Twee terreurverdachten doodgeschoten in Verviers, explosieven gevonden in Anderlecht

In de provincie Luik heeft de politie drie vermoedelijke terroristen neergeschoten in de buurt van het station van Verviers. Twee zijn overleden. De verdachten zouden zijn teruggekeerd uit Syrië en zouden een aanslag hebben willen plegen, zelfs al de komende dagen. Die aanslag zou gericht zijn tegen politiediensten, waardoor het dreigingsniveau voor hen is verhoogd. Op verschillende plaatsen zijn huiszoekingen verricht, en in Anderlecht zouden daarbij explosieven zijn gevonden.

Rond 17:45 uur viel de federale politie in Verviers binnen in een huis, waarna een schietpartij uitbrak. Verscheidene mensen zouden zijn opgepakt, meldt de RTBF, die van getuigen ook vernam dat naast tientallen schoten ook drie tot vier ontploffingen weerklonken.

Het incident vond plaats in de rue de la Colline, ter hoogte van de rue des Ecoles. Naast politievoertuigen en de MUG-dienst kwam ook de ontmijningsdienst ter plaatse. Rond 19 uur was de situatie onder controle. Bij de politie zou iedereen ongedeerd zijn. De verdachten hadden kalasjnikovs bij zich, meldt Het Nieuws van VTM.

Aanslag verijdeld?

De schietpartij kadert in een grote antiterreuractie met een tiental huiszoekingen in de gerechtelijke arrondissementen Verviers, Brussel en Halle-Vilvoorde, meldde het federale parket op een persconferentie. Meer specifiek was er eerder al sprake van acties in Brussel, in Molenbeek, in Schaarbeek, in Anderlecht, Zaventem en in Vilvoorde. Rond 20.30 uur zouden twee verdachten zijn opgepakt in Zaventem, en er zouden ook explosieven zijn gevonden in de Luitenant Liedelstraat in Anderlecht. Ook in zes andere landen zouden acties hebben plaatsgevonden, waaronder Jemen. Rond 21.30 uur werd nog een huiszoeking verricht in een tweede huis in Verviers.

Het parket heeft het over enkele personen die waren teruggekeerd uit Syrië. “Onderzoek heeft uitgewezen dat ze terug naar België kwamen om aanslagen te plegen,” luidt het. Bij de huiszoeking in Verviers openden de verdachten minutenlang het vuur op de politie, waarna ze werden neergeschoten. Volgens Het Nieuws van VTM hielden Staatsveiligheid en andere diensten hen al geruime tijd in het oog. Dat bevestigt het parket, dat stelt dat het onderzoek al enkele weken geleden startte, dus voor de aanslagen in Parijs. De huiszoekingen op andere plaatsen kaderen in hetzelfde dossier, en het is gericht tegen leden van dezelfde terroristische cel. De neergeschoten mannen hebben allen de Belgische nationaliteit. 

Verviers, een stad van 56.000 inwoners, staat bekend als concentratiepunt van geradicaliseerde moslims. De nieuwsdienst van VTM meldt ook nog dat zes tot tien twintigers uit de stad naar Syrië zijn getrokken om te gaan vechten voor Islamitische Staat of een andere extremistische moslimgroep. Ze zouden daarin aangemoedigd zijn door een oude geradicaliseerde imam.

Politie geviseerd

De verdachten waren van plan in de nabije toekomst een aanslag te plegen in ons land, aldus het parket, dat geen verdere info wil geven. Het geeft wel aan dat het ging om een aanslag op de ordediensten, aangezien het dreigingsniveau voor politiediensten in heel het land werd opgetrokken van twee naar drie op een schaal van vier, terwijl het twee blijft voor andere gebouwen en plaatsen. “Een nieuw Parijs werd vermeden”, klinkt het in sommige media. 

De politiezones wordt opgeroepen extra waakzaam te zijn, meldt de VRT-nieuwsdienst. Agenten moeten per twee patrouilleren en ze moeten daarbij kogelvrije vesten dragen. De commissariaten in Molenbeek zijn gesloten en de kantoren in Elsene en Etterbeek worden ontruimd.

Derde slachtoffer

Er circuleerden tegenstrijdige berichten over de toestand van de derde neergeschoten persoon, die volgens sommige media ook zou zijn omgekomen. Het parket spreekt dat nu echter tegen, en meldt dat het derde slachtoffer zwaargewond is.

Incident in Molenbeek

Er was verder sprake van een incident in Molenbeek, waar een gewapende man van Afrikaanse origine mensen zou hebben bedreigd op de metro. Hij riep Arabische leuzen. Niemand raakte gewond, en de man verdween. Het zou gaan om een geïsoleerd geval dat niets te maken had met de antiterreuroperatie. 

Heel de persconferentie:

Meer
Lees meer...