Wereldwijd aantal streamingabonnementen overschrijdt grens van 1 miljard

Over de hele wereld hebben nu meer dan één miljard mensen een abonnement op een streamingdienst. Dat blijkt uit cijfers de Motion Picture Association. De stijging in het aantal abonnementen is deels te verklaren door de sluiting van de bioscopen in tijden van corona. Maar die maakt ook duidelijk dat de wereld op een andere manier naar televisie kijkt.

Streamingdiensten schieten als paddenstoelen uit de grond. Tot een tweetal jaar terug had Netflix als het ware een monopolie op dat gebied. Maar de voorbije jaren kreeg het platform steeds meer concurrentie. Denk maar aan Disney+, HBO Max en Peacock.

Anders televisiekijken

Het voorbije jaar is het aantal abonnementen op die streamingdiensten gigantisch gestegen. Da’s ook logisch, want door de lockdown mocht niemand z’n huis nog uit. En in landen waar dat wél nog kon, waren de bioscopen het grootste deel van het jaar toch dicht.

Mensen zijn wereldwijd op een andere manier beginnen televisiekijken. Maar het lijkt erop dat die verandering niet tijdelijk is, en dat we dus na de coronacrisis ook massaal zullen blijven streamen. Massaal is het juiste woord, want wereldwijd hebben nu meer dan een miljard mensen een abonnement op een streamingdienst.

Motion Picture Association

Dat staat te lezen in het jaarlijkse rapport van de Motion Picture Association. Da’s de organisatie die verschillende studio’s overkoepelt. Het gaat om Walt Disney Studios, Sony Pictures Entertainment, Paramount Pictures, Universal Studios, Warner Bros. en Netflix.

Streamingdiensten halen dus elk jaar meer abonnees (en nog veel meer kijkers) binnen. Maar hun succes is nog veel groter dan dat. Dat blijkt uit de nominaties voor grote awards. Zo is Netflix voor het tweede jaar op rij de studio met het grootste aantal nominaties op de Oscars. Dit jaar zijn dat er 37. Tien daarvan gingen naar de film Mank, die numeriek gezien topfavoriet is voor de uitreiking van dit jaar. Naast Mank scoren ook The Trial Of The Chicago 7 (6 nominaties) en Ma Rainey’s Black Bottom (5 nominaties). 

Meer
Lees meer...