Left Right
scrollTop top

Nieuwe versoepeling coronamaatregelen: dit verandert vandaag


Versoepeling corona zwembad
© EPA

Vanaf vandaag gaat er een nieuwe fase in van de versoepeling van de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Daarbij mogen heel wat plaatsen voor vrijetijdsbesteding hun deuren opnieuw openen en wordt de bubbel uitgebreid van 10 naar 15 personen. Dit zijn daarbij de belangrijkste veranderingen op een rijtje.

Uitbreiding persoonlijke bubbel

De belangrijkste verandering is dat de bubbel uitgebreid wordt van 10 naar 15 personen. Je mag nu dus elke week 15 verschillende mensen zien, waarbij die 15 elke week mogen afwisselen. Binnen deze bubbel hoef je geen rekening te houden met de regels van social distancing.

Heropening zwembaden, pretparken en bioscopen

Vanaf vandaag kan je opnieuw een bezoekje brengen aan een pretpark of gaan zwemmen in een publiek zwembad. Voor pretparken en binnenspeeltuinen zal je wel op voorhand moeten reserveren. Daarbij zullen er maar een beperkt aantal tickets beschikbaar zijn. Op sommige attracties zal een mondmasker verplicht zijn. Ook in sommige openbare zwembaden zal je op voorhand moeten reserveren om drukte tegen te gaan. Dit kijk je dus best na voor je vertrekt.

In bioscopen en theaterzalen zal eveneens gewerkt worden met reservaties. Daar zijn er telkens maximum 200 personen toegelaten in een zaal binnen, wanneer er daarbij social distancing verzekerd kan worden. In buitenlucht zijn 400 mensen toegelaten. Mondmaskers zijn zowel indoor als outdoor niet verplicht, maar wel sterk aangeraden.

Ook wellnesscentra en sauna’s mogen vanaf vandaag opnieuw hun deuren openen, maar ook dat zal onder strikte voorwaarden gebeuren. Bij massages moeten zowel de klant als het personeel een mondmasker dragen en stoomcabines, jacuzzi’s en hamas blijven gesloten, tenzij het gaat om – grondig gereinigde – cabines voor privégebruik.

Casino’s en speelhallen tot slot mogen ook opnieuw openen, maar daar moeten de automaten wel minstens 1,5 meter uit elkaar staan of gescheiden worden door schermen van plexiglas. De automaten, jetons, munten en kaarten moeten geregeld ontsmet worden.

Evenementen

Vanaf vandaag zijn kleine evenementen opnieuw toegelaten. Het gaat daarbij om indoor evenementen met maximaal 200 aanwezigen. In open lucht mogen er 400 personen aanwezig zijn bij evenementen.

Winkelen

Tot slot worden ook de voorwaarden voor winkelen versoepeld. Zo moet je niet meer alleen gaan winkelen, maar mag je de mensen uit je bubbel meenemen. In de winkels moet je wel nog steeds voldoende afstand (minstens anderhalve meter) houden van andere klanten. Mondmaskers worden niet verplicht in winkels, maar wel aangeraden.

Jan Vermeulen, de burgemeester van Deinze, wilde zijn inwoners alsnog verplichten om een mondmasker te dragen in supermarkten en superettes. Hij wilde die maatregel nemen om de mensen in de vele zorginstellingen in Deinze te beschermen. Maar hij werd daarvoor teruggefloten door minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem. Die is het er niet mee eens dat de regels op een andere manier geïnterpreteerd worden, of dat nu strenger of minder streng is. Het dragen van mondmaskers in winkels wordt streng aangeraden, maar moeten volgens De Crem nergens verplicht worden.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  112.547.616
 • Aantal
  doden
  2.497.865
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  760.809
 • Aantal
  doden
  21.988