‘Stranger Things’: 9 tips en verwijzingen die je hebt gemist in het vorige seizoen

Door het coronagevaar heeft Netflix de opnames van het vierde seizoen van Stranger Things tijdelijk stilgelegd. Op nieuwe afleveringen is het dus nog even wachten, maar dat geeft je tijd genoeg om de vorige seizoenen nog eens te herbekijken. In die seizoenen zitten een aantal leuke verwijzingen naar het verleden en de toekomst die je misschien op het eerste moment niet zou opmerken.

Sinds het eerste seizoen houden de Duffer Brothers, de makers van Stranger Things, ervan om verwijzingen te verstoppen in de afleveringen. Die verwijzingen worden ook wel easter eggs genoemd. Dat zijn vaak details die op het eerste zicht niet te zien zijn, maar die door sommige kijkers wel opgemerkt worden. Die easter eggs doen het verhaal vaak nog beter kloppen. In Stranger Things zijn het vaak verwijzingen die perfect in het 80’s plaatje passen. Hier zijn alleszins een aantal van onze favorieten uit het derde seizoen. Pas op: dit artikel bevat spoilers.

1. Mews’ bobblehead

Mews-Bobblehead
Twitter

In het begin van het derde seizoen komt Dustin (Gaten Matarazzo) terug van een maand op wetenschapskamp. Wanneer hij tijdens de terugrit via de walkie-talkie contact probeert te maken met zijn vrienden, zien we op de voorgrond een opvallend hoofdje bewegen. Dustins moeder heeft namelijk een bubblehead van Mews laten maken, de kat waarvan ze nog steeds denkt dat ze is weggelopen.

In seizoen twee was te zien hoe Dustin haar dat wijsmaakte nadat Mews werd opgegeten door Dart, de baby-demagorgon die hij verstopte en verzorgde … tot het beestje iets groter werd. We zijn benieuwd of Dustin überhaupt zijn moeder ooit over het voorval zal vertellen.

2. (618) 6 …

Stranger-Things-Murray-Bauman
Netflix

In seizoen drie is Murray misschien wel de grootste held. Door zijn Russische capaciteiten helpt hij de Stranger Things-groep met het oplossen van de geheime codes. Wanneer Joyce (Winona Ryder) en Hopper (David Harbour) in een gevecht terechtkomen met een Rus die verdacht veel op The Terminator lijkt, ontvoeren ze een Russische wetenschapper, Alexei. Doordat ze allebei geen idee hebben waar hij het over heeft, komen ze bij Murray terecht.

Op een bepaald moment komt het nummer van Murray in beeld: 618-625-8313. Dat nummer bleek echt te zijn, en mensen die ernaar belden kregen een lang en hilarisch antwoordapparaat van Murray himself. Daarin konden kijkers al een tip vinden over seizoen 4. Acteur David Harbour veranderde de laatste maanden zijn profielfoto op Instagram naar de eerste 4 cijfers van dat telefoonnummer. In de boodschap van Murray is te horen dat hij van iets belangrijks op de hoogte is. Een verwijzing naar het feit dat Jim Hopper nog steeds leefde na het einde van seizoen 3.

3. Stacey

Stacey-Stranger-Things
Netflix

In het derde seizoen neemt Max (Sadie Sink) Eleven (Millie Bobby Brown) mee naar Starcourt Mall. Een plek waar ze normaal niet mag komen, omdat ze nog steeds niet volledig veilig is. In het winkelcentrum maken ze er op de tonen van Material Girl van Madonna een heuse meidentrip van. Ze schuimen iedere winkel af op zoek naar een passende outfit, laten foto’s van hen nemen tijdens een fotoshoot en sluiten af met een ijsje.

Stacey-Stranger-Things-2
Netflix

Tot El beslist om met haar speciale krachten ook wat plezier te beleven. Ze laat midden in een groep giechelende meiden een drankje ontploffen. Klinkt onschuldig, maar dat is het niet. Het ‘slachtoffer’ van de actie is Stacy, hetzelfde meisje dat Dustin afwees tijdens het Snow Ball op het einde van het tweede seizoen. Eleven nam dus en passant even wraak op het meisje dat een aantal maanden voordien het hart van één van haar vrienden brak.

4. Ghostbuster Mike

Stranger-Things-10-verwijzingen-die-je-hebt-gemist-in-het-derde-seizoen
Netflix

Een leuk extraatje is de foto van Mike (Finn Wolfhard) op het nachtkastje van Eleven. Dat kleine detail is te zien tijdens de sleep-over van Max en El na hun bezoek aan Starcourt Mall. De foto is een kleine polaroid van Mike in een Ghostbusterskostuum. Hoe die foto genomen werd, was in seizoen twee te zien. Toen ging Mike samen met Dustin, Will en Lucas op trick or treat-tocht in een Ghostbusters-pak. Hun ouders wilden daarvan maar al te graag fotomateriaal. Waarschijnlijk heeft Mike een exemplaartje aan El gegeven na het Snow Ball. Cute!

mike-ghostbuster
Tumblr: mikejane

5. Mayor Kline = Trump

Mayor-Kline-Stranger-Things
Netflix

Het derde seizoen van Stranger Things speelde zich af rond de 4th of July, oftewel de Amerikaanse nationale feestdag. Op die dag organiseert de burgemeester van Hawkins, Mayor Kline, ieder jaar een grote kermis. De burgemeester heeft in het derde seizoen een grote rol, zeker wanneer blijkt dat hij zich heeft laten omkopen door de Russen.

Een leuk (en grappig) weetje is het feit dat de poster van Mayor Kline verdacht veel lijkt op de campagneposter van Donald Trump tijdens de voorverkiezingen in 2016. Zeker wanneer je nadenkt over de samenwerking met de Russen. Deze verwijzing werd op Twitter al verschillende keren aangekaart. Een klein politiek statement van de Duffer Brothers dus.

6. Sara’s haarbandje

Eleven_Sarah_Blauw
Netflix

Het blauwe haarbandje van Sara is een easter egg dat al sinds de allereerste aflevering meegaat. In de eerste afleveringen van seizoen 1 wordt duidelijk dat Chief Jim Hopper zijn dochter, Sara, heeft verloren. Tijdens de zoektocht naar Will, komen er bij hem alsmaar meer flashbacks op. Daarin kunnen we zien dat Sara altijd blauwe rekkertjes droeg in haar haar, en Hopper die rond zijn pols deed vanaf het moment dat zijn dochter haar begon te verliezen. Na haar dood bleef hij het blauwe haarbandje rond zijn pols dragen, tot op een bepaald moment.

Op het einde van het tweede seizoen kreeg Hopper de volledige voogdij over Eleven. In de eerste afleveringen van seizoen 3, is te zien dat Eleven ineens dat haarbandje rond haar pols droeg. Het teken dat Hopper haar als zijn eigen dochter beschouwde. In de allerlaatste aflevering komt het haarbandje nog eens duidelijk in beeld, wanneer Eleven en Hopper afscheid van elkaar nemen.

Hopper-El-Bracelet
Netflix

7. Dustin & Suzy

Dustin-pet
Netflix

Eén van de doorlopende verhalen in het vorige seizoen was dat van Dustin en zijn (al dan niet denkbeeldig) vriendinnetje Suzy. Dustin beweerde een vriendin te hebben toen hij terugkwam van het kamp, maar niemand geloofde hem. Toch was ze er echt. Suzy woonde in Salt Lake City, ver weg van Hawkins, en hielp de groep uiteindelijk met het redden van Hawkins. In de korte scène waarin Suzy te zien was, is in de achtergrond te zien hoe de typerende Dustin-pet op haar nachtkastje ligt. Een leuke, kleine verwijzing.

Een ander leuk weetje over die scène is het feit dat de makers er Neverending Story hebben in verwerkt door het Broadway-verleden van Gaten Matarazzo (Dustin). De acteur stond op jonge leeftijd onder andere al in de musical Les Misérables. Ook collega-acteurs Caleb McLaughlin (Lucas) en Sadie Sink (Max) hebben een musicalverleden. Zij stonden respectievelijk in The Lion King en Annie.

8. Peter Gabriel – Heroes

De meest hartverscheurende scène van het seizoen is zonder twijfel die waarin Eleven na de dood van Hopper zijn brief voor haar en Mike leest. Maar toch hadden kijkers daar al kunnen uit opmaken dat hij niet echt dood zou zijn. Op het einde van de brief begint Peter Gabriels versie van David Bowies Heroes te spelen, een lied dat de kijkers nog kunnen kennen uit het eerste seizoen.

In het eerste seizoen gebruikten de makers dezelfde versie van Heroes toen Will zogenaamd dood werd teruggevonden. Uiteindelijk bleek dat niet het geval te zijn. Het gebruik van het lied kon dus een tip van de makers geweest zijn, want vorige maand werd duidelijk dat Hopper wel degelijk nog leeft.

9. Die Hard

Die-Hard-Stranger-Things-cross-over
Netflix/20th Century Studios

In de serie zat ook nog een kleine verwijzing naar een populaire film uit de jaren ’90, Die Hard. Het derde seizoen van Stranger Things speelt zich af in de zomer van 1985, maar toch is er plaats voor een verwijzing naar een film die pas later uitkwam. In een scène waarin Hopper en Joyce oog in oog komen te staan met een soort Russische terminator, bedreigt Hopper hem met een pistool in zijn nek. Waarop de Rus hem eraan doet denken dat “hij een politieman is, en hij dus regels heeft.” Die quote komt letterlijk uit de film Die Hard. De reeks bevat nog veel meer verwijzingen naar films uit die tijd.

Meer
Lees meer...