Will Smith voor 10 jaar verbannen van Oscars na incident met Chris Rock

Het is al twaalf dagen geleden sinds acteur Will Smith ons shockeerde door Chris Rock een mep in z’n gezicht te verkopen tijdens de 94ste uitreiking van de Academy Awards. Diezelfde avond won Smith nog de Oscar voor Beste Acteur voor zijn rol in de film King Richard. Nu heeft de Academy of Motion Picture Arts and Sciences eindelijk een beslissing uitgesproken over het incident. Dat melden o.a. de BBC en The Hollywood Reporter.

De 54-koppige raad van bestuur van de Academy Awards kwam deze ochtend bijeen om te bepalen welke actie ze tegen Will Smith gingen ondernemen. Dit is naar het gevolg van de klap die de acteur verkocht aan komiek Chris Rock. Die maakte namelijk een zeer ongepaste grap over Smiths vrouw. De Academy of Motion Picture Arts and Sciences heeft nu bepaald dat Will Smith de komende tien jaar niet meer mag terugkeren naar de Oscars. Hij zal gedurende die periode ook geen andere Academy-evenementen meer mogen bijwonen. Eerder nam Smith zelf al ontslag als lid van de organisatie.

Reactie

Veel leden van de film- en tv-industrie hebben al hun verontwaardiging geuit over het gedrag van Smith. Die benoemde zelf zijn gedrag als “schokkend, pijnlijk en onvergeeflijk”. Sommigen riepen de organisatie zelfs op om het Oscarbeeldje dat Smith was toegekend af te pakken.

Volgens de Academy is er echter een grens tussen het werk op het scherm en het gedrag buiten het scherm. Smith mocht daarom zijn trofee dus houden, maar wordt nu voor tien jaar verbannen. Zo werden producer Harvey Weinstein en regisseur Roman Polànski ook al uit de organisatie gezet. Weinstein en Polànski werden namelijk schuldig bevonden van seksueel misbruik. Beiden mochten, net als Smith dus, het Oscarbeeldje houden dat hen daarvoor was toegekend.

Will Smith

Will Smith, al decennialang een van Hollywoods populairste acteurs, werd ontzettend woedend nadat Chris Rock een grap maakte over het kale hoofd van zijn vrouw, Jada Pinkett-Smith. Zij lijdt namelijk aan haarverlies door de ziekte alopecia. Een aandoening waar Rock zogezegd niet van af wist. Dat resulteerde uiteindelijk in een klap in het gezicht voor de komiek. Daarna riep Smith naar hem nog de woorden: “Je moet je f*cking mond houden over mijn vrouw”.

De CEO van de Academy, Dawn Hudson, voorzitter David Rubin en de producer van de Oscarceremonie, Will Packer, liggen al enige tijd onder vuur omdat ze Smith na het beruchte incident niet uit het Dolby Theater hadden gezet. Ze hebben ook tegenstrijdige verklaringen afgelegd over het feit of de acteur nu wel of niet was gevraagd te vertrekken. Uiteindelijk bleef Smith helemaal tot het einde op de ceremonie. Daarna was hij ook nog eens aanwezig op het Oscarfeestje van Vanity Fair. De acteur verontschuldigde zich pas een dag later via Instagram bij Chris Rock.

Meer
Lees meer...