Coronavirus: alle films waarvan de release is uitgesteld

Sinds de uitbraak van het coronavirus staat de filmwereld stil. Grote premières kunnen niet meer doorgaan, bioscopen worden gesloten, releasedatums worden uitgesteld en opnames zijn stilgezet. Overal ter wereld kan je de komende maanden geen nieuwe films verwachten. Dit zijn alle producties die op dit moment uitgesteld of stilgezet zijn.

No Time To Die

De allereerste film die als gevolg van de coronacrisis werd uitgesteld, is de nieuwe James Bond-film No Time To Die. De laatste film met Daniel Craig als James Bond zou normaal in april uitkomen, maar is nu zeven maanden verschoven. No Time To Die komt nu uit in november.

Door die beslissing zal producent MGM een verlies van 30 tot 50 miljoen euro lijden, maar dat verlies zou nog groter geweest zijn als de film gewoon in april zou uitkomen. Toen MGM de beslissing nam om de film uit te stellen, waren bioscopen enkel in Italië, China en Zuid-Korea gesloten. Ondertussen zijn er al een groot aantal landen die hen gevolgd hebben, waaronder België.

“Er is slechts één persoon nodig, die niet eens de symptomen hoeft te vertonen, om de rest van het publiek te besmetten”, schreef een medewerker in een open brief. De première zou normaal op 31 maart plaatsvinden in de Royal Albert Hall in Londen. Deze is nu verplaatst naar 12 november. De Belgische release is net geen week later, op 18 november.

Fast & Furious 9

Ook Universal heeft beslist om de negende film van een van hun bekendste franchises uit te stellen. F9 of Fast & Furious 9 is met een volledig jaar uitgesteld. Hoewel acteur Vin Diesel voordien nog liet weten dat de uitbraak van Covid-19 geen invloed zou hebben op hun releasedatum in mei, moet hij nu toch op die woorden terugkomen. De acteur deelde zelf het slechte nieuws via Instagram.

“We voelen alle liefde die jullie hebben voor het volgende hoofdstuk van onze saga”, schreef hij. “Dat is waarom het extra moeilijk is om jullie te laten weten dat we de releasedatum moeten verleggen. Het is duidelijk dat het niet voor iedereen mogelijk zal zijn om de film in mei te zien, dus stellen we het beter volledig uit. We weten dat er teleurstelling is omdat jullie nu nog langer moeten wachten, maar dit is beter voor de veiligheid en gezondheid van iedereen.” De film zou in België normaal op 20 mei 2020 uitkomen, maar dat zal nu pas voor april 2021 zijn.

Mulan

Ook Disney lijdt onder de coronacrisis. De nieuwe live-action versie van Mulan zou normaal eind maart uitkomen, maar ook die release moet verplaatst worden. Wat opvallend is, is dat Disney pas heel laat besloot om de film uit te stellen. Maar uiteindelijk bleek het bijna onmogelijk om Mulan in maart te laten uitkomen, aangezien bijna iedere bioscoop gesloten blijft. De film is te duur om risico’s te nemen.

Een nieuwe releasedatum is nog niet bekend, maar normaal gezien zal de film dit jaar nog uitkomen. Aangezien Disney heel wat van de komende releases beheert, zou het geen groot probleem moeten zijn om een nieuwe datum te vinden. Volgens Richard Rushfield, journalist bij de Hollywood nieuwsbrief The Ankler, gaan veel productiehuizen de beslissingen van Disney volgen.

“Disney heeft een enorme invloed op de box office. Alle andere studios wachten op wat Disney gaat doen”, vertelt hij aan de Amerikaanse entertainmentwebsite Vulture. “Doordat Disney Mulan gaat uitstellen, zit iedere andere studio met de handen in het haar. Die studios weten nu niet of en hoe ze met hun release planning verder moeten.” Mulan was normaal vanaf 23 maart te zien in onze bioscopen.

Black Widow

Ook Black Widow komt later in de cinema’s. De Marvel-film over de Russische spionne Natasha Romanoff (Scarlett Johansson) zou normaal op 1 mei in de bioscopen komen, maar Disney heeft ook deze release verzet.

Die verplaatsing kan wel voor chaos zorgen in het Marvel-universum. Disney denkt altijd goed na over de volgorde waarin films verschijnen, waardoor Black Widow nu de eerste film is die moet uitkomen. Dat kan ervoor zorgen dat ook andere Marvel-films achteruit geschoven worden. Een exacte nieuwe releasedatum is nog niet bekend.

Een aantal van de acteurs lijkt erop te hameren dat Disney de film integraal op Disney+ moet zetten, zodat mensen in quarantaine er toch van kunnen genieten. Maar dat lijkt ons weinig waarschijnlijk aangezien Disney dan verlies draait. Ook fans vinden dat Black Widow een grote release verdient.

A Quiet Place Part II

Er waren al een tijdje speculaties rond het afgelasten van de A Quiet Place Part IIrelease. Nu zijn die speculaties ook bevestigd door Paramount. De film zou normaal uitkomen op 20 maart, maar zal nu op een nog onbekende datum later dit jaar in de bioscoop te zien zijn. Paramount liet in hun statement weten dat gezondheid nu even voorgaat. “We kijken er enorm naar uit om deze film uit te brengen wanneer we deze pandemie en de impact ervan beter begrijpen.”

A Quiet Place Part II is het vervolg op A Quiet Place uit 2018 en is een horrorverhaal rond Evelyn Abott (Emily Blunt) en haar gezin. De eerste film volgde het gezin in hun strijd tegen moordlustige buitenaardse wezens met een zeer goed gehoor.

The Personal History of David Copperfield

Deze film van Armando Iannucci zou op 6 mei in de Belgische bioscopen te zien zijn, maar ook die release is uitgesteld. The Personal History of David Copperfield ging in het Verenigd Koninkrijk al in première in januari, maar de andere landen moeten dus nog een lange tijd wachten. De film zou rond dezelfde tijd als Black Widow te zien zijn, waardoor Disney twee nieuwe films op hetzelfde moment zou releasen. Nu zijn beide films door het coronagevaar voor onbekende tijd van de kalender gehaald.

De film is gebaseerd op het gelijknamige verhaal van Charles Dickens en vertelt een soort emotionele, morele en intellectuele ontwikkeling van de hoofdpersoon, David Copperfield. Die rol wordt gespeeld door acteur Dev Patel, die vooral bekend is van zijn rol in de film Slumdog Millionaire.

The Lovebirds

Over de release van de Paramount-film The Lovebirds is al meer bekend. De film zou normaal op 3 april in de cinema’s verschijnen, maar Paramount maakte bekend dat de film meteen naar Netflix zal verhuizen. Zonder bioscooprelease. Paramount heeft al een tijdje een deal met Netflix, waardoor veel films van het bedrijf op de streamingdienst verschijnen.

Voor The Lovebirds is een keuze als deze niet slecht. De film is een midbudget film die op Netflix zou kunnen horen in de eerste plaats. The Lovebirds vertelt het (komische) verhaal van een koppel dat ongewild in een groot moordmysterie terechtkomt. Ze proberen hun namen te zuiveren, en als gevolg daarvan komen ze in de meest extreme situaties terecht. Situaties die hen doet nadenken over hun relatie. De hoofdrollen zijn weggelegd voor Issa Rae & Kumail Nanjiani.

The Lovebirds komt waarschijnlijk op 3 april op Netflix.

Ook opnames stilgelegd

Naast het uitstellen van releasedatums, zijn er ook verschillende producties stilgelegd door het coronagevaar. Eentje daarvan is Avatar 2. Het vervolg op Avatar uit 2009, de film die toen alle box office-records brak. De sequel zou normaal gezien volgend jaar uitkomen, maar door de uitbraak van het coronavirus zijn de opnames stilgelegd.

Eén voordeel voor de film is dat de productie voor de helft uit opnames bestaat en voor de helft uit CGI. Aan die CGI, of special effects, kunnen de makers wel verder werken. Het officiële twitteraccount van Avatar vertelde in een tweet dat de veiligheid en gezondheid van de crew voorgaat, maar dat ze op die manier wel nog kunnen verder doen met de ‘virtuele productie’. Of het uitstel van de opnames voor veel vertraging zal zorgen, is nog niet duidelijk.

Ook de opnames van The Matrix 4 zijn uitgesteld. De productie was na hun afgeronde opnames in San Francisco in Berlijn aan het draaien, toen ze beslisten ermee te stoppen door het coronagevaar. Ook de opnames voor onder andere Cinderella, Uncharted, The Little Mermaid, Fantastic Beasts 3 en The Batman zijn tijdelijk stilgelegd.

Netflix & Disney+

Ook The Witcher uitgesteld
Netflix

Dat de uitbraak van het coronavirus alles heeft stilgelegd, dat weet iedereen. Maar dat heeft ook heel wat invloed op onze favoriete Netflix-series en de releases op Disney+. Op het moment dat de hele filmwereld werd stilgelegd, waren er namelijk heel wat opnames voor populaire Netflix-series. Zo zijn de opnames van onder andere Lucifer, Riverdale, GLOW, The Handmaid’s Tale, The Witcher en Stranger Things stilgelegd. Dat zal wel degelijk een grote invloed hebben op de release van de nieuwe seizoenen.

Ook Disney+ moet eraan geloven. De streamingdienst doet normaal gezien deze zomer zijn intrede in ons land, maar een aantal series, zoals Loki en Big Shot, zullen er dus pas later op verschijnen. Op vlak van films is Disney+ dan weer een goudmijn door de coronacrisis. Films als Frozen II en Onward zijn al op de streamingdienst te zien, en heel misschien komt daar binnenkort dus ook nog Black Widow bij.

Meer
Lees meer...