Nieuw Vlaams Belang-kamerlid Jan Penris: “Referendum Krim was stap naar Vlaamse onafhankelijkheid”

Jan Penris, jarenlang de trouwe rechterhand van Filip Dewinter, wordt naast Barbara Pas en Dewinter de derde Vlaams Belanger in de Kamer. Penris haalde in maart het wereldnieuws, door op de Krim het Russische ‘onafhankelijkheidsreferendum’ te gaan legitimeren als ‘internationale waarnemer’. Spijt heeft hij daar niet van: “Het was mijn plicht, als Vlaams-nationalist”.

Hadden we al gezegd dat het wat rommelt bij Vlaams Belang? Vast wel, maar voor wie het gemist heeft: het gaat niet echt lekker tussen het kamp-Dewinter enerzijds en dat van Gerolf Annemans anderzijds. Die laatste gaat in oktober de fakkel als voorzitter doorgeven, en wilt dat de jonge generatie alle kansen krijgt. Dewinter heeft lak aan de analyse dat zijn gedrag de oorzaak van de gigantische electorale nederlaag is, en zal niet wijken. 

Penris als lid van de Russische poppenkast

In de Kamer, waar de partij nog welgeteld drie zeteltjes heeft, is alvast van vernieuwing geen sprake. Filip Dewinter is verkozen, net als Barbara Pas, die in de vorige regeerperiode fractieleidster was en nu als mogelijke voorzitter genoemd wordt. Derde gekozene was Marijke Dillen, dochter van de partijstichter, wijlen Karel Dillen. Maar dochter Dillen past nu voor nog eens een mandaat, en zo komt Jan Penris in de Kamer. Penris is een oude bekende, jarenlang de luidruchtige echokamer van Dewinter in het Vlaams parlement. 

Maar maakte Dewinter het in de afgelopen kiescampagne bont, met onder meer zijn uitspraak “stop de verbruining”, dan ging Penris nog een stapje verder. Toen de Russische president Vladimir Putin na een militaire operatie een soort referendum organiseerde om de Krim te kunnen annexeren, dook Penris doodleuk op als ‘internationaal waarnemer’, samen met nog een rist extreemrechtse Europese parlementsleden en uiteraard een grote groep Russische parlementsleden. Van een EU-missie was hier geen sprake, dit was een compleet door Rusland gefinancierde poppenkast.

Annemans: “Bel hem met mijn groeten”

De actie van Penris, die er samen met senator Frank Creyleman van Vlaams Belang was, zindert nog na voor Vlaams Belang. Voorzitter Annemans was destijds vernietigend, distantieerde zich als partij en zei op Terzake dat hij “Penris scherp veroordeelde”. “Hallo, meneer Annemans, vandaag wordt Penris kamerlid voor Vlaams Belang?” “Inderdaad.” “Loopt er geen tuchtprocedure tegen hem intern?” “Procedure? Neen, ik had geen procedure nodig, ik heb hem meteen veroordeeld.” “En sindsdien heeft hij spijt betuigd?” “Spijt? Niets meer van hem vernomen. Belt u hem maar eens op, met mijn groeten”, zegt Annemans.

Penris zelf heeft geen seconde spijt van zijn acties in de Krim. “Ik heb gedaan wat ik moest doen. En die veroordeling van Annemans? (lacht) Ik geloof niet dat ik nog iets gehoord heb van Annemans.”

Of hij dan met zijn ‘waarnemersmissie’ niet in de kaart speelde van de Russen en Putin, die eenzijdig de Krim annexeerden? “Absoluut niet, met Putin heb ik niets te maken. Als je de kans krijgt om bij een democratisch proces waarnemer te zijn, moet je dat doen. We hebben een objectief rapport opgesteld. En ik kan u zeggen, we zijn daar zelfs bij die Tataarse minderheid geweest, waar zo veel om te doen was. Wel, zelfs die waren voor aansluiting bij de Russen.”

Vlaams Belang dronken op de Krim

“Weet u meneer, ze spreken daar Russisch. Die wilden aanhechting bij Rusland, elk volk moet dat toch kunnen autonoom beslissen. Ik heb gedaan wat ik moest doen. Er komen referenda aan in Schotland, in Baskenland, wie weet bij ons op een dag. Ik zou graag hebben dat er dan ook objectieve waarnemers naar hier komen, om ons referendum te controleren. Ik zie dat als mijn plicht, als Vlaams-nationalist. Dat was een stap die ons kan helpen richting onafhankelijkheid.”

Penris haalde met zijn actie de wereldpers, maar vooral omdat hij verschillende malen dronken gesignaleerd was in het hotel. De Britse krant de Telegraph schreef dat Penris om 9 uur 30 ’s ochtends in de hotellobby zat met een fles bier in de hand. 

“Ach, weet u, die Russen die ontvangen officiële delegaties op hun manier. En dat is echt niet gewoon bier hoor, die gieten vodka binnen alsof het niets is. Dus bon, ik ben een van die avonden wel wat dronken geweest ja. Maar of dat nu de wereldpers moet halen”, reageert Penris.

Het wordt dus gezellig, in de driekoppige Kamerfractie van het Belang. Iedereen verwacht dat Pas zich kandidaat zal stellen als voorzitter van het Belang. Dan heeft Dewinter meteen de baan vrij om fractieleider te worden. Met zijn buddy Penris 5 jaar naast hem. 

Meer
Lees meer...