Spermadonor Jonathan Jacob Meijer uit ‘The Man with 1000 Kids’ haalt in interview uit naar Netflix

Op Netflix kan je vanaf vandaag kijken naar de nieuwe documentaire The Man with 1000 Kids. Zoals de titel al doet vermoeden gaat het over de Nederlander Jonathan Jacob Meijer, een man die honderden kinderen heeft. Hij staat echter niet in voor de opvoeding van deze kinderen, want hij was enkel de spermadonor. In een interview met BBC laat hij weten dat de documentaire misleidend is en hij geen kwade bedoelingen had.

De Nederlandse spermadonor Jonathan Jacob Meijer is het onderwerp van de nieuwste documentairereeks op Netflix. Meijer is al 17 jaar actief als spermadonor en zou in die tijd mogelijk meer dan 1.000 kinderen op de wereld hebben gezet. Hij gebruikte daarvoor schuilnamen en overtrad verschillende regels. Hij wilde niet meewerken aan de documentaire van Netflix, maar nu heeft hij toch gereageerd in een interview met BBC.

The Man with 1000 Kids

Jonathan Jacob Meijer begon in 2007 met het doneren van sperma en al snel was hij de biologische vader van meer dan 100 kinderen in Nederland. De Nederlandse wet stelt dat je maar maximum 25 donorkinderen mag hebben, waardoor Meijer geband werd van spermabanken in Nederland. Maar met behulp van schuilnamen en donaties in het buitenland kon hij toch nog meer kinderen op de wereld zetten. Daardoor zou het totale aantal kunnen oplopen tot meer dan 1.000.

In de documentaire komen families aan bod die kinderen van Meijer hebben, net als enkele andere betrokken partijen en experts. Meijer zelf weigerde mee te werken aan de documentaire. “Ik heb Jonathan meermaals gevraagd voor een interview zodat hij een recht van antwoord kreeg. Maar hij weigerde om te reageren op de beschuldigingen in de documentaire”, vertelt regisseur Josh Allott. Nu de documentaire verschenen is, heeft Meijer toch besloten om te spreken.

“Misleidend”

In een interview met BBC deelt Meijer nu zijn kant van het verhaal. Daarbij omschrijf hij de docureeks als misleidend. Zelf is hij namelijk van mening dat hij niets verkeerd deed. “Ze hebben de documentaire met opzet The Man with 1000 Kids genoemd, terwijl ze het eigenlijk The Sperm Donor Who Helped Families Conceive with 550 Children hadden moeten noemen. Dus het is al meteen opzettelijk bedrieglijk en misleidend.” Hij benadrukt ook dat 550 kinderen heel normaal is voor een spermadonor.

Daarnaast laat hij weten dat de meeste families hem juist dankbaar zijn. “Netflix heeft goed werk geleverd om de vijf ontevreden families te vinden uit de 225 families die ik geholpen heb. En zij zullen een heel ander verhaal vertellen.” Hierop reageerde Natalie Hill, de executive producer van The Man with 1000 Kids, al door te zeggen dat het absoluut niet waar is dat de meerderheid van de families hem dankbaar zijn. “Ik heb de afgelopen vier jaar gesproken met families die getroffen werden door de leugens van Jonathan. Ik heb persoonlijk met zo’n 45 tot 50 families gesproken. Daarnaast maakten 50 families ook statements in de rechtbank over zijn leugens en vroegen ze hem om te stoppen. Dus het handvol ontevreden vrouwen waar Jonathan over spreekt is absoluut onjuist.”

Bekijk hier nog eens de officiële trailer voor The Man with 1000 Kids:

Bekijk hier onze top 50 met de beste reeksen op Netflix.

Meer
Lees meer...