‘The Simpsons’ introduceert allereerste dove stemacteur en gebruik gebarentaal

De voor iedereen bekende animatiereeks The Simpsons gaat geschiedenis schrijven. Acteur John Autry II (Glee) zal namelijk de allereerste dove stemacteur zijn die een personage in The Simpsons inspreekt. Hij zal dat doen in de komende aflevering van zondag genaamd The Sound of Bleeding Gums, die te zien zal zijn in de Verenigde Staten. Daarbij zal in de show ook voor de eerste keer gebruik worden gemaakt van gebarentaal.

The Simpsons, die met zijn 33 seizoenen een van de langstlopende series ooit is, bereidt zich voor op een wel heel bijzondere aflevering aanstaande zondag. Daarin zal namelijk voor het eerst een dove stemacteur zijn intrede maken én het gebruik van gebarentaal te zien zijn. Het gaat daarbij wel om een uitzending op de Amerikaanse televisie. Wanneer deze aflevering bij ons zou verschijnen, is onbekend. Op Disney+ zijn er momenteel zo’n 714 afleveringen van de animatiereeks te bekijken.

The Sound of Bleeding Gums

De speciale 723ste aflevering van The Simpsons, getiteld The Sound of Bleeding Gums, volgt Lisa Simpson. Zij probeert de dove zoon, Monk, van haar favoriete saxofonist, Bleeding Gums Murphy, te helpen bij het krijgen van een cochleair implantaat (CI). Dat is elektronisch implantaat dat geluid omzet in elektrische pulsen die de gehoorzenuw stimuleren.

Dove acteur John Autry II zal het personage van Monk inspreken, de allereerste keer dus in de bijna 33-jarige geschiedenis van de serie. Daarbij zal er ook gebarentaal tijdens de aflevering getoond worden. “Het is zo ongelooflijk”, vertelde Autry aan Variety. Daarbij noemde hij zijn ervaring bij The Simpsons “levensveranderend”.”Deze stap kan een verandering teweegbrengen voor ons allemaal”, zei Autry nog. “Het gaat namelijk over slechthorende en horende personages die samenkomen. Dat maakt nu een deel uit van onze geschiedenis.”

Ontstaan idee aflevering

De aflevering is geschreven door Loni Steele Sosthand en reflecteer haar persoonlijke ervaring. De schrijfster groeide namelijk een groot deel van haar jeugd op met jazzmuziek, evenals met een broer die doof geboren is.

“Ik ben van gemengde afkomst. Mijn vader is zwart, dus jazz was iets heel belangrijks bij ons thuis”, vertelde Sosthand ook aan Variety. “We groeiden op in de buitenwijken, en jazzmuziek was voor mijn vader een aspect van onze cultuur. Maar als ik aan muziek denk, denk ik ook aan mijn broer, die doof geboren is”, onthult de schijfster. “Toen we het in onze eerste brainstormsessies over het Bleeding Gums-personage hadden, dachten we: ‘Zou het niet cool zijn als Lisa een hele andere kant van zijn leven ontdekt?’. Dat leidde ertoe dat hij een zoon kreeg. Dat personage hadden we dan uiteindelijk een beetje op mijn broer gebaseerd. En van daaruit groeide het verhaal.”

De baanbrekende aflevering volgt op de historische Oscaroverwinning van de dove acteur Troy Kotsur vorige maand. Hij nam toen de prijs voor Beste Acteur in een Bijrol mee naar huis voor zijn werk in CODA. Die film won uiteindelijk ook de Oscar voor Beste Film. De aflevering The Sound of Bleeding Gums van The Simpsons gaat in première op zondag 10 april, in de Verenigde Staten. Die zal bij ons mogelijk wat later op Disney+ te zien zijn.

Nog geen Disney+? Niet erg! Klik hier en bespaar 15 procent op een jaarabonnement.

Meer
Lees meer...