Left Right
scrollTop top

Schietincident op filmset ‘Rust’ met Alec Baldwin: wat gebeurde er echt?


Alec Baldwin
© Alec Baldwin op de parking van het lokale politiekantoor in New Mexico, na zijn ondervraging over de gebeurtenissen op de filmset van ‘Rust’ – bron: Jim Weber/Santa Fe New Mexican via AP/Isopix

Een ware tragedie, toen het nieuws uitbrak over de dood van cinematograaf Halyna Hutchins (42). Zij kwam vorige week donderdag om het leven nadat acteur Alec Baldwin haar per ongeluk raakte met een rekwisietgeweer, op de filmset van Rust in New Mexico. Er bestaat nog zeer veel onduidelijkheid over wat er precies gebeurd is en vooral hoe het ‘nepgeweer’ toch een dodelijk wapen bleek te zijn. Wij zetten alle gekende feiten over het incident op een rijtje.

Acteur Alec Baldwin kreeg naar verluidt een echt pistool in handen dat als rekwisiet werd gebruikt tijdens de opnames van de western Rust en loste het schot dat cameravrouw Halyna Hutchins doodde en regisseur Joel Souza verwondde. Filmmakers gebruiken van oudsher echte pistolen op filmsets, maar laden ze met losse flodders in plaats van echte kogels om een soortgelijke ongelukken te voorkomen. Baldwins pistool was wel blijkbaar geladen met échte kogels, maar op dit moment is het nog onduidelijk waarom.

Echt pistool met échte kogels

Volgens een verklaring was assistent-regisseur Dave Halls diegene die het pistool aan Baldwin gaf. De rekwisietgeweren werden eerst klaargelegd door wapenmeester Hannah Gutierrez. En Halls was diegene die de acteur vertelde dat het veilig was om te gebruiken, maar meent dat hij niet wist dat het wapen geladen was met echte kogels. Wie exact het wapen dan geladen heeft, is ook nog altijd onduidelijk.

Volgens de Los Angeles Times was acteur Alec Baldwin aan het oefenen om een revolver uit zijn holster te halen en op de camera te richten tijdens de repetitie voor de film Rust toen regisseur Joel Souza “wat klonk als een zwiep en vervolgens een luide knal” hoorde. “Terwijl Baldwin uitlegde hoe hij zijn pistool ging trekken en waar zijn arm zou zijn als hij het pistool uit de holster trok, ging het plots af”, vertelde cameraman Reid Russell.

In de pas vrijgegeven verklaring zegt Souza dat Halls het wapen identificeerde als een “koud pistool”, wat betekent dat er geen scherpe kogels in zaten. Maar in plaats daarvan ging het wapen toch af en trof Hutchins in haar borst en Souza in zijn rechterschouder. De productie van Rust – een 19e-eeuwse western waarin Baldwin de hoofdrol speelt, samen met onder andere Supernatural-acteur Jensen Ackles – is nu opgeschort.

De familie

Baldwin werd afgelopen zaterdag gezien, terwijl hij de familie van Hutchins troostte. Een ontredderde Baldwin werd gefotografeerd buiten een hotel in Santa Fe, New Mexico, omhelzend en pratend met Matt Hutchins, de echtgenoot van Halyna Hutchins, en hun 9-jarige zoon Andros.

“Er zijn geen woorden om mijn shock en verdriet te omschrijven na het tragische incident waarin Halyna Hutchins het leven liet”, schreef Baldwin vrijdag op Twitter. “Ze was een echtgenote, een moeder en een zeer geliefde collega van ons. Ik werk mee met het politieonderzoek om uit te zoeken hoe dit tragische incident kon gebeuren”, zei Baldwin nog. “Daarnaast heb ik ook contact opgenomen met de echtgenoot van Hutchins om mijn steun te bieden aan hem en zijn familie. Mijn hart breekt voor haar echtgenoot, hun zoon en alle mensen die Halyna kenden en van haar hielden.”

Regisseur Souza heeft drie dagen na het tragische incident op de set van zijn film ook een verklaring vrijgegeven. “Ik ben ontdaan door het verlies van mijn vriendin en collega, Halyna. Ze was vriendelijk, levendig, ongelooflijk getalenteerd, vocht voor elke centimeter en pushte me altijd om beter te zijn”, zei Souza op zaterdag. “Mijn gedachten zijn bij haar familie in deze moeilijke tijd. Ik ben nederig en dankbaar voor de genegenheid die we hebben ontvangen van onze filmmakersgemeenschap, de mensen van Santa Fe, en de honderden vreemden die een hand hebben uitgereikt … het zal zeker helpen bij mijn herstel.”

Zondag werd in Zuid-Californië een wake voor Hutchins gehouden, waar aanwezigen omhelzingen met tranen uitwisselden en sprekers opriepen tot strengere veiligheidsnormen.

Discussie over wapens op de set

De tragische schietpartij op de set heeft de bezorgdheid over het gebruik van nepwapens op sets, zoals het wapen dat Baldwin afvuurde, weer doen oplaaien. Sommige nepwapens zijn niet-vurende replica’s, maar vele zijn echte wapens, geladen met losse flodders in plaats van kogels. Het exacte type wapen dat gebruikt werd tijdens de opnames op de set van Rust blijft nog onduidelijk. Producties die nepwapens gebruiken, hebben wapenhandelaars die de wapens op de set in de gaten moeten houden. Ze moeten ook regelmatig controleren of ze alleen worden geladen wanneer dat nodig is en met het bedoelde materiaal. Daarnaast moeten ze er ook voor zorgen dat acteurs ze veilig gebruiken, volgens de regels van de industrie.

Rekwisietengeweren worden op grote schaal gebruikt op filmsets, maar worden altijd behandeld door deskundige wapenmakers. De pistolen die voor films worden gebruikt, zijn soms echte wapens met kogels of losse flodders, d.w.z. kruitladingen die een flits en een knal produceren, maar geen dodelijk projectiel. Een losse flodder is een type patroon dat buskruit bevat, maar geen kogel. Toch kan hij iemand die te dichtbij staat ernstig verwonden of doden, meldt de Actors’ Equity Association.

Souza’s verklaring aan de rechercheur bood een nieuw inzicht in de schietpartij op de set van donderdag, die Hollywood aan het wankelen heeft gebracht en heeft opgeroepen tot veiligere werkomstandigheden op de sets.

Veiligheid op de set

Enkele filmcrewleden vertelden dat de veiligheid op de set altijd een probleem is geweest en afgelopen weekend waren er blijkbaar nog losse flodders afgeschoten toen dat niet de bedoeling was. Een stuntdubbel had ook twee keer per ongeluk een neppistool afgevuurd, nadat hem was verteld dat het pistool ‘koud’ oftewel veilig voor gebruik was. “Enkele leden verlieten ook het project nadat ze klachten indienden over de betaling, de huisvesting en de veiligheid”, vertelde cameraman Russell nog.

Rust Movie Productions zei in een verklaring dat de veiligheid van zijn cast en crew “de hoogste prioriteit” is en dat het niet op de hoogte was van officiële klachten die waren geuit over de veiligheid van wapens. Het productiebedrijf zal daarom intern een onderzoek starten.

De dood van Hutchins volgt op andere soortgelijke ongelukken die al op tv- en filmsets zijn gebeurd. Belangrijke mensen in Hollywood en de rest van de filmindustrie roepen nu op om geen operationele vuurwapens meer op sets te gebruiken, vooral omdat die extra effecten ook toegevoegd kunnen worden tijdens de postproductie. Een senator van de staat Californië heeft aangekondigd dat hij van plan is om een wetgeving voor te stellen om scherpe munitie en vuurwapens die scherpe munitie kunnen afvuren te verbieden op Hollywoodproducties in Californië.

Projecten on hold

Een “absoluut kapotte” Alec Baldwin trekt nu de stekker uit zijn andere werkprojecten na het ongeluk van vorige week, schrijft The New York Post. Een bron dicht bij de 63-jarige acteur vertelde People magazine dat Baldwin “andere projecten annuleert” en van plan is om “wat tijd voor zichzelf te nemen en zich opnieuw te concentreren” na de verontrustende gebeurtenissen op de filmset van Rust die de acteur “hysterisch en absoluut ontroostbaar voor uren” liet. “Dit is hoe hij met moeilijke tijden omgaat”, zei de bron nog. “Als er iets ergs gebeurt, verwijdert hij zich op korte termijn uit het publieke oog. Het gaat hem wat tijd kosten om dit allemaal op een rijtje te zetten. Hij heeft wat tijd voor zichzelf nodig en om bij zijn familie te zijn.”


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…