Superhandig: bereken je alcoholpercentage!

Met de eindejaarsfeesten in zicht, staan de alcoholcontroles weer volop in de belangstelling. Zeker nu er plannen zijn om de limiet voor jonge bestuurders verder te verlagen naar 0.2 promille. Maar hoeveel pintjes is teveel? Overtreding.be brengt een handige alcoholcalculator.

0.5 promille

Momenteel geldt in België een limiet van 0.2 promille voor professionele bestuurders. Dat zijn bijvoorbeeld taxichauffeurs en vrachtwagenbestuurders. Voor alle andere bestuurders geldt een limiet van 0.5 promille.

Hoeveel is teveel?

Die limieten zijn bij de meeste bestuurders wel bekend. Hoeveel je mag drinken om onder die limieten te blijven, is echter een stuk minder bekend. Bovendien denken nogal wat bestuurders dat een zware maaltijd je alcoholpercentage naar beneden haalt. Of dat veel water drinken zou helpen. Maar dat is echter niet waar. Die trucjes helpen misschien wel tegen de kater, maar hebben geen enkele invloed op het alcoholpercentage in je bloed. De afbraak van alcohol in je bloed kan je op geen enkele manier beïnvloeden.

Berekenen

Precies om die reden ontwikkelde overtreding.be een ‘alcoholcalculator’. Eerder ontwikkelde het bedrijf al een app waarmee je je verkeersboete kan berekenen. Daaruit bleek dat nogal wat mensen vragen hadden over de wettelijke limieten voor alcohol.

Die mensen kunnen nu terecht op de alcoholcalculator van www.overtreding.be. Daar geeft de gebruiker zijn gewicht en zijn geslacht in, maar ook het uur waarop hij of zij het eerste drankje dronk. De gebruiker krijgt dan meteen te weten hoeveel alcohol hij momenteel in zijn bloed heeft en wanneer het weer veilig is om te rijden. Geen overbodige luxe met de feestdagen in het verschiet.

Preventie

De bedenkers van de alcoholcalculator zijn ervan overtuigd dat deze ook preventief werkt: “Sommige gebruikers zullen merken dat ze sneller dan verwacht aan de wettelijke limiet zitten. In dat geval kiezen ze waarschijnlijk sneller voor een watertje dan voor een pintje.”

De alcoholcalculator van overtreding.be vind je hier.

Meer
Lees meer...