Netflix belooft niet zonder films of series te vallen nu iedereen thuis zit

Nu de film- en serieproducties wereldwijd stil liggen, betekent dit een drama voor de entertainmentsector. Analisten schrijven het jaar 2020 nu al af als verlieslatend voor elk bedrijf. Alleen lijkt dit bij Netflix niet het geval. Het bedrijf laat weten dat het nog tot eind dit jaar over voldoende film- en seriemateriaal beschikt.

Terwijl grote spelers zoals Disney, Warner Bros, Sony, Universal en Paramount op allerhande manieren hun jaar proberen te redden, gaat Netflix gewoon door. Het streamingbedrijf zou nog een heel jaar films en series kunnen aanbieden zonder releasedata te vervroegen of grote verschuivingen in hun aanbod te moeten toepassen.

200 projecten

Ted Sarandos, CCO van Netflix
(bron: ISOPIX)

Ted Sarandos, Chief Content Officer (CCO) van Netflix verklaarde in een interview op YouTube dat een groot deel van de opnames al gedaan zijn en dat de productie van nieuwe films of serie in een eindfase zitten. Het coronavirus zal op die manier de eindproductie niet hinderen.

De reden waarom Netflix in een betere positie staat dan zijn grote concurrenten ligt aan het feit dat ze op een andere manier te werk gaan. Omdat alle volledige seizoenen in één keer worden gelanceerd, begint Netflix lang op voorhand aan de opnames. Op dit moment wordt nog gewerkt aan 200 projecten die in hun eindfase zitten. Die verschillende projecten bevatten animatieseries, films en een verder assortiment dat Netflix nog voor minstens twaalf maanden voorziet.

Andere werkwijze dan concurrenten

Het langverwachte vierde seizoen van The Crown bevindt zich bijvoorbeeld nu in de afrondingsfase en zal later dit jaar uitkomen. Terwijl veel bedrijven uit de sector een strategie voor de komende negen tot twaalf maanden proberen te achterhalen, is Netflix een van de weinige streamers die nieuwe titels zo snel kan uitbrengen op de manier zoals ze nu doen. Zelf met de toegenomen concurrentie van bijvoorbeeld Disney Plus, komt geen enkel streamingbedrijf in de buurt van wat Netflix nu brengt.

ISOPIX

Netflix verkeert daarom in een goede positie. In tegenstelling tot onder andere Disney Plus en Paramount, brengt Netflix zijn films niet uit in bioscopen. Het moet daarom ook geen rekening houden met de gevolgen van gesloten cinemazalen, lopende deals met de Nationale Associatie voor Bioscoopeigenaars en veranderingen in het consumentengedrag die impact kunnen hebben op het aantal mensen die een bioscoop bezoekt. Zelf wanneer cinemazalen in 2020 terug open gaan, zullen veel producties verplaatst worden naar 2021 omdat wordt rekening gehouden dat mensen misschien nog niet meteen bioscopen zullen bezoeken na de coronacrisis.

Profiteren van groeiend aantal abonnees

Netflix is niet alleen bestand tegen de huidige coronacrisis, het haalt er ook profijt uit. Kenners, van de zakenbank Raymond Jones, gaan ervan uit dat het streamingbedrijf nog harder kan groeien dan eerder gedacht. Meer mensen, die eerst geen interesse hadden, kopen nu een abonnement bij Netflix. Het bedrijf ziet veel nieuwe leeftijdsgroepen tussen z’n abonnees. Dezelfde kenners voorspellen ook dat de recente gebruikers niet meteen zullen weglopen van Netflix wanneer de coronacrisis voorbij is. Zo profiteert Netflix van de huidige crisis.

Meer
Lees meer...