‘The Avengers’ zouden nooit oud kunnen worden, zegt onderzoek

Uit onderzoek blijkt dat The Avengers toch serieuze zwakheden hebben. Zo onderzochten Australische wetenschappers hoe ouderdom de gezondheid van de superhelden uit het Marvel Cinematic Universe zou kunnen beïnvloeden. Daaruit blijkt dat zelfs de sterkste Marvelhelden een limiet hebben.

Zelfs de machtigste superhelden op aarde hebben zo hun zwakke punten. Dat blijkt uit een nieuw rapport over hoe ouderdom elke Avenger individueel zal beïnvloeden. Van slaaptekort tot alcoholisme, de Marvelhelden zouden uiteindelijk te maken krijgen met een aantal ernstige fysieke en mentale gezondheidsgevolgen door het vervullen van hun roeping, dat zegt een studie van de Australische Universiteit van Queensland.

Potentiële fatale zwakheden

De methodologie van het onderzoek was eenvoudig: de wetenschappers bekeken alle 24 MCU-films, van Iron Man uit 2008 tot Black Widow van dit jaar, om de potentiële fatale zwakheden in een selectie van vijf Avengers van onze planeet vast te stellen, schrijft The New York Post.

Zo werden Spider-Man, Iron Man, Black Panther, de Hulk, Black Widow en Hawkeye uitgekozen voor de studie “omdat ze bekend zijn, opvallende kenmerken vertonen, redelijk divers zijn, en representatief zijn voor de bredere superheldenpopulatie met betrekking tot leeftijd, geslacht, etniciteit, en superkrachten”, lieten de onderzoekers van de Universiteit van Queensland in Australië weten.

Ze voegden eraan toe dat sommige kenmerken van hun proefpersonen niet konden worden bestudeerd omdat, wel ja, ze niet echt zijn. “De langetermijneffecten van het onvrijwillig geteleporteerd worden naar een kwantumrijk voor meerdere jaren (een levensgebeurtenis die veel van de Marvel-superhelden hebben meegemaakt) konden niet worden bevestigd in dierlijke of menselijke studies, en dus werden dergelijke effecten niet in overweging genomen”, verduidelijkten de wetenschappers.

Spider-Man

© De vriendelijke Spider-Man zijn eist een tol op Peter Parker’s welzijn, zo blijkt uit onderzoek – bron: Landmark Media/Marvel/Walt Disney/Isopix

Onderzoekers ontdekten dat Spider-Man (Tom Holland) vatbaar is voor “zwaarlijvigheid, een lagere geestelijke gezondheid, meer pijn en vermoeidheid, en meer onopzettelijke verwondingen” vanwege zijn nachtelijke en strijdlustige levensstijl. Hij wordt tenslotte niet voor niets een nachtraaf genoemd. Het was nog erger in de allereerste Spider-Man-films, waar Spidey (Tobey Maguire) misdaadbestrijding balanceerde met het voltijds student zijn, het werken als fotojournalist voor de Daily Bugle en het bezorgen van pizza’s.

“Hij haalt waarschijnlijk niet de aanbevolen 8-10 uur slaap voor tieners van zijn leeftijd”, staat in de studie te lezen, eraan toevoegend dat de superheld ook het risico loopt op “drugsmisbruik en eetstoornissen, een verminderd psychologisch welzijn en een slechtere zelfbeoordeling van zijn gezondheid” door het verlies van zijn ouders Richard en Mary Parker, en zijn oom Ben. Serieus in elkaar geslagen worden door Captain America’s schild in Civil War hielp er niet bij, omdat de traumatische hoofdwond de kans op dementie bij Spider-Man heeft vergroot.

Maar Peter’s goede relatie met tante May (Marisa Tomei) en nieuwe mannelijke rolmodellen als Tony Stark (Robert Downey Jr.), en Happy Hogan (Jon Favreau) zouden deze gevolgen kunnen compenseren.

Iron Man

© Tony Stark moet misschien contact opnemen met een arts die gespecialiseerd is in elektromagnetische patiënten – bron: Walt Disney Studios Motion Pictures/courtesy Everett Collection/Isopix

Blijkbaar is vastzitten aan een autoaccu in een grot van een terroristische organisatie, en eigenhandig een zware mechanische kernkop de ruimte in dragen niet ideaal voor de gezondheid. Het is “moeilijk vast te stellen of de gunstige levensstijl van Iron Man” als genie, miljardair, playboy en filantroop “een tegenwicht kan vormen voor de vele lichamelijke verwondingen en de posttraumatische stressstoornis”, die Stark heeft opgelopen terwijl hij de aarde beschermde.

Er is ook wetenschappelijk bewijs dat Tony Stark (Robert Downey Jr.) een hart heeft – een hart met chronische ziekten die niet onder de conventionele wetenschap vallen, omdat zijn boogreactortechnologie nog ver op ons voorligt. Door dat raadselachtige elektromagnetische borststuk, is het moeilijk voor onderzoekers om te voorspellen hoe het hart van Iron Man verouderd zou zijn (spoiler alert) als hij Endgame had overleefd.

“Het is ook onduidelijk of zijn pantser voldoende bescherming biedt tegen zwaartekrachtsverschuivingen en blootstelling aan straling tijdens zijn uitstapjes naar de ruimte”, zegt het rapport. “Als dat niet zo is, zal Iron Man waarschijnlijk versneld botverlies ervaren en een aanzienlijk verhoogd risico op een maligniteit (kwaadaardige of levensbedreigende aandoening). Stark, “die regelmatig aan de drank is”, loopt ook risico’s door zijn overmatig alcoholgebruik.

The Hulk

© De Hulk zijn kan wat … gezondheidscomplicaties hebben – bron: Walt Disney Studios Motion Pictures/courtesy Everett Collection/Isopix

Bruce Banner (Mark Ruffalo) verandert pas in de grote groene man wanneer zijn snelle hartslag een tachycardie van 200 slagen per minuut bereikt, wat duidt op “een aanleg voor hartritmestoornissen, en mogelijk op een onderliggende hartziekte.”

“De meest voorkomende hartritmestoornis wordt sterk geassocieerd met beroertes en dementie, en zelfs ook met een verhoogde kans op sterven. De stoornis die Hulk zou hebben, namelijk symptomatisch boezemfibrilleren of atriumfibrilleren, wordt ook nog gelinkt aan een verminderende functionaliteit en kwaliteit van leven”, zegt het onderzoek. Maar het hebben van een BMI (Body Mass index) van 120, terwijl een BMI van 30 al als zwaarlijvig wordt beschouwd, maakt de Hulk ook geneigd tot een vroege dood, dementie en zelfs zwakheid op oudere leeftijd, volgens de studie.

“De BMI van Hulk geeft ook aanleiding tot pragmatische bezorgdheid over de toekomstige toegang tot de juiste gezondheidszorg, in termen van paraatheid van de gezondheidsdiensten met de gespecialiseerde expertise, kennis en apparatuur”, zegt het onderzoek nog.

“Een ander punt van zorg is dat Hulk bijna constant boos lijkt te zijn, wat zou kunnen leiden tot meer ontstekingen en één of meer (chronische) aandoeningen op gevorderde leeftijd.” Om dus nog maar te zwijgen over de gevolgen die de maandenlange blootstelling aan gammastraling (om semi-permanent in de Hulk te veranderen), naast het hanteren van de infinity stones, op Banner zouden hebben.

Black Panther

© De uitdrukking “Wakanda for ever” heeft een nieuwe betekenis. T’Challa’s levensstijl is vol van levensduur, vonden onderzoekers – bron: Landmark Media/Marvel/Walt Disney/Isopix

Van alle onderzochte Avengers lijkt het erop dat Black Panther oftewel koning T’Challa (gespeeld door de overleden Chadwick Boseman) de gezondste levensstijl heeft geleid in het verborgen koninkrijk Wakanda. “Als heerser bevindt T’Challa zich in een bevoorrechte positie. Zijn sociaaleconomische status, zoals blijkt uit zijn opleidingsniveau en rijkdom, wordt geassocieerd met gezond ouder worden en een lange levensduur, net als het leven in een welvarend land.” Het onderzoek merkte nog op dat het feit dat de Black Panther vegetarisch is ook “gelinkt kan worden aan gezonde ouderdom, minder kans op obesitas en cardiometabole ziekten.”

Het nadeel voor de koning is dat zijn krachten afkomstig zijn van het zeldzame en mysterieuze “hartvormige kruid”, dat de onderzoekers categoriseerden als een prestatieverhogende drug, eraan toevoegend dat ze in het algemeen “in verband worden gebracht met een verhoogd sterftecijfer en een verscheidenheid aan nadelige gezondheidseffecten en een verminderde kwaliteit van leven.”

Black Widow

© Misschien wel de meest trieste casestudie, het verleden van Black Widow heeft grote gevolgen voor haar gezondheid – bron: Jay Maidment/Walt Disney Studios Motion Pictures/courtesy Everett Collection/Isopix

Blootstelling aan “negatieve jeugdervaringen, waaronder misbruik, verwaarlozing en interpersoonlijke conflicten” nadat ze van haar familie werd weggerukt om te trainen als een wereldwijde huurmoordenaar en spion, heeft grote gevolgen voor de gezondheid van Natasha Romanoff (Scarlett Johansson).

“Deze blootstellingen verhogen haar risico op lichamelijke en geestelijke ziekten bij het ouder worden door veranderingen in de fysiologische ontwikkeling en het aannemen van schadelijk gezondheidsgerelateerd gedrag”, zeggen de onderzoekers. Ook de gedwongen sterilisatie van Black Widow als tiener, opende een ander universum van gezondheidszorgen voor de Russische agente.

“De resulterende abrupte stopzetting van de eierstokfunctie op jonge leeftijd is in verband gebracht met ziekten, waaronder osteoporose, hart- en vaatziekten, dementie en depressie”, klinkt het.

“Maar hoewel het mogelijk is dat Black Widow een hysterectomie (verwijdering baarmoeder) onderging zonder een ovariëctomie (verwijdering van een of meer eierstokken, al dan niet in combinatie met de eileiders), wordt een vrouw die nog nooit een kind heeft gebaard, geassocieerd met ongunstige effecten, waaronder een hoger sterftecijfer door allerlei oorzaken.” Met dat alles in overweging genomen, komt haar tragische val op de planeet Vormir nog harder aan.

Hawkeye

© Dat Hawkeye moeite heeft met horen, kan ook de wetenschap beamen – bron: Jay Maidment/ Walt Disney Studios Motion Pictures/courtesy Everett Collection/Isopix

Hoewel niet bij naam genoemd, lijdt Hawkeye (Jeremy Renner) aan bestudeerd gehoorverlies in zijn nieuwste Disney+-serie. Zoals een montage van explosies en crashes levendig laat zien in de reeks, hebben Clint Bartons vele confrontaties met de dood hem slechthorend gemaakt. Zo zal hij dus behoefte hebben aan een gehoorapparaat tegen het einde van 2024, als hij opnieuw uit pensioen komt.

Onderzoekers ontdekten dat omdat “superhelden herhaaldelijk in de nabijheid zijn van interplanetaire botsingen en explosies” ze het risico lopen op gehoorverlies, “wat op zijn beurt gekoppeld is aan een verhoogd risico op cognitieve stoornissen en dementie.”

“Sommige superhelden, zoals de Hulk en Thor, hebben dreunende stemmen, wat mogelijk wijst op een vroeg sensorineuraal gehoorverlies”, voegden de onderzoekers er nog aan toe.

Meer
Lees meer...