Ook van deze 9 dingen krijg je gaatjes in je tanden

Cariës of tandbederf is de meest voorkomende infectieziekte ter wereld. 95 procent van de mensen heeft er vroeg of laat last van. We weten allemaal dat we gaatjes in onze tanden krijgen van snoep, maar hier zijn negen dingen die minstens even schadelijk zijn voor je tanden, waar je dat wellicht niet van vermoedde:

1. Zoute koekjes

Toch een beetje verrassend op nummer 1 deze. Blijkbaar zijn zoute crackers erger dan eender welke snoep als het aankomt op gaatjes veroorzaken. Heeft te maken met de ingrediënten, crackers zitten vol met aangepaste ingrediënten en in het bijzonder het gemodificeerd zetmeel. 

Die dingen verhogen niet alleen de glykemische index (een versnelde suikeropname om het simpel te houden), ze maken van de de koekjes ook ware cariësbommen omdat ze de natuurlijk aanwezige bacteriën in je mond ertoe aanzetten om zich te gaan vermenigvuldigen buiten proporties. Dat is trouwens ook de reden waarom ze zorgen voor een slechte adem. 

Tip: drink! Spoel zo snel mogelijk de restjes van de zoute koekjes uit je mond.

2. Cola én light cola

Er zijn twee redenen waarom cola’s slecht zijn voor je tanden. De eerste is de suiker die erin zit. Wanneer de bacteriën in je mond daarmee in contact komen, produceren ze een zuur dat gaatjes veroorzaakt. En in cola (maar ook in veel andere soft drinks) zit veel suiker: tot 9 koffielepeltjes per blikje! 

Misschien denk je nu: maar ik drink light, dus … Wel, ook in zero of light zit fosforzuur (het zit trouwens ook in industriële schoonmaakproducten). En dat fosforzuur tast je tandglazuur aan. 

In cola zit ook caramelkleurstof. Die zorgt ervoor dat je tanden geel worden. 

Tip: drink met een rietje. Plus: voor je tanden is vaak kleine hoeveelheden cola drinken slechter dan af en toe veel cola drinken. 

3. Fruit en vooral gekonfijt fruit en fruitdrankjes

Waarmee we absoluut niet willen zeggen dat fruit ongezond is. Maar ook de suiker in fruit zorgt ervoor dat de natuurlijk voorkomende bacteriën in je mond zuren gaan produceren die cariës veroorzaken. Gekonfijt fruit is nog slechter voor je tanden, net als veel fruitdrankjes omdat er vaak extra suiker is aan toegevoegd. 

Tip: drink water en spoel zo je mond wanneer je fruit eet.

4. Sportdrankjes en vooral energy drinks

De reden is hierboven al beschreven: suiker in die drankjes die na interactie met de bacteriën in je mond voor zuur zorgen dat gaatjes in je tanden maakt. In sportdrankjes zit doorgaans veel meer suiker dan je zou denken, en met energiedrankjes is het nog erger gesteld, daar zitten gruwelijke hoeveelheden suiker in. In de meest populaire tussen 10 en 15 lepeltjes suiker per blik!

Tip: drink ze alleen als je ze echt nodig hebt, niet wanneer je er zin in hebt.

5. Chips en popcorn

In chips zit veel gemodificeerd zetmeel, en dat is een cariësbom, zoals we al aanstipten bij de zoute koekjes. En er is niks dat zoveel melkzuurbacteriën in je mond aanmaakt als popcorn. Zelfs wanneer je er geen suiker of zout opdoet. Maïschips of tortillachips zijn ook heel slecht voor je tanden.

Tip: mond spoelen door te drinken.

6. Roken

Je tanden worden geel van roken, maar het zorgt ook voor tandbederf. Dat komt omdat tabaksrook een invloed heeft op je speekselproductie, en speeksel is heel belangrijk om je tanden te beschermen. 

Tip: stoppen met roken.

7. Wijn

Dit is een interessante omdat een poosje geleden er een bericht de wereld rondging dat rode wijn net goed zou zijn om tandbederf tegen te gaan. Dat kwam door een Italiaanse studie, waarin stond dat rode wijn de bacterie Streptococcus mutans neutraliseerde, en die bacterie is één van de voornaamste redenen van cariës. Alleen: dat blijkt niet te kloppen en de zuren die in rode wijn zitten zijn integendeel wel slecht voor je tandglazuur. Witte wijn is niet beter, wegens meer suiker.

Tip: in beide gevallen geldt dat de wijn laten rondgaan in je mond voor maximaal aromatisch effect niet goed is voor je tanden.

8. Thee en koffie

Zeker wat thee betreft zijn er heel conflicterende studies hierover. Vooral in groene en zwarte thee zouden dingen zitten die tandplak helpen voorkomen. Alleen: in thee zit ook iets wat je speekselproductie vermindert, en dat effect zou groter zijn dan de heilzame werkingen. In koffie zit trouwens ook iets wat je mond uitdroogt. 

Bovendien krijg je zowel van koffie als thee gele tanden. En verrassend van thee zelfs meer dan van koffie volgens een aantal studies. Komt bij dat mensen blijkbaar doorgaans vaker suiker bij hun thee doen dan bij hun koffie, en die suiker is heel slecht voor je tanden.

9. Cocaïne

Cocaïne is slecht voor je tanden om twee redenen. Het geeft een droge mond, en een gezonde speekselhuishouding is je beste bescherming tegen gaatjes in je tanden. Maar het veroorzaakt ook bruxisme. Cocaïnegebruik leidt tot tandenknarsen: ze schuiven hun boven- en ondertanden over elkaar. De meeste gebruikers zijn zich daar trouwens niet eens van bewust. Dat bruxisme is nefast voor je tandglazuur, en eenmaal dat stuk is, heeft cariës vrijspel.

Bovendien hebben cocaïnegebruikers veel vaker last van tandvleesontstekingen die onrechtstreeks tot tandbederf leiden.

Het goede nieuws is, dat – op nummer 9 na – je al deze dingen niet hoeft te laten als je maar voldoende:

Meer
Lees meer...