Left Right
scrollTop top

Socialisten, N-VA, liberalen en CD&V vergaderen vandaag verder over vorming noodregering om coronacrisis aan te pakken


Vandaag nieuwe gesprekken over vorming federale noodregering.
© EPA

De voorzitters van N-VA, PS, Open Vld, MR, sp.a en CD&V zaten afgelopen avond samen om de vorming van een noodregering te bespreken. De vergadering zou tot 2 uur ’s nachts geduurd hebben. Er werd nog geen akkoord bereikt. Vandaag wordt er verder gepraat. Dat melden verschillende kranten en de VRT.

Gisterenmiddag had N-VA-voorzitter Bart De Wever openlijk gesolliciteerd het premierschap in een paarsgele noodregering. Het doel: de coronacrisis en de mogelijke economische crisis de kop indrukken. Later wees de PS dat aanbod gedeeltelijk af met een tweet. Ook het groeiend begrotingstekort moet volgens N-VA dringend aangepakt worden. Volgens De Wever kan zo’n paarsgele noodregering een jaar aanblijven.

PS steunt Wilmès

“Veranderen van kapitein in volle storm zou onverantwoord zijn”, klonk het bij de Franstalige socialisten. “Gezond verstand en staatmanschap dicteren dat.” De PS steunt als oppositiepartij dus impliciet huidig premier in lopende zaken Sophie Wilmès (MR) en wil duidelijk ook dat ze aanblijft in de noodregering.

Wel kantte de PS zich in de tweet niet tegen een coalitie van socialisten, liberalen, CD&V en N-VA. Enkel de sollicitatie van De Wever lijkt voor PS-voorzitter Paul Magnette een brug te ver. Ook in 2014 gunden de Franstalige partijen – met PS aan het roer – N-VA de Wetstraat 16 niet, dan liever een Franstalige concurrent van MR aan het stuur. Maandag zou de regering in lopende zaken onder leiding van Wilmès al een nieuw steunpakket willen voorstellen voor de economie.

Verder zou de PS vandaag een partijbureau houden. Morgen worden de koninklijke opdrachthouders Patrick Dewael (Open Vld) en Sabine Laruelle (MR) op audiëntie verwacht bij de koning voor hun eindverslag.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…