Steven Yeun, Ali Wong en regisseur van ‘BEEF’ komen met gedeeld statement over David Choe

De hoofdrolspelers van BEEF, Steven Yeun en Ali Wong, hebben samen met regisseur Lee Sung-jin een gedeeld statement gegeven over David Choe. Choe vertelde in 2014 in een podcast in detail over hoe hij een vrouw verkrachtte. Hoewel hij nadien alles ontkende en zei dat het volledige verhaal verzonnen was, zijn veel mensen toch zeer teleurgesteld over de casting van de acteur.

BEEF is een van de populairste reeksen van het moment. De reeks valt zowel bij de critici als bij de kijkers in de smaak door z’n originele thema en sterke acteerprestaties. Maar er komt ook kritiek op de reeks. Die is vooral gericht op de casting van David Choe. Hij deed in het verleden namelijk een opmerkelijke uitspraak in een podcast.

David Choe

In 2014 had David Choe, die in BEEF de rol van Danny’s criminele neef Isaac speelt, zijn eigen podcast DVDASA, samen met pornoster Asa Akira. In een aflevering die verscheen in maart 2014 vertelde Choe in detail over hoe hij een vrouw verkrachtte. Hij had het over een massage die hij kreeg van een vrouw met de naam Rose. Tijdens de massage werd Choe naar eigen zeggen opgewonden en begon hij te masturberen. “Ik begon mezelf te bevredigen. Waarop zij stopte met me masseren. En ik zei: ‘Sorry, maar ik kan me niet bedwingen, kan je gewoon doen alsof ik dit niet aan het doen ben en verder gaan met de massage?’ Daarop stemde ze in. Daarna vroeg ik of ik haar kont mocht aanraken, dus ik reikte m’n hand uit, maar ze trok zich weg.”

En daar stopte het niet. Vervolgens bleef hij zich bevredigen en probeerde hij Rose te overtuigen om seks met hem te hebben. Maar zij was “definitely not into it“. Daarna dwong hij haar om hem oraal te bevredigen. Na dit verhaal te horen, reageerde Choe’s cohost Asa Akira verbouwereerd. “Dus je vertelt me dat je een verkrachter bent en enkel opgewonden kan raken door verkrachting”, waarmee Choe instemde. 

“Verzonnen”

Toen de aflevering van de podcast in 2014 verscheen, veroorzaakte dat al een golf van kritiek. Daarop reageerde Choe met een statement waarin hij zei dat het volledige verhaal verzonnen was en dat hij gewoon z’n vrienden, cohosts en podcastteam wilde provoceren. 

“Het doel van al mijn podcasts is om mijn vrienden en cohosts uit te dagen en te provoceren. We dollen en lachen met elkaar. Het is een donkere, smakeloze en compleet irrelevante show waarin we f*cken met iedereen die luistert, maar vooral met onszelf. We verzinnen en vertellen verhalen. Het is geen nieuwsshow. Het is geen representatie van de werkelijkheid. Je zal er geen betrouwbare informatie over mij of m’n leven vinden. Het is mijn versie van de realiteit, het is een vorm van kunst die mensen soms als beledigend ervaren. Het spijt me als iemand dacht dat deze verhalen echt waren. Dat waren ze niet.” Hij besloot met: “Ik ben geen verkrachter. Ik haat verkrachters, ik vind dat ze verkracht en vermoord moeten worden.”

Opnieuw onder de aandacht

In 2017 mocht Choe een muur schilderen in Manhattan, waarbij zijn verkrachtingsverhaal opnieuw kwam bovendrijven. Toen deelde hij opnieuw een statement waarin hij herhaalde dat het verhaal verzonnen was. “Ik vertelde het verhaal waarin ik zei dat ik een vrouw seksueel misbruikte om een shockreactie te veroorzaken. Hoewel ik deze woorden zei, heb ik deze daden nooit uitgevoegd. Het is niet gebeurd. Ik heb geen enkele geschiedenis met seksueel misbruik. Het spijt me dat ik mensen heb gekwetst met mijn woorden uit het verleden. Seks zonder consent is verkrachting en het is nooit grappig of gepast om daarmee te lachen.”

Doordat David Choe nu zijn acteerdebuut maakt in BEEF, is de controverse opnieuw gaan bovendrijven. Het is de eerste acteerrol van Choe, die ook de schilderijen maakte die aan het begin van elke aflevering van BEEF te zien zijn. Veel mensen dreigen ermee om BEEF te boycotten doordat Choe erin te zien is. Een reactie van de makers bleef lang uit, maar is er nu toch.

Gedeeld statement

Enkele dagen geleden deelden Lee Sung-jin, de showrunner van BEEF en hoofdrolspelers Steven Yeun (Danny Cho) en Ali Wong (Amy Lau) een gedeeld statement aan Variety. Daarin herhaalden ze wat Choe al zei over de uitspraken en maakten ze ook duidelijk dat ze hem steunden. “Het verhaal dat David Choe negen jaar geleden verzon, is ontegensprekelijk kwetsend en extreem verontrustend. We keuren dit op geen enkele manier goed en begrijpen dat het kwetsend en triggerend is.”

“We weten dat David zich in het verleden al verontschuldigde voor het verzinnen van dit vreselijke verhaal en we hebben gezien dat hij het afgelopen decennium hulp zich voor zijn mentale gezondheid. Op die manier probeerde hij een betere versie van zichzelf te worden en te leren uit z’n fouten.”

Kritiek

Het statement werd niet door iedereen in dank onthaald. Heel wat mensen reageren teleurgesteld in de acteurs en de regisseur omdat ze eigenlijk de kans hadden om het gedrag van Choe te veroordelen, maar dat ze in het statement de indruk geven dat ze hem nog steeds blijven steunen.

Andere mensen laten dan weer weten dat ze een langer statement wilden dat meer in detail ging over de zaken die ze afkeurden en waarbij er meer aandacht zou zijn voor het standpunt van zwarte vrouwen. Ook geven mensen aan dat iedereen op de hoogte was van de controverse rond David Choe voor hij gecast werd voor de rol en nog steeds gecast werd. Zo kwamen er ook mensen met bewijs dat Steven Yeun te gast was tijdens een aflevering van de podcast van David Choe en Asa Akira waarbij er opnieuw ongepaste opmerkingen gemaakt werden.

Bekijk hier nog eens de trailer van BEEF:

https://www.youtube.com/watch?v=AFPIMHBzGDs

BEEF is een van de reeksen op onze top 50 met de beste reeksen op Netflix. De volledige lijst vind je hier.

Meer
Lees meer...