Ralph Fiennes (Voldemort uit ‘Harry Potter’) verdedigt J.K. Rowling: “Haat tegen haar is walgelijk”

Ralph Fiennes, die in de Harry Potter-films de rol van Lord Voldemort speelde, heeft het in een interview opgenomen voor auteur J.K. Rowling. De afgelopen jaren kwam zij meermaals in opspraak door uitspraken die gezien werden als transfoob.

J.K. Rowling kwam in 2019 voor het eerst in opspraak door haar uitspraken over transgenders. In de maanden en jaren die daarop volgden, herhaalde ze die uitspraken meermaals. Daardoor lieten verschillende acteurs uit de Harry Potter-films al weten dat ze zich distantiëren van haar uitspraken. Ralph Fiennes doet dat niet.

“Walgelijke haatgolf”

In een interview met The New York Times kreeg Ralph Fiennes een vraag over de kritiek op de auteur van de Harry Potter-boekenreeks. “J.K. Rowling heeft deze geweldige boeken geschreven over empowerment en jonge kinderen die zichzelf vinden als mens”, vertelde de acteur. “De boeken gaan over hoe je een beter en sterker persoon kan worden. Het verbale geweld tegen haar is walgelijk, het is afschuwelijk.”

“Ik kan begrijpen dat er mensen zijn die kwaad zijn over wat ze zegt over vrouwen. Maar het gaat hier niet om een obscene extreemrechtse fascist. Het is gewoon een vrouw die zegt: ‘Ik ben een vrouw en ik voel me en vrouw en ik wil kunnen zeggen dat ik een vrouw ben’. En ik begrijp waar ze vandaan komt, ook al ben ik zelf geen vrouw.” Hij haalt ook uit naar cancel culture. “Terechte woede is terecht, maar vaak wordt het dom omdat de grijze zone uit het oog verloren wordt. Er is geen plaats voor nuance.”

Doodsbedreigingen

Eerder dit jaar liet Rowling weten dat ze “ontelbaar veel doodsbedreigingen” ontving doordat ze “sprak over vrouwenrechten en de vrijheid van meningsuiting”. “Ik heb genoeg doodsbedreigingen ontvangen dat ik er mijn huis mee kan behangen. Maar ik ben nog niet gestopt met mijn mening te delen.”

De drie hoofdrolspelers uit de Harry Potter-films – Daniel Radcliffe (Harry Potter), Rupert Grint (Ron Weasley) en Emma Watson (Hermione Granger) – spraken zich eerder al uit tegen J.K. Rowling. Recent sprak Tom Felton (Draco Malfoy uit Harry Potter) nog over Rowling. Hij liet weten dat haar uitspraken los zouden moeten staan van haar werk. “Niemand heeft meer gedaan om zoveel verschillende generaties vreugde te brengen”, klonk het.

Meer
Lees meer...