Pakistaanse stad Lahore heeft zwaarste luchtvervuiling ter wereld

Lahore in Pakistan was het voorbije jaar wereldwijd de stad met de zwaarste luchtvervuiling. Dat blijkt uit een rapport van het Zwitserse bedrijf IQAir, een fabrikant van luchtzuiveringsapparaten. Het onderzoek, gebaseerd op de gegevens van meer dan dertigduizend meetpunten op ruimschoots 7.300 locaties in 131 landen en regio’s, bracht tevens aan het licht dat Tsjaad in Centraal-Afrika het voorbije jaar het land met de grootste luchtvervuiling ter wereld was.

Waarom is dit belangrijk?

De vervuiling met fijnstof (PM2,5) in de atmosfeer kan zware longschade veroorzaken. De World Health Organization (WHO) beveelt een maximale concentratie van 5 microgram per vierkante meter aan. Volgens de gezondheidsorganisatie leeft echter één op tien mensen in de wereld in een gebied waar de luchtverontreiniging een bedreiging voor de gezondheid vormt.

Sterke achteruitgang: De luchtkwaliteit van Lahore, de tweede grootste stad van Pakistan, liet vorig jaar een aanwezigheid van 97,4 microgram fijnstof per kubieke meter optekenen.

 • Dit cijfer maakt duidelijk dat de situatie in de stad sterk achteruit gaat. Het jaar voordien was er immers 86,5 microgram fijnstof per kubieke meter opgetekend. Daarmee stond Lahore toen op de tiende plaats.
 • De Chinese stad Hotan eindigde het voorbije jaar met 94,3 microgram op een tweede plaats. Hier kon echter wel een verbetering worden gemeld. Twee jaar geleden was in Hotan immers nog een niveau van 101,5 microgram geregistreerd.
 • In de rangschikking van vorig jaar volgden de Indiase steden Bhiwadi (92,7 microgram) en Delhi (92,6 microgram) op een derde en vierde plaats.

Tsjaad: In Tsjaad werd het voorbije jaar een gemiddelde vervuiling van 89,7 microgram per kubieke meter opgetekend.

 • Daarmee nam het Afrikaanse land het voorbije jaar de titel van meest vervuilde natie van de wereld. Het jaar voordien werd die lijst nog door Bangladesh aangevoerd.
  • Irak eindigde met een niveau van 80,1 microgram op een tweede plaats, gevolgd door Pakistan (70,9 microgram) en Bahrein (66,6 microgram).
 • Het rapport van IQAir, dat vaak door onderzoekers en overheidsorganisaties wordt gebruikt, wijst erop dat de luchtkwaliteit in Bangladesh het voorbije jaar sterk is verbeterd.
  • Twee jaar geleden voerde Bangladesh met een vervuiling van 76,9 microgram de ranglijst aan, maar nu is het land met een niveau van 65,8 microgram tot een vijfde plaats teruggezakt.
  • India, dat nochtans een aantal bijzonder zwaar vervuilde steden heeft, staat met een niveau van 53,3 microgram op een achtste plek.
 • De onderzoekers merken nog op dat in een aantal gebieden in Azië bijna 60 procent van de bevolking woonachtig is in gebieden waar de concentratie van fijnstof minstens zeven keer hoger ligt dan de niveaus die door de internationale gezondheidsorganisatie worden aanbevolen.
 • Nog wordt gemeld dat het Amerikaanse territorium Guam met een concentratie van 1,3 microgram fijnstof wereldwijd het land met de zuiverste lucht is. Canberra (Australië) voert met een concentratie van 2,8 microgram de rangschikking aan van de steden met de meest gezonde lucht.

(dv)

Meer
Lees meer...