Viola Davis wint Grammy en komt in (kort) lijstje van EGOT-winnaars terecht

Deze nacht vond in de Verenigde Staten de 65ste uitreiking van de Grammy’s plaats. Naast een record van Beyoncé en een aantal awards voor Harry Styles, was er plaats voor nog een speciaal moment. Actrice Viola Davis (How To Get Away With Murder, The Woman King, The Help, …) won er namelijk de Grammy in de categorie Beste Audioboek. Dat lijkt op het eerste zicht niet speciaal, maar door die winst komt ze in een exclusief lijstje terecht.

Sinds vannacht telt het lijstje van EGOT-winnaars 18 namen. EGOT staat voor Emmy, Grammy, Oscar en Tony en verwijst naar de belangrijkste prijzen in de creatieve sector. Door de overwinning van Viola Davis (57) in de categorie Beste Audioboek zal ook zij vanaf nu door het leven gaan met een EGOT-status.

EGOT

Wie belangrijke prijzen zegt, die zegt Emmy’s, Grammy’s, Oscars en Tony’s. Die vier awards staan symbool voor zowat alles dat je als artiest kan winnen. Het meest opvallende daarbij is dat die prijzen zich over verschillende creatieve werelden bewegen. Zo zijn de Emmy’s en Oscars vooral voor tv-series en films, zijn de Grammy’s vooral voor muziek en de Tony’s voor podiumkunsten.

Het is dan ook daardoor dat er in de volledige geschiedenis slechts 18 mensen zijn die de EGOT-status hebben verdiend. Daarbij zitten onder andere zanger John Legend, componist Andrew Lloyd Webber, actrice Audrey Hepburn, actrice en zangeres Jennifer Hudson en componist Alan Menken.

Viola Davis

De 18de in het lijstje is dus sinds vannacht actrice Viola Davis. Zij won een Grammy in de categorie Beste Audioboek en schreef daarmee geschiedenis als vijfde vrouw met een EGOT-status. De vorige vrouw was Jennifer Hudson, die in 2022 haar lijst compleet maakte met een Tony Award.

Viola Davis is vooral bekend als actrice. De meesten zullen haar kennen uit de populaire serie How To Get Away With Murder en de tientallen films waarin ze te zien was. De race naar haar EGOT-status begon in 2001 met een Tony Award voor haar rol in het toneelstuk King Hedley II. Veertien jaar later, in 2015, kwam daar een Emmy bij voor haar serie How To Get Away With Murder.

Slechts twee jaar later, in 2017, volgde ook een Oscar. Deze keer in de categorie Beste Vrouwelijke Bijrol in de film Fences. En in 2023 is de lijst met deze Grammy Award voor haar audioboek Finding Me dus compleet.

Bekijk de speech van Viola Davis op de Grammy’s hier:

Meer
Lees meer...