Nieuw te streamen deze week: de start van Marvel-reeks ‘Moon Knight’, spionage in ‘Slow Horses’, Lukas Lelie als leerkracht in ‘Doe Zo Voort’, ‘Death On The Nile’ en gloednieuwe films van Judd Apatow en Richard Linklater

Een winterprikje bij de start van de paasvakantie: in onze werkelijkheid betekent dat tijd om te streamen! Helemaal als Disney+ een nieuwe Marvel-reeks lanceert, Apple TV+ ons de start van een spionagereeks met Gary Oldman serveert en Netflix geïnvesteerd heeft in gloednieuwe films van auteurs als Judd Apatow en Richard Linklater. Behalve die hoogtepunten is er ook nog de recente Poirot-film Death On The Nile, Queen-biopic Bohemian Rhapsody en Oscarklassieker A Beautiful Mind.

Series

Disney+ verwent de Marvel-fans met alweer een nieuwe reeks. Hoofdrolspeler in Moon Knight is niemand minder dan Oscar Isaac en die overtuigde zélf Ethan Hawke om ook aan de reeks mee te werken. Het betekent dus de introductie van twee topacteurs in het steeds meer uitdijende universum van Marvel. Oscar Isaac speelt Marc Spector, een voormalige huurmoordenaar voor de Amerikaanse marine die dat leven achter zich gelaten heeft en nu avonturier is. Hij lijdt aan een dissociatieve identiteitsstoornis én beschikt over bovenmenselijke krachten dankzij de Egyptische maangod Khonszu. Maar zoals we weten: with great power comes great responsibility en dus heeft ook Marc Spector moeten beloven dat hij elke vijand die hij tegenkomt, zal bestrijden. Wanneer hij een mysterie wordt in gedreven waar Egyptische goden een rol in spelen, beseft hij dus al snel dat zijn krachten niet alleen maar een zegen zijn. De afleveringen verschijnen op wekelijkse basis op Disney+, telkens op woensdag.

Apple TV+ laat ons vandaag dan weer kennismaken met Slow Horses, een spionagedrama waarin Gary Oldman de heerlijk cynische baas speelt van een team MI5-agenten. Zijn werknemers zijn allemaal bijzondere figuren, want ze hebben allemaal een fout gemaakt in het verleden en zijn afgeschreven voor het echte spionnenwerk. Ze krijgen nu saai en geestdodend werk te doen in de hoop dat ze na een tijdje ontslag nemen. Dan raakt deze afdeling echter verwikkeld in een gevaarlijke zaak waarbij een man live op het internet dreigt te worden onthoofd en is het plots aan deze zogenaamde Slow Horses om aan een echte zaak te werken waarbij er levens op het spel staan. Zes afleveringen werden geschreven door een zekere Will Smith. Dat is voor de duidelijkheid niet dé Will Smith. De titelsong is van Rolling Stones-zanger Mick Jagger.

Eén van de grappigste segmenten in De Ideale Wereld vinden wij Lukas Lelie die kinderen uit de lagere school een tekening laat maken over de grote wereldproblemen en er dan met hen over in gesprek gaat. Diezelfde Lukas Lelie kan nu eens ervaren wat er zou gebeuren als hij zich als leerkracht zou moeten verantwoorden tegenover de ouders van die kinderen: in Doe Zo Voort op Streamz speelt hij een leerkracht van het tweede leerjaar tijdens een ouderavond. Alle acht afleveringen zijn al beschikbaar op Streamz, ze duren telkens een kwartiertje.

Nog nieuw op Streamz is Julia, een minireeks van HBO Max die inzoomt op het leven van Julia Child, de vrouw die als eerste een kookprogramma op televisie presenteerde. Wie ooit Julie & Julia (2009) zag, zag Meryl Streep diezelfde Julia Child al vertolken in een film. Nu is het aan Sarah Lancashire om hetzelfde te doen in een reeks die het heeft over de opkomst van kookprogramma’s op televisie, maar ook over hoe Child moest vechten voor haar plaats in de seksistische mannelijke televisiewereld. De reeks is van start gegaan met een dubbelaflevering en wordt vanaf nu wekelijks aangevuld met een nieuwe aflevering.

Nieuwe films

Een heleboel nieuwe films deze week en daarbij ook films die momenteel zelfs nog in de filmzalen te vinden zijn. Death On The Nile op Disney+ bijvoorbeeld is zo één voorbeeld. Kenneth Branagh – die pas nog een Oscar won voor het scenario van zijn film Belfast – regisseerde dit klassieke Agatha Christie-verhaal waar hij zelf ook de rol in speelt van de Belgische privédetective Hercule Poirot. Hij is op vakantie op een cruise in de Nijl wanneer er een moord wordt gepleegd op het schip waarop hij één van de passagiers is. Nu is het aan hem om te bepalen wie de moordenaar tussen de passagiers is.

Helemaal nieuw op Netflix is The Bubble, de gloednieuwe film van Judd Apatow die in het verleden al successen scoorde met This Is 40 (2012), Knocked Up (2007) of The 40-Year Old Virgin (2005). In zijn nieuwe film die hij samen schreef met Pam Brady maken we kennis met een groep acteurs en actrices die in een coronabubbel zitten in een hotel. Daar proberen ze een vervolg te maken op een actiefilm over vliegende dinosaurussen. We zijn sceptisch, maar kom: hij verdient een kans.

Iets meer vertrouwen hebben we in de nieuwe Richard Linklater, de eerste animatiefilm van de regisseur sinds A Scanner Darkly uit 2006. Hoewel Richard Linklater sinds Boyhood (2014) geen echte topfilms meer heeft afgeleverd blijft het toch altijd uitkijken naar nieuw werk van zijn hand. In Apollo 10 1/2: A Space Age Childhood – op Netflix terug te vinden – begeven we ons naar de zomer van het jaar 1969 dat helemaal in teken staat in de nakende maanlanding. Een kind dat nabij de NASA-uitvalsbasis leeft, is al langer gefascineerd door het ruimteleven, maar hij verneemt net als alle anderen al het nieuws via de televisie. Zijn grote droom is zijn gewone leven achter zich te laten en zich voor te bereiden op een ruimtereis naar de maan.

Nog op Netflix verwijzen we graag naar Captain Nova, een Nederlandse jeugdfilm die zich eveneens in de ruimte afspeelt. We schrijven het jaar 2050 en de Aarde is er zo slecht aan toe dat de ervaren gevechtspiloot Nova de opdracht krijgt terug te reizen in de tijd om een desastreuze milieuramp te voorkomen. Maar waar niemand rekening mee heeft gehouden is een bijwerking van het tijdreizen: Nova wordt weer jong en stort neer als twaalfjarige. De film viel stevig in de prijzen op Cinekid, het Nederlandse jeugdfilmfestival.

Op Amazon Prime Video speelt Chris Pine in The Contractor. Hij vertolkt James Reed, een onvrijwillig ontslagen marinier die een contract tekent bij een geheime paramilitaire organisatie om zijn gezin te kunnen onderhouden. Voor zijn opdracht om een bioterroristische dreiging te onderzoeken reist Reed met zijn team naar Polen. Maar dan wordt zijn team uitgeschakeld en wordt Reed opgejaagd door Oost-Europa.

Nieuwe huurfilms

Ook bij de nieuwe huurfilms zijn enkele pareltjes aan te stippen: in The Velvet Queen – te huren op Picl.be – gaan twee vrienden in het gebergte van Nepal op zoek naar het zeldzame sneeuwluipaard. Een documentaire over de verstilte kracht en pracht van de natuur en de schoonheid in de wereld. De bijhorende soundtrack is van Nick Cave & Warren Ellis.

Ook op Picl.be terug te vinden voor een prijsje: Grosse Freiheit, de film die op het filmfestival van Cannes de publieksprijs won. De film vertelt het verhaal van Hans, een overlever van Auschwitz die in het naoorlogse Duitsland keer op keer in de gevangenis belandt omdat hij homoseksueel is, een strafbaar feit volgens paragraaf 175 van het Duitse Wetboek op dat moment.

De grote winnaar van de Césars – de grootste Franse filmprijzen – met zeven prijzen is dan weer te huren op Picl.be én Sooner. Het historische drama Illusions Perdues vertelt het verhaal van Lucien de Rubempré in de periode van 1837 tot en met 1843. Lucien is een jonge poëet die zich wil lanceren in de literaire wereld. Hij verruilt de stad Angoulême voor het bruisende Parijs. Daar wordt zijn talent opgemerkt, maar wordt zijn carrière ten gronde gericht door de politieke dagbladen.

Oudere films

De Queen-biopic Bohemian Rhapsody was enkele jaren geleden (2018) een groot succes en won zelfs 4 Oscars waaronder één voor Rami Malek die Freddie Mercury vertolkt. De liefhebbers kunnen de prent nu helemaal opnieuw bekijken, want de film is terug te vinden op Disney+.

Een andere Oscarklassieker is dan weer aan Netflix toegevoegd: Russel Crowe speelt de briljante wiskundige John Nash in A Beautiful Mind (2001). Die staat net op het punt internationaal erkend te worden wanneer hij betrokken bij een mysterieuze samenzwering.

Ook Zombieland (2009) is opnieuw op Netflix te bekijken. Deze film brengt een timide einzelgänger, een waaghals met een Twinkies-obsessie en een stel sluwe zussen bij elkaar op een roadtrip van Texas naar Los Angeles. Jesse Eisenberg, Woody Harreloson en Emma Stone zijn een plezier om naar te kijken in een film die bol staat van het plezier.

Docu

Afsluiten voor deze week doen we graag met Johnny Par Johnny – of in het Engels: Johnny Hallyday: Beyond Rock – een vijfdelige docureeks over de Franse rocker die de Elvis Presley van Frankrijk genoemd werd. We krijgen het verhaal van een kind dat al een paar maanden na zijn geboorte door zijn ouders in de steek gelaten werd. In 1957 veranderde alles voor Johnny Hallyday nadat hij een film met Elvis Presley in de hoofdrol gezien had. Hij wilde toen nog maar één ding: rock-‘n-roll zingen. Johnny Par Johnny focust op de carrière, maar ook op de verslavingen en relaties van de Franse rockgod.

Meer
Lees meer...