people zou dat moeten weten. Jeroen Rietbergen is jouw zwager, de man van Linda, hij is bandleider. En hij is vijftig en een witte man. Ik vind het frustrerend dat mannen in hoge posities zich niet realiseren hoe intimiderend dat is. En hoe schadelijk hun gedrag kan zijn.”

Volgens haar was de Mol dus getuige van seksueel wangedrag, maar zag hij dat nooit als een probleem. “Daar zit de angel. Anders zou de zakenman John de Mol zeker hebben ingegrepen. We staan erbij en kijken ernaar, en verder keine Ahnung. Daar word ik wanhopig van. En boos. Ik heb die brief in een opwelling de wereld ingeslingerd.”

Ze hoopt dat haar brief kan leiden tot meer sociale controle. “Dat mensen zich realiseren dat ze elkaar hierop moeten aanspreken. Ik ben ervan overtuigd dat in 75 procent van de gevallen sociale controle kan voorkomen dat er gekke dingen gebeuren.”

Eigen ervaring met Jeroen Rietbergen

Do haalde het in haar open brief al kort aan, maar ze is zelf ook het slachtoffer van grensoverschrijdend gedrag door Jeroen Rietbergen. De feiten dateren van voor hij aan de slag was bij The Voice of Holland. “Twintig jaar geleden heeft hij dingen bij mij gedaan waarvan ik toen zei: ‘Gast, je bent gewoon koekoek, dat doe je toch niet?’ Maar er was een andere machtsverhouding, want ik huurde hem in en was niet afhankelijk van hem. Wat hij deed was echt niet oké, maar nadat ik hem erop heb aangesproken heeft hij het nooit meer bij mij gedaan. En mijn collega’s wisten ervan en als hij dan weer vieze praatjes had zeiden zij: ‘Gast, hou eens je bek joh, doe normaal’. Dus ik voelde me gesterkt door mijn omgeving.”

De zangeres zat dus in een positie waarbij ze kon ingaan tegen Rietbergen, wat voor de deelneemsters van The Voice of Holland vaak niet het geval was.

“Amicale business”

Grensoverschrijdend gedrag is volgens Do niet eigen aan de entertainmentindustrie. “Zo bagatelliseer je het probleem”, klinkt het. Maar ze ziet het wel als “een amicale business, waarin iedereen elkaar schatje noemt en knuffelt”. “Daarom denken mannen misschien dat het oké is om even aan je billen te zitten of je borsten tegen hun torso te drukken. Maar je kan me niet vertellen dat anderen dat niet zien, want ze staan erbij!”

Zelf had Do een ervaring met een producer met wie ze samenwerkte toen ze nog minderjarig was. Die stelde haar voor om naakt te zingen. Do is daar toen niet op ingegaan, maar weet dat dat het soort situatie is waarbij het al snel kan misgaan. “Je bent samen een product aan het creëren en je weet dat dat dan stopt. Het verpest je zakelijke relatie. Er is angst voor wat er gaat komen, dat je misschien een bom legt onder je levenswerk. Daarom dacht ik: ‘Laat maar gaan, het hoort erbij, niet zeuren’.”

Marco Borsato

Do werkte in het verleden ook samen met Marco Borsato, die beschuldigd wordt van het aanranden van jonge kinderen bij The Voice Kids. “Als dat waar is, is dat echt verschrikkelijk”, vertelt Do. “Ik vind het moeilijk om daar uitspraken over te doen. Maar los van de beschuldigingen zou je kunnen zeggen dat Marco heel handtastelijk is.”

Als ik intensief met hem had samengewerkt, had ik tegen hem gezegd: ‘Dat moet je niet doen, want niet iedereen vindt het fijn en je geeft er een verkeerd signaal mee af’.”

Lees hier het volledige interview op NRC.nl.

Meer
Lees meer...