Zesde en laatste seizoen ‘Peaky Blinders’ krijgt releasedatum

BBC One heeft eindelijk de releasedatum onthuld voor het zesde en laatste seizoen van Peaky Blinders, de bekroonde serie over de gangsterbende Peaky Blinders die zich afspeelt in de nasleep van de Eerste Wereldoorlog. Tommy Shelby aka Cillian Murphy en zijn gang zullen terugkeren op 27 februari, op de Britse zender BBC One.

De releasedatum werd vanochtend officieel bekendgemaakt in Birmingham, de thuishaven van de fictieve Shelby-clan, via een 42 meter hoge muurschildering gemaakt door de bekende graffitikunstenaar Akse. Bekijk het creatieve proces ervan hieronder.

Seizoen 6

Het zesde en laatste seizoen zal uit zes afleveringen bestaan en elke zondag worden uitgezonden op BBC One. Netflix zendt de hitserie uit buiten het Verenigd Koninkrijk, hoewel een startdatum nog niet is bevestigd. Normaal gesproken begint de show op Netflix kort na de oorspronkelijke Britse run.

Acteur Cillian Murphy keert uiteraard terug als Tommy Shelby, die we ook al zagen in de trailer die vorige maand werd vrijgegeven, om te zoeken naar een middel dat de bekende gangsterbende eindelijk rust zal brengen. In een recent interview met Esquire beschreef hij het aankomende, laatste seizoen alvast als “dark as fuck“. Ook acteurs Tom Hardy, Paul Anderson, Finn Cole, Anya Taylor-Joy en Sophie Rundle zijn weer van de partij. Stephen Graham verschijnt ook. Jammer genoeg zal actrice Helen McCrory, die tante Polly speelt in de reeks, echter niet te zien zijn in het zesde seizoen. Zij overleed namelijk in april vorig jaar. Wat dus het lot is van haar personage kregen we in de trailer niet te zien, maar zullen we hopelijk gauw ontdekken in de serie.

Het zesde seizoen van Peaky Blinders wordt geschreven door Steven Knight, terwijl Anthony Byrne terugkeert als regisseur nadat hij seizoen vijf met veel lof heeft geregisseerd, en Nick Goding produceert. Executive producers zijn Caryn Mandabach, Steven Knight, Jamie Glazebrook, David Mason, Anthony Byrne en Cillian Murphy.

Het einde?

De geliefde serie werd negen jaar geleden voor het eerst uitgezonden op BBC Two en werd in het vierde seizoen bekroond met de BAFTA voor Beste Drama. In 2019 maakte de serie de overstap naar BBC One, met een publiek van meer dan 7 miljoen kijkers.

Bedenker en schrijver Steven Knight sprak al eerder met Deadline over het zesde seizoen: “Peaky Blinders is terug en met een knal. Na de gedwongen productievertraging vanwege de coronapandemie, zien we de gangsterfamilie in extreem gevaar en de inzet is nog nooit zo hoog geweest. Wij geloven dat dit het beste seizoen van allemaal wordt en zijn er zeker van dat onze fans het geweldig zullen vinden.” Maar terwijl de tv-serie tot een einde komt, wil dat niet zeggen dat het verhaal ook zal eindigen. Eerder werd namelijk ook al bekendgemaakt dat er nog een film zou volgen over de Peaky Blinders en dat die ook een eigen theater- en dansshow zou krijgen.

Bekijk hieronder nog eens de trailer voor seizoen 6:

Het zesde seizoen van Peaky Blinders verschijnt vanaf 27 februari elke zondag op BBC One. De Britse reeks staat in onze lijst met de 50 beste series op Netflix.

Meer
Lees meer...