Ronde van Spanje: Remco Evenepoel pakt derde ritzege en stelt bergtrui veilig

Remco Evenepoel heeft zijn ‘mislukte’ Ronde van Spanje toch opnieuw wat meer glans gegeven. Nadat eindwinst voor de jonge Belg van Soudal – Quick Step buiten bereik was, verlegde hij zijn focus naar ritzeges en de bergtrui, en met succes. Bovenop La Cruz de Linares pakte Evenepoel op indrukwekkende wijze zijn derde ritzege. Onderweg graaide hij ook alle bergpunten mee, waardoor hij nu mathematisch zeker is van de bergtrui.

Het is een bewogen jaar voor Remco Evenepoel. Nadat hij vorig seizoen de Ronde van Spanje wist te winnen, waren alle pijlen dit jaar gericht op de Ronde van Italië. Daar begon hij in topvorm met twee tijdritzeges, waarna het coronavirus toesloeg en hij moest opgeven. Even leek het erop alsof Evenepoel dit seizoen geen Grote Ronde meer zou rijden, maar uiteindelijk maakte hij toch opnieuw een doel van de Ronde van Spanje.

Baaldag naar Tourmalet

Daar begon hij uitstekend met een ritzege op dag 3. Ondanks een iets minder bergrit op dag 6 naar Observatorio Astrofísico de Javalambre leek Remco Evenpoel tot rit 12 volledig op schema te zitten om kans te maken om zichzelf op te volgen in Madrid. Een rampzalige tocht op weg naar de Col du Tourmalet in Frankrijk zorgde ervoor dat die plannen in de vuilbak konden.

Bergtrui en ritzeges als nieuwe doel

Kort na die zware domper liet Remco Evenepoel weten dat hij niet zou opgeven, en dat deed hij ook. Een dag nadien pakte hij al uit met een indrukwekkend nummertje en bijhorende ritzege. Toen veroverde de Belg ook de bergtrui, waardoor die meteen een nieuw doel werd.

Ook de dagen daarna trok Evenepoel dag na dag in de aanval. Dat heeft nu op weg naar de nieuwe beklimming La Cruz de Linares voor een derde ritzege gezorgd. Evenepoel trok er al snel op uit met een ruime groep vluchters. Op iedere beklimming trok hij echter stevig door waardoor uiteindelijk enkel Max Poole (Team dsm-firmenich) en Damiano Caruso (Bahrein Victorious) in zijn wiel konden blijven.

Kuss blijft leider

Zo’n 30 kilometer voor de streep gooide hij ook hen overboord. Zo zou hij solo aan de slotklim beginnen. Op de flanken van La Cruz de Linares bouwde hij zijn voorsprong verder uit waardoor hij ruim te tijd had om zijn overwinning te vieren. Bijna vijf minuten later kwam Damiano Caruso als tweede over de streep. Daarachter had Andreas Kron (Lotto Dstny) Poole nog ingehaald voor de derde plaats in de rituitslag.

Bij de favorieten verzorgde Bahrein Victorious lang het tempo, al kon Mikel Landa daar niet echt van profiteren. In het team van Jumbo-Visma bleven de nummers twee en drie Jonas Vingegaard en Primoz Roglic mooi bij leider Sepp Kuss, waardoor die weer een beetje dichter bij de eindzege komt.

Meer
Lees meer...