Na een spervuur van nieuwe releases is onze playlist stevig gegroeid: deze nieuwe muziek is bij ons blijven hangen

Voor muziek geldt hetzelfde als in het serielandschap: er verschijnt zo ontzettend veel in zo’n waanzinnig tempo dat het makkelijk verdrinken is in het aanbod. In 2022 willen wij een handje helpen om het overzicht te behouden: we maken één grote playlist waarin we alle beste deuntjes van het jaar verzamelen. De lijst wordt voortdurend van updates voorzien en zullen we ook hier regelmatig onder de aandacht brengen. Enkele nieuwe nummers zullen we dan telkens van een woordje uitleg voorzien, de hele playlist staat onderaan.

In onze lijst staat de teller ondertussen op 155 nummers, maar laat je daar niet door afschrikken, want uiteindelijk is dat nog steeds minder dan tien uur muziek. De onderstaande songs willen we deze keer graag uitlichten uit onze volledige playlist.

Spinvis – Doe Niet Alsof

Doe Niet Alsof is een losse single van Spinvis, maar wel een hele mooie. De tekst is een analyse waard, maar komt vooral neer op: we doen met ons allen ook maar gewoon ons best, niemand is perfect dus wees alsjeblieft jezelf.

Emeli Sandé – Brighter Days

Eenzelfde soort boodschap horen we bij Emeli Sandé in haar nieuwe single Brighter Days: ooit zal het echt stoppen met regenen, ook al is het dat soms lastig om te geloven. Een schaamteloos aanstekelijk popdeuntje dat ons van de eerste luisterbeurt mee had.

Fred again.., Romy & HAAI – Lights Out

Sinds onze vorige lichting muziek mogen we ook weer feesten zowaar en deze banger mag met ons mee op pad. Het melancholische toontje dat overduidelijk in het nummer schuilt is te danken aan Romy, de zangeres van The xx die overal waar ze opduikt instant te herkennen is.

Lana Del Rey – Watercolor Eyes

De streamers onder ons hebben elke maandag op Streamz een vaste afspraak met Euphoria, één van de beste series van dit moment. Die verdient zeker ook een pluim voor zijn soundtrack. Enkele artiesten schreven zelfs een gloednieuw nummer voor de aftiteling van een episode. Lana Del Rey deed dat, maar ook het nieuwe nummer van James Blake voor de reeks (Pick Me Up) en dat van Tove Lo (How Long) staat in onze lijst.

Goose – Endless

Het is al van 2016 geleden dat Goose nog eens een echt album uitbracht, maar daar komt dit voorjaar verandering in. De single die ons moet warm maken voor die aankomende plaat heet Endless, duurt vijf minuten en laat vooral weer horen dat ze bij Goose hun gitaren hebben teruggevonden, maar dat er ook een melancholie in het nummer schuilt dat we niet eerder hebben gehoord bij de band.

King Hannah – Big Big Baby

Voor muziekliefhebbers die wel houden van vrouwen die weten hoe ze een gitaar moeten temmen, raden we King Hannah aan. Het duo uit Liverpool wordt al langer in de gaten gehouden op muziekblogs allerhande, bracht in 2020 een goed ontvangen EP uit en was eind 2021 ook al terug te vinden in onze eindlijst met hun single A Well-Made Woman. Op vrijdag 25 februari volgt dan eindelijk dat eerste album met de geweldige titel ‘I’m Not Sorry. I Was Just Being Me.’ en daar kunnen we, zo bevestigt ook nieuwe single Big Big Baby weer, alleen maar naar uitkijken.

Op 30 maart staat de band in De Kreun in Kortrijk, op 18 april komen ze naar Trix in Antwerpen. Op de site van Trix klinkt het “Humeurig, bezwerend en meeslepend, in het midden tussen Sharon van Etten, Mazzy Star en PJ Harvey” en als dat je niet over de streep trekt, dan weten wij het ook niet meer.

Nilüfer Yanya – Midnight Sun

Op diezelfde blogs kan je al een tijdje zien hoe de loftrompet bovengehaald wordt voor Nilüfer Yanya, en niet onterecht. Haar dromerige stem weerklinkt over een gitaarriedeltje dat eerst aan Radiohead doet denken en dan helemaal openscheurt. In Midnight Sun zingt ze over het licht aan het einde van de tunnel, over opnieuw rechtkrabbelen na een moeilijke periode. De live première van Nilüfer Yanya kunnen we op 30 maart in de Botanique in Brussel meemaken.

Holly Humberstone – London Is Lonely

Holly Humberstone is nog één van die jonge veelbelovende zangeressen. Ze heeft al twee EP’s op haar naam staan en vult die nu aan met de nieuwe single London Is Lonely. Veel valt er niet achter te zoeken: Humberstone is afkomstig van het Londense platteland, maar verhuisde naar Londen omdat dat beter en praktischer bleek voor haar carrière. In de grote stad tussen al die mensen wordt ze wel eens overvallen door een gevoel van eenzaamheid.

GAYLE – ur just horny

Uit 2021 kwam GAYLE op het voorplan en scoorde ze een grote hit met abcdefu. Het nummer van de 17-jarige ging viraal op TikTok en dat wil anno 2022 zeggen dat ze meteen wereldwijd in de hitparades gelanceerd was. Met de tweede single bevestigt ze haar talent en doet ze met haar directe boodschap en haar aanstekelijke rockpop denken aan Olivia Rodrigo. Een nieuwe hit in wording.

Big Thief – Simulation Swarm

Eén van de beste platen van het jaar tot nu toe staat op naam van Big Thief. Op ‘Dragon New Warm Mountain I Believe In You’ staan maar liefst 20 nieuwe nummers en daartussen geen één die we zouden willen overslaan. Het laatste als single uitgebrachte nummer voor de release van de plaat was Simulation Swarm. Hun passage in het Koninklijk Circus is uitgesteld naar 28 juni. Amper enkele dagen later – op 3 juli – mogen ze in The Barn op Rock Werchter laten zien waar de hype nu al enkele jaren over gaat.

The Kooks – Connection

The Kooks, bestaan die nog? Jazeker, en in juli brengen ze zelfs een nieuw album uit. Dat zal ’10 TRACKS TO ECHO IN THE DARK’, een album dat in drie fasen uitgebracht zal worden. Connection is één van de eerste drie nummers die bij de eerste fase van de uitrol horen en is, hoewel beduidend trager dan we van The Kooks gewend zijn, ook weer aanstekelijk spul. Het album zou volgens frontman Luke Pritchard geïnspireerd zijn door de Brexit. Zo weten we ook weer meteen hoe we de “connection” uit de titel moeten interpreteren.

Op 4 maart spelen The Kooks in Vorst Nationaal in het kader van de vijftiende verjaardag van hun debuutplaat Inside In/Inside Out. Op 22 juli verschijnt vervolgens hun nieuwe album ’10 TRACKS TO ECHO IN THE DARK’.

Kids With Buns – Waiting Room

De energie niet meer vinden om de was te doen, geen vreugde meer voelen, naar de winkel gaan dat een te grote opgave blijkt, er niet in slagen om buiten te komen: de thematiek van Waiting Room van Kids With Buns is duidelijk en belangrijk. Op 15 april brengt Kids With Buns een EP uit, hun show op 27 april in de AB Club is helemaal uitverkocht.

Foxes – Body Suit

Haar album ‘The Kick’ is intussen al een dikke week uit, van de single Body Suit gaan we alleen maar meer houden. Dit nummer klinkt anders dan wat we van Foxes gewend zijn, maar net zoals de Britse zingt, kruipt het nummer meer en meer onder ons vel. De saxofoon maakt het af. Luister en glimlach.

Liam Gallagher – Everything’s Electric

Liam kan het nog steeds, Everything’s Electric is weer een knappe ouderwetse rocker. Toch laat de man de laatste tijd meer en meer verstaan dat hij de split van Oasis betreurt en dat de band wat hem betreft nooit had mogen splitten. Zijn broer Noel is degene die al sinds de split in 2009 de boot richting een reünie het meest af houdt dus denken we niet meteen dat de smeekbeden meteen iets gaan veranderen. Een nieuw soloalbum van Liam verschijnt alvast op 27 mei. Deze eerste single schreef hij samen met niemand minder dan Dave Grohl.

Red Hot Chili Peppers – Black Summer

En er zijn nog meer rockers opgestaan, want ook Red Hot Chili Peppers zijn opnieuw actief. Op 1 april zal hun nieuwe album ‘Unlimited Love’ verschijnen. Dat is hun eerste plaat in zes jaar en het eerste album sinds zestien jaar met gitarist John Frusciante aan boord. Dat doet het beste vermoeden, want de geschiedenis van Red Hot Chili Peppers leert dat ze hun beste werk afleveren wanneer hij wél bij de band hoort. De eerste single Black Summer is redelijk gezapig, maar laat toch echo’s aan Dani California horen. Laat dat nummer nu net uit ‘Stadium Arcadium’ komen, dat laatste album waar Frusciante er ook bij was.

Oh ja, nog even dit: ‘Love Unlimited’ zal niet minder dan 17 nummers tellen. Op zondag 3 juli zijn de heren de afsluiters van Rock Werchter 2022, maar dat festival is al helemaal uitverkocht.

De Mens – Broer

Waar Is De Liefde? liet De Mens horen in hun meest popgevoelige gedaante. De nieuwe single Broer doet het omgekeerde en laat De Mens horen zoals we ze niet vaak horen: op hun meest ingetogen. De mooie nieuwe single is een voorbode van ‘Broers’, het aankomende elfde album van de band.

Op 26 maart viert de band 30 jaar De Mens in de Lotto Arena.

Ibeyi – Sister 2 Sister

Van broers naar zussen, want ook Ibeyi heeft een nieuwe sngle gelanceerd en die is een ode aan de band van de twee zussen. ‘Spell 31’ is de titel van hun derde album – hun eerste sinds 2017 – en verschijnt op 6 mei.

Kurt Vile – Like Exploding Stones

Kurt Vile richtte samen met Adam Granduciel The War On Drugs op, maar trok daar al snel de deur achter zich dicht om koppig zijn eigen ding te gaan doen. Dat doet hij sindsdien met succes en op regelmatige basis. Het bezige baasje Vile brengt op 15 april al zijn achtste album uit sinds hij in 2008 solo debuteerde. (watch my moves) wordt een lange zit van 15 nummers en 73 minuten en ook de eerste single Like Exploding Stones gaat de zeven minuten over. Precies zoals we Vile het liefst hebben.

Op 5 september speelt Kurt Vile in het OLT Rivierenhof te Deurne, op 19 september is hij te bewonderen in het Wilde Westen in Kortrijk.

Tomberlin – Happy Accident

We werden ook meteen gegrepen door Happy Accident van Tomberlin, de nieuwe single van de Amerikaanse singer-songwriter Sarah Beth Tomberlin. Ook haar vorige single Idkwntht is in onze lijst te vinden, maar deze greep ons meer. Het is de voorbode van haar album ‘I Don’t Know Who Needs To Hear This…’, dat vanaf 29 april te koop is. Het album zal in het teken staan van zelftwijfel en zelfreflectie. De single Happy Accident gaat over het proberen uitzoeken wat je voor iemand betekend (hebt). “I was kind of walking through moments in previous relationships in my life. I wanna know why someone wants to get to know me. Do you want to know me or just your idea of me? Do I want to know you or just my idea of you?”, liet ze in een bijlage bij de single optekenen.

Silk Sonic – Love’s Train

De combinatie Bruno Mars en Anderson .Paak blijft uitstekend werken. Niet alleen hebben ze After Last Night (ook in de lijst) vanop hun album ‘An Evening With Silk Sonic’ als nieuwe single uitgebracht, op Valentijnsdag brachten ze eveneens Love’s Train uit. Het is hun versie van een nummer dat de ons onbekende band Con Funk Shun in 1982 uitbracht. Voor ons is het een nummer van Silk Sonic.

Rex Orange County – AMAZING

We blijven nog even bij de liefde, want daar zingt Rex Orange County ook duidelijk over op zijn nieuwe single. Een oorwurm die bij ons alvast de lente lijkt aan te kondigen. Het derde album van de nog altijd maar 23-jarige Brit – ‘WHO CARES?’ getiteld – verschijnt op 11 maart,

Lucius – White Lies

In 2021 mocht Lucius opdraven bij The War On Drugs om de backing vocals te doen op de single I Don’t Live Here Anymore. Nu gebruiken de Amerikaanse Jess Wolfe en Holly Laessig diezelfde stemmen om de aandacht weer helemaal op zichzelf te vestigen. Vanaf 8 april is immers hun vijfde album ‘Second Nature’ te koop en het knappe White Lies is hiervan de afsluiter. Zinnetjes als “Well at least we can have right now/And it’s bittersweet“, laten er geen twijfel over bestaan: dit pareltje gaat over een gebroken hart.

Op zondag 25 september zijn de dames aan het werk te zien in de Botanique.

Deze en andere nummers die reeds dit jaar zijn uitgebracht, kan je vinden in de volledige playlist:

Meer
Lees meer...