Left Right
scrollTop top

Peter Genyn bezorgt België vierde gouden medaille op Paralympische Spelen in Tokio


Peter Genyn Paralympische Spelen 2020 Tokio 100m
© Peter Genyn na zijn gouden race op de 100 meter (T51) – Bron: AP Photo/Emilio Morenatti/Isopix

De medailleoogst van België op de Paralympische Spelen is aangedikt tot 15. Peter Genyn en Roger Habsch hebben daarvoor gezorgd in op de 100 meter (T51) door respectievelijk goud en brons te winnen. Na afloop van de race liet Genyn zijn emoties de vrije loop. Door sabotage van een concurrent aan zijn stoel moest titelverdediger namelijk ei zo na forfait geven.

Begin deze week kregen we nog een ontgoochelende Peter Genyn te zien. De 44-jarige Belg was toen namelijk pas tweede geworden op de 400 meter (T51) achter zijn eeuwige concurrent, de Fin Toni Piispanen. Achter dat topduo was de 42-jarige Belg Roger Habsch zeer blij met de derde plaats en daarbij horende bronzen medaille.

Paralympisch record na kanonstart

Drie dagen later stond dat drietal in het Tokyo National Stadium opnieuw zij aan zij aan de start voor de finale van de 100 meter (T51). In die afstand is Genyn niet alleen titelverdediger en wereldrecordhouder. Hij won ook de laatste drie wereldtitels op de 100 meter en twee van de drie laatste Europese titels. Alleen op het afgelopen EK begin juni moest hij tevreden zijn met zilver … achter de eeuwige Piispanen.

Vandaag stond er echter geen maat op de Belg. Na een razendsnelle start stoomde hij door naar een indrukwekkend paralympisch record van 20.33. Piispanen moest uiteindelijk zelfs nog alleen uit de kast halen om Habsch af te houden in de strijd om het zilver.

Sabotage

Na afloop van de wedstrijd werd pas écht duidelijk wat voor een ongelofelijke prestatie Genyn had neergezet. Aan Sporza vertelde de gouden medaillewinnaar wat er zich afspeelde in het laatste uur voor de wedstrijd. “45 minuten voor mijn opwarming had ik plots 3 lekke banden en was mijn kader doorgebroken. Pure sabotage. Iemand moet geweldig veel schrik gehad hebben, een lafaard tot en met”, legde een emotionele Genyn uit. “Mijn stoel hangt met duct tape aan elkaar. Bovendien moest hij ook opnieuw afgesteld worden. Hij stond zelfs niet helemaal perfect. Maar zo zie je wie er met een stoel kan rijden en wie niet.”

“Het was verschrikkelijk. Ik dacht echt dat het voorbij was. We hadden nog een reservekader, maar doordat de vijs afgebroken was, konden we daar mijn stoel niet opzetten. Echt, ik ben iedereen van de staf enorm dankbaar”, besloot de paralympische kampioen. De naam van de “sukkelaar” die de sabotage mogelijk op zijn geweten heeft wou Genyn voor de camera niet noemen.

Derde gouden medaille ooit voor Genyn

Voor Roger Habsch, die nog maar sinds 2018 begon met handbiken, is het zijn tweede bronzen medaille op deze Spelen. Voor Peter Genyn is het al zijn derde gouden paralympische gouden medaille na dubbel goud in Rio vijf jaar geleden. Daarmee behoort hij tot de grootste para-atleten die ons land ooit gekend heeft.

Lees ook:


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…