Dit zijn de voetballers met de hoogste transferwaarde (en de Belgen zijn nergens te bespeuren)

Het gerenommeerde onderzoekscentrum CIES Football Observatory heeft zijn geüpdatete lijst bekend gemaakt met de voetballers die volgens hen de grootste transferwaarde hebben. Op die lijst prijkt de Franse aanvaller Kylian Mbappé opnieuw bovenaan. Hij gaat de vorige koploper Vinícius Júnior en Erling Haaland vooraf. Voor de hoogste gerangschikte Belg moeten we scrollen naar plaats 47.

Er zijn verschillende instellingen die proberen om regelmatig een ranking te maken met de meest waardevolle voetballers ter wereld. Een van de bekendste organisaties die dat doet, is het Zwitserse International Centre for Sports Studies (CIES).

In de uitgebreide wetenschappelijke paper Econometric Approach to Assessing the Transfer Fees and Values of Professional Football Players legt de CIES Football Observatory uit naar welke parameters zij kijken bij het opstellen van hun lijst. De belangrijkste nuance daarbij is dat CIES probeert de transferwaarde van een speler te bepalen. Die kan namelijk verschillen van de marktwaarde, iets waar de website Transfermarkt zich op toelegt. Bij dat laatste wordt met meer factoren rekeningen gehouden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de commerciële waarde van een speler, iets waar CIES geen rekening mee houdt.

Mbappé, Vinícius en Haaland

Helemaal bovenaan de nieuwe ranking van juni 2022 prijkt de Franse steraanvaller Kylian Mbappé. Hij herovert die koppositie dankzij het nieuwe, langdurig contract dat hij ondertekende bij Paris Saint-Germain. De nog steeds maar 23-jarige aanvaller is tot 30 juni 2025 vastgelegd door PSG. Zijn transferswaarde wordt geschat op 205,6 miljoen euro.

Mbappé neemt de eerste plaats in de CIES-ranking opnieuw over van Vinícius Júnior. De 21-jarige Braziliaan schoot Real Madrid recent naar de overwinning in de Champions League. Zij contract loopt echter maar tot 30 juni 2024 en dat brengt zijn geschatte transferwaarde ‘maar’ op 185,3 miljoen euro.

De derde plaats op de rangschikking is eveneens voor een aanvaller. CIES schat de transferwaarde van Erling Haaland op 152,6 miljoen euro. Het Noorse fenomeen, dat nog altijd maar 21 jaar is, ondertekende recent een contract bij de Engelse topclub Manchester City tot 30 juni 2024.

Duurste middenvelder, verdediger en doelman

Op plaats vier vinden we met de 19-jarige Pedri González van het geplaagde FC Barcelona de meest waardevolle middenvelder terug. CIES plakt een bedrag van 135,1 miljoen euro op het Spaanse toptalent. De 25-jarige Portugees Rúben Dias (Manchester City) is met een geschatte waarde van 109,6 miljoen euro de hoogst gerangschikte verdediger. De 23-jarige Gianluigi Donnarumma (PSG), uitblinker voor Italië op het afgelopen EK, is dan weer de duurste doelman. Hij zou 73,7 miljoen moeten kosten.

En de Belgen?

Dat de sterspelers van de Rode Duivels niet meer van de jongsten zijn, is geen geheim. Die oudere leeftijd heeft uiteraard ook een invloed op hun geschatte transferwaarde. We komen de eerste Belg dan ook pas tegen op plaats 47. Daar staat Romelu Lukaku. Hij krijgt een prijskaartje van 68,8 miljoen euro op zijn hoofd geplakt. Dat bedrag is best opvallend omdat de aanvaller één jaar geleden nog voor 115 miljoen euro verkocht is aan Chelsea. Of er deze zomer een ploeg bereid is meer te betalen, moet nog blijken. Aan interesse voor Romelu Lukaku is er alvast geen gebrek.

Romelu Lukaku Chelsea 2022
Romelu Lukaku – Bron: Visionhaus/Getty Images

Op plaats 60 vinden we doelman Thibaut Courtois (Real Madrid). De uitblinker uit de meest recente Champions League-finale is meteen ook de eerste dertiger in de lijst en de derde oudste speler in de top 100. De oudste speler die de CIES-ranking haalt is eveneens een Belg. Het gaat om Kevin De Bruyne, de bijna 31-jarige sterspeler van Manchester City, op plaats 75.

Meer
Lees meer...