‘The Crown’: Netflix voegt “fictie”-disclaimer toe aan trailer seizoen 5 na kritiek

Netflix heeft toegegeven aan de kritiek die er kwam na de release van trailer voor het vijfde seizoen van de veelbesproken serie The Crown. Die is volgens velen niet volledig waarheidsgetrouw. En dus heeft de streamingdienst nu in de disclaimer van de trailer beklemtoont dat het gaat om een “fictieve dramatisering, geïnspireerd door echte gebeurtenissen”.

The Crown komt binnenkort terug voor het vijfde seizoen. De reeks krijgt al sinds seizoen 1 kritiek over het feit dat niet volledig zou overeenkomen met wat er echt is gebeurd. Netflix zelf beklemtoonde altijd heeft gezegd dat The Crown enkel is gebaseerd op waargebeurde feiten, maar wel nog steeds fictie is en geen documentaire.

Queen Elizabeth II in de jaren 90

Na het overlijden van Queen Elizabeth II wordt er echter nog strenger gekeken naar het aankomende seizoen van The Crown. De in september gestorven Britse koningin heeft namelijk een grote rol in het vijfde seizoen van de serie. En die rol zal mogelijk niet altijd even positief weergegeven worden.

Het vijfde seizoen van The Crown zal inpikken in de jaren 90, waarbij het 40-jarig troonjubileum van Queen Elizabeth II (Imelda Staunton) nadert. Het waren al turbulente tijden, maar ook nu staan er haar opnieuw heel wat uitdagingen te wachten, zoals de ineenstorting van de Sovjet-Unie en de overdracht van de soevereiniteit over Hongkong. Daarbovenop komt uiteraard het huwelijk van Prins Charles (Dominic West) en Diana (Elizabeth Debicki) dat op springen staat. Die huwelijksproblemen gaan gepaard met roddels die de hele familie in nauwe schoentjes brengen.

Kritiek

De kritiek op The Crown zwol deze week nog meer aan na de harde kritiek van actrice Judi Dench. De 87-jarige Britse levende legende vroeg in een open brief aan The Times namelijk aan Netflix om aan het begin van iedere aflevering een disclaimer te tonen die beklemtoont dat The Crown fictie is. Daarmee zou de serie respect tonen voor het verlies van de Britse koninklijke familie en het Verenigd Koninkrijk. Netflix reageerde op die vraag door nogmaals te beklemtonen dat The Crown altijd is voorgesteld als een dramareeks gebaseerd op historische gebeurtenissen.

Maar de Daily Mail merkte op dat de woorden van Dench toch niet in dovemansoren zijn gevallen bij de streamingdienst. Netflix voegde aan de trailer voor seizoen 5 van The Crown namelijk in de beschrijving al een disclaimer toe. “Geïnspireerd door echte gebeurtenissen, vertelt dit fictief drama het verhaal van koningin Elizabeth II en de politieke en persoonlijke gebeurtenissen die haar regering vormden”, valt daar nu te lezen

Het vijfde seizoen van The Crown is vanaf woensdag 9 november te vinden op Netflix. Zoek je iets anders om te kijken? Lees hier onze top 50 met de beste series op Netflix.

Meer
Lees meer...