Nieuw UFC-cultfenomeen Paddy Pimblett geeft na zege emotionele speech over vriend die zelfmoord pleegde: “Mannen, spreek met iemand”

UFC-vechter Paddy ‘The Baddy’ Pimblett heeft na zijn recente overwinning tegen Jordan Leavitt voor een van de meest pakkende overwinningsspeeches ooit gezorgd. Vlak voor zijn belangrijke gevecht in Londen kreeg de rijzende ster in de UFC namelijk te horen dat een goede vriend zelfmoord had gepleegd. Hij riep na zijn zege dan ook op aan iedereen, en vooral mannen, met mentale problemen om hulp te zoeken voor het te laat is.

Paddy ‘The Baddy’ Pimblett heeft er in Londen nog maar zijn derde gevecht in de UFC, de topklasse in het Mixed Martial Arts (MMA), opzitten. In die korte tijd groeide hij mede dankzij zijn opvallende karakter en zijn Liverpools accent uit tot een cultfiguur.

Na de overtuigende zege tegen Jordan Leavitt ging het echter vooral over de overwinningsspeech die Pimblett gaf in de octagon. “Ik werd vrijdagochtend om 4 uur wakker met een bericht dat een van mijn vrienden thuis zelfmoord had gepleegd. Dat was amper vijf uur voor mijn weight-in. Dus Ricky, lad, deze is voor jou”, begon de Brit zijn emotioneel verhaal, dat op luid gejuich van het massaal aanwezig publiek werd onthaald.

“Stigma dat mannen niet mogen praten over zo’n dingen”

Daarna ging Pimblett verder met een oproep aan alle mannen. “Er is in deze wereld een stigma dat mannen over zo’n dingen niet mogen praten. Luister, als jij een man bent met problemen die je alleen denkt te kunnen oplossen door zelfmoord te plegen … please, spreek erover met iemand. Ik had liever gehad dat mijn vriend uithuilde op mijn schouder, dan dat ik volgende week naar zijn begrafenis moet gaan. Please, stop met dat stigma. En mannen, durft erover te spreken”, besloot de Liverpudlian.

“Je bent niet zwak als je durft spreken over je problemen”

Achteraf gaf Paddy Pimblett tegenover de sportzender BT Sport meer uitleg over zijn emotionele speech in een openhartig gesprek. “Ik moest het gewoon doen. Ik moest sterk zijn, niet alleen voor mijzelf, maar ook voor mijn omgeving”, antwoordde hij op de vraag waarom hij die avond gevochten had.

“Sommige van mijn vrienden die hier vandaag aanwezig zijn, komen rechtstreeks van bij Ricky thuis. Zij hebben bij zijn moeder gezeten en zijn mentaal meer gekraakt dan ik. Ik heb geluk dat ik toen niet in Liverpool was, want ik zou er veel erger aan toe zijn geweest, als je begrijpt wat ik bedoel? Het zou me veel harder hebben geraakt”, gaat hij verder. “Ik moest mij concentreren op mijn gevecht, waardoor ik dingen had om mijn gedachten te verzetten.”

“Uiteraard heb ik mij de voorbije uren afgevraagd waarom ik dit allemaal doe. Maar dit is juist de reden waarom ik dit doe, om in de octagon te stappen, te winnen en deze boodschap te verspreiden”, zegt Paddy Pimblett. “Mannen durven niet genoeg spreken, lad. Vrouwen doen dat wel, maar mannen denken dat ze als zwak gaan gezien worden. Je bent niet zwak. Als je tegen je vrienden durft zeggen dat je mentale problemen hebt, ben je sterker dan eender wie. Het maakt mij niet uit wat anderen daarvan denken.”

“Zelf in die situatie gezeten”

“Als je denkt dat het blijven opkroppen helpt … Ik heb zelf in die situatie gezeten. Enkele jaren geleden verloor ik een gevecht in Cage Warriors (een MMA-divisie op een lager niveau dan de UFC, red.) en brak ik mijn hand. Ondertussen had ik (om financiële redenen, red.) de UFC al twee keer afgewezen. Toen dacht ik dat mijn kans verkeken was en ik nooit meer in de UFC ging geraken. Drie à vier maanden lang ben ik iedere ochtend al wenend wakker geworden”, is de Brit openhartig.

“Als ik toen was beginnen drinken, was ik hier waarschijnlijk niet meer. Dan zou ik iets drastisch hebben gedaan. Maar je moet ervoor zorgen dat je niet in een fractie van een seconde een beslissing kan nemen om er een einde aan te maken. Je moet zorgen dat je je hart kan luchten. Dat is wat ik uiteindelijk heb gedaan. Ik heb erover gesproken met iemand. Eens je dat hebt gedaan, voelt het meteen als er een gewicht van je schouders valt. Daarna heb ik met nog mensen gesproken: een vriend, mijn verloofde, mijn vader, mijn coach … En zo ben ik erdoor geraakt”, legt Paddy uit.

“Grootste doodsoorzaak onder jonge mannen, maar het kan niemand iets schelen”

“Ik weet dat mijn vriend Ricky het idee had dat hij nooit over zijn problemen kon spreken zonder ‘little girl‘ genoemd te worden. Het is daar dat we vanaf moeten, want het is belachelijk. In het Verenigd Koninkrijk doet er niemand iets aan dat probleem, want er is ook geen funding voor. Nochtans is zelfmoord bij jonge mannen de grootste doodsoorzaak in de UK. Maar het lijkt niemand iets te kunnen schelen en dat doet mij nog het meest pijn van allemaal. We verliezen al deze jonge levens, maar het kan niemand iets schelen”, besluit de geëmotioneerde Brit, die daarna zijn steun uitsprak voor de vrienden en familie van de pas overleden Ricky.

Luister hier naar het pakkende verhaal van Paddy Pimblett:

Wie met vragen zit over zelfdoding, of nood heeft aan een gesprek, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de site www.zelfmoord1813.be.

Meer
Lees meer...