Netflix haalt doel van 30 procent Europese content in “bijna alle Europese landen”

Enkele jaren geleden besliste de Europese Unie dat streamingdiensten onder de reglementering van televisiezenders vallen. Daardoor moesten ze voorzien dat 30 procent van hun aanbod in Europese landen van Europese makelij moest zijn. Dat doel heeft Netflix nu in “bijna alle landen” gehaald.

Netflix zou de quota van de EU bijna overal in Europa gehaald hebben. Een Europees besluit uit 2018 oordeelde dat Netflix onder dezelfde bepalingen als reguliere zenders valt. Daardoor moet het ook aan dezelfde quota voldoen. En die stellen dat 30 procent van het aanbod van Europese makelij moet zijn. Volgens een nieuwe studie zou Netflix dat bijna overal gehaald hebben.

30 procent

De studie van Ampere Analysis toont dat Netflix in bijna alle Europese landen flirt met de 30 procent. In Oostenrijk, Bulgarije, Kroatië, Estland, Duitsland, Letland, Litouwen, Nederland, Roemenië, Slowakije, Slovenië en Spanje is de kaap van 30 al gehaald. In andere landen, waaronder België, is de kaap dichtbij. Netflix kan de 30 procent daar makkelijk halen door enkele extra Europese titels toe te voegen of enkele niet-Europese titels te verwijderen.

De toename aan Europese series en films is duidelijk te merken. Zo zijn er al verschillende Britse (Sex Education, After Life), Spaanse (La Casa de Papel, Elite), Duitse (How To Sell Drugs Online (Fast), Dark) en Scandinavische (Borgen, Clark) reeksen te vinden op Netflix. Maar ook reeksen uit ons land zijn aan een opmars bezig. Zo werden recent Grond en Undercover toegevoegd aan de catalogus van Netflix. Daarvoor waren al reeksen als De Twaalf, Van Vlees en Bloed en Into The Night te vinden op de streamingdienst.

Andere streamingdiensten

Het onderzoek keek ook naar de andere streamingdiensten. Daarbij zat Amazon Prime al over de 30 procent in Duitsland, Zwitserland en Italië, maar zit het in de andere Europese landen nog onder die grens. HBO Max zit overal over de 25 procent, maar Disney+ is voorlopig de slechtste leerling in de klas.

De catalogus van Disney+ bevat op dit moment namelijk ongeveer 10 procent Europese content. Daarmee zit de streamingdienst, die vooral heel veel Amerikaanse producties heeft, nog ver onder de kaap van 30 procent.

Meer
Lees meer...