Wat is een life coach nu eigenlijk? Helpt zo’n coach echt of is het gewoon geldklopperij?

Je kent dat wel tegenwoordig: mensen die je kunnen helpen met leven. Met ademhalen alleen kom je er niet hoor, want in een dag moet je heel wat keuzes maken en weten wat je wil. Daarom zijn er life coaches die jou kunnen helpen. Supertof! Maar ehm, wat doet zo’n life coach dan? En wat maakt hun gekwalificeerd in ‘het leven’?

Als je het allemaal niet meer goed weet en geen idee hebt van wat je moet doen met je leven, kan je beroep doen op een life coach. Dat is iemand die je helpt je doelstellingen te bereiken. Laten we eerlijk zijn, zo iemand klinkt toch made in heaven?

Het is geen geheim dat iedereen het druk heeft en weinig vrije tijd heeft. Sommigen hangen zelfs vast aan een job die ze niet leuk vinden en hechten amper of zelfs geen belang meer aan vrienden. Vrije tijd? Hobby? Wat is dat zelfs … Als jij je herkent in deze woorden, dan kan een heldhaftige coach je misschien wel uit de nood helpen. Zo’n coach inschakelen kan je helpen en tonen wat je moet doen om balans te vinden in je drukke leven.

Taak van een life coach

Een life coach zorgt ervoor dat je terug op een gezonde manier gaat leven. We spreken hier niet over gezond eten en sporten, maar vooral over hoe je in het leven staat. Zo’n coach maakt je wat wegwijs in hoe je moet leven en kan je meer inzicht geven op bepaalde vlakken. Hierdoor leer je jezelf beter kennen en kan je bepaalde dingen sneller beseffen zoals: “Eigenlijk haat ik mijn job”, en “Ik zie mijn vrienden nooit.” Dankzij een life coach kan je jezelf dus ontplooien. En door jezelf beter te leren kennen, maak je veranderingen die dan gunstig zijn voor je leven. Kernwoorden zoals geluk, welzijn, innerlijke rust en zin in het leven zijn erg belangrijk voor een life coach.

Zo’n coach dient niet alleen voor je persoonlijke leven, maar kan ook worden ingeschakeld op je werk. Hier is de insteek een beetje anders, maar heb je ongeveer eenzelfde doel: gelukkiger zijn in het leven. Een life coach op het werk zorgt ervoor dat de communicatie beter verloopt op de werkvloer. Daarnaast leer je ook beter om te gaan met je collega’s en kan de sfeer verbeteren op het werk.

Is een life coach dan een soort van psycholoog?

Om een life coach te worden, heb je niet meteen een diploma nodig. Versta ons niet verkeerd, je hebt natuurlijk wel mensen die verschillende opleidingen volgen om een life coach te worden en cursussen blijven volgen om te verbeteren. Maar het ding is wel dat bijna iedereen zich life coach kan noemen. Dus het is erg belangrijk om goed te checken of Harry, de oom van je beste vriend, wel echt een goede life coach is.

Wat ook nog een groot gevaar is, is dat sommige mensen een life coach bezien als iemand die mentale hulp kan bieden. Hier mag je je niet in vergissen, want een psycholoog kan wel een life coach zijn, maar niet alle life coaches zijn psychologen. Daarom is het zeker aangeraden om eerst even te toetsen wie je life coach is en wat voor diploma’s en kennis die heeft. Het kan goed zijn dat je life coach, zonder een diploma in menswetenschappen, ook mentale hulp kan bieden. Maar dan moet je zelf inschatten wat je noden zijn en wat je doel is.

Een life coach zonder een diploma in menswetenschappen, valt niet te vergelijken met een psycholoog of een expert. Een life coach zonder een diploma in de psychologie kan ook niet meer doen dan dan je steunen en je doelen proberen te bereiken. Dus ga er niet naartoe met de instelling “Hij gaat al mijn problemen oplossen”, want dat is niet de taak van een life coach.

Certificaten en diploma’s

Zoals we eerder al hebben vermeld, kan je heel wat cursussen volgen om life coach te worden. Maar wat vooral belangrijk is voor zo’n coach is kunnen begeleiden, adviseren en vooral ook communiceren.

Er zijn ook heel wat psychologen en therapeuten die ook nog eens life coaching geven. Bij deze mensen kan je meer rekenen op mentale hulp en kan je uiteraard zeker zijn van iemand met voldoende bagage en kennis over de mens. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat alle life coaches die geen psychologen zijn, geen goede coaches kunnen zijn.

Hoe werkt het en hoeveel kost het?

Eens je een life coach hebt gecontacteerd zal die een afspraak met je maken voor een intakegesprek. Hierdoor krijgt hij of zij meer zicht op jou en wat je dagelijks doet. Nadien kunnen ze dan afleiden wat je leuk vindt en wat je eigenlijk kan of wil veranderen in je leven. De coach zal een stappenplan maken met enkele doelstellingen en is het aan jou om veranderingen te maken, met de nodige assistentie.

Je hebt ook verschillende soorten coaching. Zo kan je er bijvoorbeeld zelf voor kiezen om gewoon in je eigen huis af te spreken of te gaan wandelen tijdens je gesprek. Ben je een natuurmens? Dan kan je ook bij sommige coaches kiezen voor coaching in de natuur. Helemaal zen tijdens het gesprek, waarom ook niet?

Elke coach heeft zijn eigen prijs, maar de meesten rekenen je aan per sessie. De gemiddelde prijs komt neer op zo’n 60 euro per sessie die een uur of anderhalf uur duurt. Een coach kan je eenmalig helpen of via een traject. Meestal kiezen mensen voor een traject, maar dan moet je wel weten dat je na een maand nog niet van je coach af bent. Uiteraard kan je wel stoppen wanneer je wil, maar dan heb je misschien nog niet je doelen bereikt. Wat dan hé!?

Heeft dat nut?

Uiteindelijk doe je ook alles zelf. Je zorgt zelf voor verandering en je kiest er zelf voor of je je job behoudt of je je vrienden na het werk nog ziet. Maar we moeten eerlijk toegeven dat zo’n life coach je wel een duwtje in de rug geeft.

Het grootste probleem voor zowel life coaches als klanten is dat mensen hen soms bezien als mentale hulpjes. Een life coach kan je helpen om doelen te bereiken, maar niet om je mentale problemen op te lossen.

Het is gewoon erg belangrijk om te weten wat je wil en wat je noden zijn. Heb je iemand nodig die je in de juiste richting kan sturen? Dan is een life coach ideaal. Maar als je meer nood hebt aan problemen bespreken dan kan een psycholoog misschien meer voor je betekenen.

iStock
Meer
Lees meer...