Pakkende speech van UFC-ster Paddy Pimblett over zelfmoord bij jonge mannen zorgt voor recordaantal hulpzoekenden

De oproep van Paddy Pimblett van zo’n anderhalve week geleden richting mannen om hulp te zoeken als ze last hebben van mentale problemen heeft zijn doel niet gemist. Verschillende organisaties laten weten dat het aantal hulpzoekenden sindsdien is gestegen. Ook de Britse UFC-vechter zelf kreeg sindsdien heel wat pakkende berichten.

Paddy ‘The Baddy’ Pimblett is in een recordtempo uitgegroeid tot een van de populairste vechters binnen de UFC. De 27-jarige Brit uit de omgeving van Liverpool maakte nochtans pas op 4 september 2021 zijn debuut bij de organisatie. Hij heeft zo nog maar drie gevechten binnen de UFC op zijn palmares staan. Die won hij wel allemaal in stijl. Daarnaast draagt ook zijn opvallend kapsel, zijn open persoonlijkheid en zijn schitterende Engelse dialect bij aan zijn populariteit.

Anderhalve week geleden toonde Paddy Pimblett echter dat hij ook een andere kant heeft. Na zijn derde overwinning op een rij gaf hij namelijk een zeer emotionele speech in de octagon. Daarbij sprak hij over Ricky, een vriend van hem die pas enkele dagen voor het gevecht zelfmoord had gepleegd. Pimblett riep daarbij – met de tranen in de ogen – op aan alle mannen om met iemand te durven spreken als ze het mentaal moeilijk hebben. Het stigma daarrond zorgt er namelijk voor dat zelfmoord bij jonge Britse mannen doodsoorzaak nummer één is.

Meer dan 20 procent meer aanwezigen in praatgroepen

De speech van Pimblett viel blijkbaar niet in dovemansoren. Organisaties in het Verenigd Koninkrijk merken sindsdien namelijk een nooit geziene piek in het aantal mannen dat hulp zoekt in de geestelijke gezondheidszorg. Die stijging is volgens Marca vooral zichtbaar in de grauwe industriezone in Engeland, rond Liverpool en Manchester, waar de vechter zelf van afkomstig is.

Andy’s Man Club, een van de bekendste geestelijke gezondheidsorganisaties in West Yorkshire, zag in een van zijn praatgroepen het aantal aanwezigen met meer dan 20 procent stijgen. “Het interview met Paddy Pimblett na zijn gevecht heeft geholpen om het bewustzijn te vergroten over hoe belangrijk het is voor mensen om zich open te stellen en te praten als ze ergens mee worstelen. Het is nogmaals een herinnering dat het oké is om daarover te praten”, zegt Andy Wilson, een medewerker van Andy’s Man Club.

Persoonlijke berichten

In een recent interview met Sky Sports kwam ook Paddy Pimblett zelf terug op het effect van zijn boodschap. Zo kreeg hij via sociale media al meermaals berichten van mannen die hem lieten weten dat ze er zonder zijn openhartige speech niet meer zouden zijn. “Je schrikt ervan als iemand tegen je zegt: ‘Ik heb gisteravond geen zelfmoord gepleegd door wat jij gezegd hebt’. Zo’n berichten betekenen meer dan eender welke zege ooit zal kunnen betekenen”, zei de Brit daar.

In België en Frankrijk zagen we eerder al een gelijkaardig effect na het ongezien eerlijke optreden van Stromae in het journaal op de Franse zender TF1.

Meer
Lees meer...