‘Stranger Things’-personage Eddie Munson is gebaseerd op de West Memphis Three: Wie waren zij?

Wie Stranger Things kijkt, weet dat heel wat passages uit de serie gebaseerd zijn op echte en minder echte verhalen. Zo zitten er veel verwijzingen in naar films uit de jaren 80 en 90 én naar echte geheimzinnige onderzoeken uit de Verenigde Staten. Ook in het nieuwe seizoen zit zo een verwijzing, want het personage Eddie Munson (Joseph Quinn) vindt zijn oorsprong bij de West Memphis Three.

In het vierde seizoen van Stranger Things gaat er heel wat aandacht naar de Satanic Panic en de invloed ervan op het leven van tiener Eddie Munson. Die verhaallijn is losjes gebaseerd op de Verenigde Staten uit de jaren 80 en 90. Toen heerste er in het land een grote angst voor satanistische bewegingen. Als gevolg daarvan werden zelfs drie jongens uit West Memphis veroordeeld voor de moord op drie kinderen, net zoals in Stranger Things het geval is.

Wie is Eddie Munson?

Na de release van het vierde seizoen van Stranger Things, was er maar één naam die overal was terug te vinden. Dat was die van Eddie Munson (Joseph Quinn). Eddie is een laatstejaarsstudent aan de Hawkins High School en staat aan het hoofd van de Hellfire Club. Die club speelt wekelijks Dungeons & Dragons (D&D), een fantasygame.

Op de school wordt Eddie gezien als freak, omdat hij op een trailerpark woonde en naar heavy metal luisterde. Daarnaast kon hij soms nogal excentriek uit de hoek komen en was ook zijn haarstijl best opvallend. Het feit dat hij daarnaast ook nog eens in de Hellfire Club zat, zorgde ervoor dat de populaire kinderen hem niet mochten.

Wanneer Hawkins op een dag geteisterd wordt door mysterieuze moorden, duurt het niet lang voordat Eddie gezien wordt als verdachte nummer één. De inwoners van Hawkins linken hem door zijn aparte smaak namelijk meteen aan een satanistische beweging.

Wie zijn de West Memphis Three?

Zijn verhaal lijkt veel op dat van Damien Echols van de West Memphis Three. Hun verhaal is volledig te zien in de documentaireserie Paradise Lost en verwijst ook naar de satanic panic uit de jaren 80 en 90. Echols, uit Memphis, Arkansas, was net zoals Munson een liefhebber van heavy metal en droeg T-shirts van onder andere Metallica en Iron Maiden. Hij kwam nogal introvert over, waardoor hij als een makkelijk doelwit werd beschouwd.

Samen met zijn vrienden Jessie Miskelly Jr. en Jason Baldwin werd Echols in 1993 veroordeeld voor een drievoudige moord op drie achtjarige jongetjes. Veel bewijs was er niet, maar toch waren de inwoners van West Memphis ervan overtuigd dat de drie “freaks” verantwoordelijk waren voor de misdaden.

Echols werd veroordeeld tot de doodstraf, maar die werd uiteindelijk nooit uitgevoerd. Na jaren in de gevangenis en nieuwe hoorzittingen en bewijzen, zijn de drie uiteindelijk in 2011 onder (ingewikkelde) voorwaarden vrijgelaten.

@kayla_lizabeth7 The West Memphis 3#greenscreen #strangerthings4 #westmemphisthree #truecrimecommunity #eddiemunson ♬ original sound – Makayla
Meer
Lees meer...