Red Hot Chili Peppers staan in 2021 op Pinkpop: tickets blijven geldig

Red Hot Chili Peppers Pinkpop 2021
EPA

Eind vorig jaar kondigde Pinkpop, een groot Nederlands festival vlak over de grens, de Red Hot Chili Peppers aan als headliner. Door de coronacrisis kunnen in Nederland, net als bij ons, dit jaar geen grote festivals doorgaan. Daarom verplaatst Pinkpop het concert gewoon naar volgend jaar. Tickets voor de editie van dit jaar blijven geldig in 2021. Afspraak op vrijdag 18 juni 2021

Vandaag de dag zijn de Red Hot Chili Peppers nog steeds niet weg te denken uit muziekland. De kans zit er dik in dat de band tegen de zomer van 2021 in topvorm zal zijn.

Zo keerde John Frusciante, de gitarist die de band mee naar de wereldpodia katapulteerde, eind 2019 terug naar de band. Hij sleutelde mee aan hits als Around the World, Scar Tissue, Otherside, Californication, Dani California, Snow en Tell Me Baby.

Nieuw album

EPA

Alsof dat nog niet goed genoeg is, sleutelen de Peppers momenteel aan een nieuwe plaat. “John is weer terug bij de band en iedereen weet het”, zei drummer Chad Smith enkele maanden geleden. “We zijn dolblij. De festivals zijn de enige shows die we hebben geboekt. Voorlopig zijn we vooral bezig met nieuwe nummers en het schrijven van een nieuw album. We vinden het allemaal geweldig om nieuwe muziek te maken.”

Van onbekende punkers …

Hun avontuur begon in 1984 in het zonnige Californië. Zanger Anthony Kiedis en bassist Flea gooiden toen rock, funk en rap op één hoopje met als resultaat hun kenmerkende sound, die in die tijd erg vooruitstrevend was. De uitbater van de Rhythm Lounge Club kon niet genoeg krijgen van de hyperactieve tieners en na een poosje werden ze erg populair in de clubs van Los Angeles. Hun ‘naakt-met-sokken-act’ op het einde van elke show had daar wellicht ook mee te maken.

Volgende stap: een eerste, zelfgetitelde plaat. Producer: check. Studio: check. Muzikanten … niet check. Gitarist Hillel Slovak en drummer Jack Irons, die later bij Pearl Jam zou spelen, waren gaan lopen om met hun andere groep What Is This? een plaat op te nemen. Toch gaven Anthony Kiedis en Flea de hoop niet op: ze huurden sessiemuzikanten in en gaven er een lap op.

… tot wereldberoemde funkers

Slovak en Irons gingen na de release van deze plaat terug bij de band. De band ging toeren en verwierf snel naam en faam in de alternatieve muziekscene. Met ‘Mother’s Milk’ uit 1989 werden ze steeds vaker op Amerikaanse radiozenders gedraaid en ook MTV begon hen te beschouwen als een niet-eendagsvlieg. De clip voor hun Stevie Wonder-cover Higher Ground werd zelfs meerdere keren per dag gespeeld.  

In 1991 braken de Peppers helemaal door met ‘Blood Sugar Sex Magik’. Het was hun laatste werk met gitarist John Frusciante tot die terug bij de band kwam in 1998. De band had een zware periode achter de rug. Zo overleed hun originele gitarist Hillel Slovak in 1988 aan de gevolgen van een heroïne-overdosis. Bovendien kampten zanger Anthony Kiedis en gitarist John Frusciante in die tijd ook met substantieproblemen.

De groep tekende bij een nieuw label, Warner Bros., en ging voor het eerst in zee met de legendarische producer Rick Rubin. Dat album bracht hits voort zoals Give It Away, Under the Bridge, Breaking the Girl en Suck My Kiss. De plaat verkocht 13 miljoen exemplaren wereldwijd, waarvan 7 miljoen in de VS alleen. 

De Peppers bleven aan de top van de muziekindustrie zweven en verbaasden de wereld helemaal met hun dubbelalbum ‘Stadium Arcadium’ uit 2006. Daarmee werd de band één van de grootste popacts aller tijden. Op de plaat staan kleppers als Dani California, Snow en Tell Me Baby. Sindsdien brachten de Peppers nog twee albums uit, maar je mag gerust zeggen dat ze nog steeds teren op het succes van  ‘Stadium Arcadium’.

Gesponsorde artikelen