Vacature voor nieuwe bondscoach afgesloten: zo gaat zoektocht nu verder

De zoektocht naar een nieuwe coach voor de Belgische nationale voetbalploeg gaat vanaf woensdag een nieuwe fase in. De openstaande vacature is namelijk zojuist afgesloten, waardoor de selectieprocedure nu echt kan beginnen.

Op de persconferentie na het gelijkspel van België tegen Kroatië en de daarbij horende uitschakeling op het WK in Qatar maakte Roberto Martinez ongeveer een maand geleden bekend dat hij stopt als bondscoach. Die beslissing was naar eigen zeggen al genomen voor de start van het ontgoochelende wereldkampioenschap. De Spaanse trainer, die ook technisch directeur was bij de KBVB, had een aflopend contract eind 2022. Voor het WK was er geen nieuwe deal gevonden. Martinez zag dat als een gebrek aan respect en hield daarom de eer aan zichzelf.

Sindsdien is de Belgische Voetbalbond (KBVB) op zoek naar een nieuwe bondscoach (en een nieuwe technische directeur). Het maakte iets later ook de taskforce van vier personen bekend die die zoektocht in goede banen moeten leiden. Op 14 december 2022 plaatste de voetbalbond vervolgens een officiële vacature online. Daarbij konden kandidaat-bondscoaches tot vandaag, 10 januari 2023, hun cv doorsturen.

Thierry Henry

De vierkoppige taskforce – bestaande uit KBVB-CEO Peter Bossaert, bestuurders Sven Jaecques (Antwerp) en Pierre Locht (Standard), en voormalig vicevoorzitter Bart Verhaeghe (Club Brugge)  – zal vrijdag 13 januari een eerste keer samenkomen om alle kandidaturen te bekijken. Wanneer er een beslissing zal genomen worden, is momenteel niet duidelijk. Hoeveel (serieuze) sollicitaties er zijn binnengekomen wil de voetbalbond ook niet vertellen.

Voormalig assistent-bondscoach Thierry Henry, de favoriet van veel spelers, heeft zich alvast geen kandidaat gesteld. Dat zei hij zelf Sky Sports. “In tegenstelling tot wat er geschreven wordt, heb ik mijn diensten niet aangeboden”, zei de Fransman daar.

Andrea Pirlo en Hervé Renard

Ondertussen zijn er wel twee namen uitgelekt die wel hun zouden gereageerd hebben op de vacature. Het Laatste Nieuws weet dat Andrea Pirlo zich aangemeld heeft. De Italiaan heeft een indrukwekkend palmares als speler, maar wist als trainer voorlopig nog niet te overtuigen. Zijn passage bij Juventus was geen succes en ook bij het Turkse Fatih Karagümrük maakt hij niet meteen indruk.

Het Nieuwsblad weet dan weer dat Hervé Renard (54) bij de sollicitanten zat. De ervaren Fransman wist op het afgelopen WK met Saudi-Arabië te stunten tegen Argentinië (1-2). Daarna werd echter verloren van Polen (2-0) en Mexico (1-2) waardoor het land in de groepsfase uitgeschakeld was. Renard heeft nog steeds een contract bij Saudi-Arabië, maar zou daar wel onderuit kunnen.

Meer
Lees meer...