‘Stranger Things’-acteur zwaar onder vuur na zionistische uitspraken

Al sinds het begin van het conflict tussen Israël en Hamas liggen heel wat celebrity’s onder vuur. Een daarvan is Stranger Things-acteur Noah Schnapp. Hij uitte al meerdere keren zijn steun voor Israël en kan daarbij op heel wat kritiek rekenen. De laatste weken blijft Schnapp er schepjes bijdoen met video’s die toch de nodige vragen oproepen.

Begin oktober escaleerde de oorlog tussen Israël en Hamas opnieuw. De twee partijen liggen al jaren in conflict en zorgen er vooral voor dat onschuldige burgers het slachtoffer zijn. In Israël spreken bronnen de laatste paar weken van 1.200 doden, in Gaza zijn er ondertussen al meer dan 11.000 doden.

Op sociale media wordt het conflict door velen uitgebreid uitgelegd, waarbij er vooral veel vragen komen over de vele aanvallen van Israël in Gaza. Ook bekende personen beginnen zich over de oorlog uit te spreken. Daarbij komen sommigen zwaar onder vuur te liggen. Zeker omdat ze zelf vanuit een geprivilegieerde positie spreken. Een van de meest besproken personen daarbij is de 18-jarige acteur Noah Schnapp.

Noah Schnapp

Acteur Noah Schnapp, vooral bekend door zijn rol als Will in Stranger Things, is al langer open over zijn Joodse achtergrond. Daarbij is op zijn Instagram te zien dat hij al meerdere keren naar Tel Aviv trok en praat hij ook vaak over zijn geloof in interviews. Die momenten duiken nu opnieuw op nu Schnapp zich kritisch heeft uitgelaten over het conflict tussen Israël en Palestina.

Daarbij is het namelijk heel duidelijk dat de acteur de kant van Israël kiest en daarbij geen ruimte laat voor nuance. Toen het conflict net uitbrak, deelde Schnapp een statement op zijn Instagram waarbij hij liet weten bang te zijn. “Als Jood in Amerika ben ik bang. Bang voor mijn broers en zussen in Israël”, begon hij. Nadien volgden nog enkele uitspraken, waarvan de meest opvallende misschien wel de zin “Ofwel steun je Israël, ofwel steun je terrorisme” was.

“Zionism is sexy”

Dat statement was het begin van een trage teloorgang. Heel wat fans van Stranger Things stelden zijn woorden in vraag en lieten hem dat ook weten. Het antwoord van de acteur daarop was heel duidelijk: het limiteren van zijn comments. Even later deelde Schnapp opnieuw een video waarbij de doden in Palestina in het belachelijke werd getrokken. Daarbij kwam er opnieuw een golf aan negatieve reacties.

Die reacties – en de goedbedoelde links naar websites en video’s vol informatie over de geschiedenis van het conflict – bleken niet genoeg. Dit weekend deelde Schnapp namelijk een video waarbij hij samen met vrienden stickers uitdeelde. Op die stickers stonden twee verschillende teksten: “Hamas is ISIS” en “Zionism is sexy“. Vooral die laatste zorgde ervoor dat er nu een echte jacht is geopend op de acteur.

https://twitter.com/vincereautmcri/status/1724070477096767647
Meer
Lees meer...