Left Right
scrollTop top

Test Aankoop: “Rundvlees bij slager is beter en biovlees is niet altijd gezonder”


Test Aankoop beste rundvlees
© Pixabay

Uit een onderzoek van consumentenorganisatie Test Aankoop blijkt dat je best naar de zelfstandige slager gaat als je rundvlees van de beste kwaliteit en smaak wil kopen. Voor de studie nam Test Aankoop 39 stalen vlees onder de loep van lokale slagers en supermarkten. Een andere opvallende bevinding: biologisch vlees is niet per se lekkerder en gezonder.

Pixabay

Test Aankoop nam 39 stukken dunne lende onder de loep, bijna allemaal afkomstig uit ons land. Vand deze stalen waren er 10 afkomstig van supermarkten (zoals Carrefour, Colruyt, Delhaize, Albert Heijn en Aldi) en 11 uit biowinkels (zoals Bioplanet, Sequoia en Färm). De 18 andere stukken vlees haalde Test Aankoop bij zelfstandige slagers, onder wie 8 biologische slagers. Dat melden onder meer de kranten van De Persgroep en de Mediahuis-kranten.

(We eten steeds minder vlees, maar in het buitenland doen ze het veel beter.)

Vrouwelijke runderen

Volgens de consumentenorganisatie werd het vlees van de slager het best beoordeeld. Test Aankoop stelt dat het vlees bij de lokale slager meestal afkomstig is van vrouwelijke runderen. Hun vlees is een stuk sappiger en smaakt beter. Zo worden vrouwelijke runderen pas op latere leeftijd geslacht omdat ze eerst kalveren moeten voortbrengen. Hun vlees is over het algemeen een stuk smaakvoller. Rundvlees uit de supermarkt daarentegen komt meestal van jonge mannetjesrunderen. Die zijn een stuk magerder, waardoor het vlees minder sappig en minder lekker is.

(Varkensvlees wordt het meest geproduceerd en 14 andere weetjes over ons vlees.)

Meer vet in biovlees

Pixabay

Daarnaast stelde Test Aankoop vast dat biovlees niet altijd gezonder of lekkerder is. Vaak bevat het biovlees zelfs iets meer verzadigd vet dan het rundvlees zonder biolabel. De consumentenorganisatie wijst er wel op dat er bij biologische landbouw geen kunstmest of synthetische pesticiden toegestaan wordt voor het veevoeder. Ook wordt er veel aandacht besteed aan het welzijn van de dieren.

(Gaat nepvlees dat smaakt en lijkt op echt vlees de planeet redden?)

Zelfgekozen namen

Ook benadrukt Test Aankoop dat er geen Belgische of Europese regelgeving over de benamingen van rundvlees. Producenten, supermarkten en slagers kunnen dus zelf beslissen wat er op het etiket staat. Hierdoor doen namen zoals ‘steak van de chef’ de ronde in plaats van de officiële benamingen.

De consument kan dus maar moeilijk achterhalen om welk stuk van het rund het precies gaat en welke prijs gepast is. Test Aankoop pleit dan ook voor een wet die producenten verplicht om het juiste spierstuk van het rund op het etiket te vermelden.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  64.498.634
 • Aantal
  doden
  1.492.893
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  582.252
 • Aantal
  doden
  16.911