Steeds erger in Turkije: Erdogan gaat nu ook volle bak internet censureren

In Turkije wordt een wet ingevoerd waardoor je voor het plaatsen van een video online een vergunning zal nodig hebben. Wat zonder zo’n vergunning online staat, kan zonder pardon worden geblokkeerd. Met de nieuwe mediawet voor online content, maakt Erdogan de censuur in Turkije compleet: het web was de laatste plaats waar Turken nog ongecensureerd informatie konden plaatsen.

De regering ziet het probleem niet. Ze zegt dat de wet “nodig is voor de nationale veiligheid en politieke stabiliteit”. Bovendien moet de Turkse consument “beschermd worden tegen dreiging van buiten” die “Turkse waarden zou kunnen aantasten”. Vice-premier Bekir Bozdag: “Deze nieuwe wet heeft niet het doel om vrijheden in te perken, hij is slechts bedoeld om toezicht te kunnen houden.”

Gisteren riep Erdogan vervroegde verkiezingen uit. Die stonden gepland voor eind 2019, maar zijn nu al over twee maanden, op 24 juni. Erdogans bijna totale grip op de media wordt beschouwd als een grote troef in de campagne.

Print en tv al in Erdogans zak

Het grootste mediahuis in Turkije, met titels als dagblad Hürriyet en tv-station CNN-Turkije, werd enkele weken geleden gekocht door een zakenmagnaat die goed bevriend is met president Erdogan. De media van de Dogan Media Group stonden bekend als de laatste die in Turkije nog min of meer onafhankelijke journalistiek bedreven.

De laatste jaren heeft president Erdogan kritische journalisten laten oppakken en hele redacties gesloten. Die repressie was maar één manier om de media de mond te snoeren. De andere methode is ervoor zorgen dat machtige mensen die de regering positief gezind zijn de media daadwerkelijk gaan controleren.

RTÜK

De volgende stap was dus het internet aanpakken. De RTÜK, de Hoge Raad voor radio en televisie, zal voortaan net zoals ze dat al doet voor tv bepalen of zaken “geschikt” zijn. In de praktijk zal de RTÜK niet alle webcasts vanuit alle huiskamers gaan controleren. Maar omdat er officieel een vergunning nodig is om content online te mogen zetten, kan een site zonder aanklacht of juridische procedure offline gehaald worden.

Wikipedia geblokkeerd

De timing van de nieuwe wet is goed gekozen: ze heeft alles te maken met de aanstaande verkiezingen. De enige plek waar de oppositie nog echt gehoord kon worden, was immers het internet.

Turkije heeft sowieso al een flinke reputatie als het aankomt op het censureren van het web. Veel (buitenlandse) nieuwssites zijn alleen voor Turken te bekijken als ze een VPN gebruiken. Ook Wikipedia is geblokt in Turkije. Er staat immers informatie op die de Turkse regering niet zint.

Turkije staat ook al jaren bovenaan op de lijst van landen die Twitter verzoeken accounts of tweets te verwijderen. Twitter gaat vaak op die verzoeken in, omdat het bedrijf zegt zich te willen houden aan lokale wetgeving.

Meer
Lees meer...