10 feiten die je nog niet wist over tijgers

Sinds de release van de Tiger King vorige maand, staat het internet vol met verwijzingen naar de serie over Joe Exotic en de zijnen. Daarbij wordt de essentie van de reeks, de tijgers, weleens vergeten. Hoog tijd dus om jouw kennis over de populairste Big Cat van het moment bij te spijkeren. Dit zijn 10 feiten die jij nog niet wist over tijgers.

1. Het zijn de grootste katachtigen

Wanneer we spreken over ‘de koning van het dierenrijk’, is het meestal de leeuw die deze titel toegekend krijgt. Een beetje vreemd aangezien de Bengaalse tijger de grootste katachtige ter wereld is. Een mannetjestijger kan maar liefst 3,10 meter lang worden en 258 kilogram wegen. Ook de vrouwtjes zouden niet misstaan als ‘koninginnen van het dierenrijk’. Ze koppelen een lengte van 2,65 meter aan een maximaal gewicht van 160 kilogram. Meer dan genoeg dus om jou volledig te verpletteren!

2. Amper de helft van de tijgerwelpjes overleeft

tiger growling GIF

Zoals dat bij wel meer zoogdieren het geval is, worden ook tijgerwelpen blind geboren. Omdat ze niets zien, zijn ze volledig aangewezen op de geur van hun moeder. Verzwakte welpen die hun moeder niet kunnen bijbenen, hebben dan ook geen al te hoge levensverwachting. Ongeveer de helft van de tijgerwelpen overleeft de prille fase na de geboorte niet. Vaak sterven ze aan hongersnood of onderkoeling. Alsof dat nog niet gruwelijk genoeg is, worden sommigen onder hen zelfs opgegeten door mannelijke tijgers. Dat doen ze om tijgerinnen beschikbaar te stellen voor dekking. Weinig tactvol als je het ons vraagt!

3. Ze kunnen zich voortplanten met andere grote katten

Tijgers kunnen zich voortplanten met andere grote katten zoals leeuwen. Het bekendste voorbeeld daarvan is de ‘lijger’, een kruising tussen een mannetjesleeuw en een vrouwtjestijger. Het dier is de allergrootste katachtige en kan tot 450 kilogram wegen, dat is twee keer zoveel als de meeste leeuwen en tijgers. Een andere, zeldzamere variant is de ’teeuw’. Die ontstaat uit een vrijpartij tussen een mannetjestijger en een leeuwin. Hoewel de dieren enkel voorkomen in gevangenschap, verkeren ze meestal in een goede gezondheid. Toch zijn er ook heel wat mensen tegen het fokken van deze hybride-soorten. Zo zouden er op lange termijn genetische ziektes kunnen ontstaan, waardoor de dieren onvruchtbaar kunnen worden.

4. Hun speeksel heeft een ontsmettende werking

paws licking GIF

Wanneer het gaat over dieren met geneeskrachtige gaven, denken we meestal aan exotische slangen of andere reptielen. Toch heeft ook de tijger verborgen krachten. Veel diersoorten gebruiken hun speeksel om hun wonden te reinigen maar de tijger gaat daarin nog een stapje verder. Zijn speeksel reinigt niet alleen, maar beschikt ook over desinfecterende eigenschappen. Een likje van een tijger kan dus volstaan om jouw schaafwond te ontsmetten, al raden we dat niet onmiddellijk aan!

5. Ook hun huid is gestreept

Tiger Lying GIF - Find & Share on GIPHY

Het zal jou wellicht niet verbazen dat elke tijger een uniek strepenpatroon heeft, maar dat is niet alles! De strepen van de tijger zijn doorgedrukt op hun huid, waardoor ze ook op een kaal stuk huid zichtbaar zijn. Ook wanneer je jouw eigen huiskat scheert, zal je een unieke streepjescode zien staan. Toch raden we ten zeerste af om dit thuis uit te proberen!

6. Je zal hen nooit horen grommen

Wild Tiger GIF - Find & Share on GIPHY

In tegenstelling tot wat iedereen denkt, gromt een tijger zelden of nooit. De gestreepte dieren grommen uitsluitend om met elkaar te communiceren over een grote afstand. De kans is dus zeer klein dat je een tijger ooit tegen jou zal horen brullen. Zelfs wanneer ze zich bedreigd voeren, produceren tijgers bijzonder weinig decibels. In plaats daarvan maken ze een blazend geluid dat vergelijkbaar is met dat van een huiskat.

7. Ze eten alles, zelfs andere katachtigen

tiger eats GIF

Tijgers hebben een zeer gevarieerd voedingspatroon. Ze eten zowat alles wat op hun pad komt. Van knaagdieren en vis tot neushoorns en krokodillen: ze staan allemaal op hun menukaart. In sommige gevallen eten tijgers zelfs andere grote katachtigen, zoals luipaarden op. Geen kieskeurige eters dus,al hoeven wij hen als mensen niet direct te vrezen. Tijgers vallen alleen mensen aan wanneer ze zich bedreigd voelen. Uit hun buurt blijven is dus de boodschap.

8. Ze bootsen de lokroep van andere dieren na

Deze eigenschap zouden we eerder toeschrijven aan een papegaai, maar ook tijgers blijken uitstekende imitators te zijn. Tijgers kunnen de lokroep van andere dieren nabootsen en gebruiken de eigenschap maar al te graag tijdens de jacht. Een van de geluiden die tijgers imiteren, is dat van een wild hert. Hiermee slagen ze erin om zowel de herten als hun belagers in de val te lokken. Andere tijgers gebruiken hun talent voor heel andere doeleinden. Zoals de tijger in de tijger in dit filmpje, die het geluid van voorbijrijdende auto’s nabootst!

9. Hun urine heeft de geur van popcorn met boter

Tijgers zijn een van de vele katachtigen die hun territorium afbakenen met urine. In het geval van zo’n grote kat, verwacht je dan een enorm aanwezige en onverdraagzame geur. Niets is minder waar. De geur van de urine van een tijger zou iets weghebben van popcorn met boter. Bijzonder, maar niet meteen de beste manier om mensen op een afstand te houden!

10. Ze hebben een geweldig geheugen

tiger GIF

Een tijger wordt niet meteen geassocieerd met de slimste dieren op aarde. Onterecht want de gestreepte viervoeter kan een stuk beter onthouden dan de mens. Er wordt geschat dat een tijger dertig keer zo lang onthoudt als een mens. De ideale getuigen in de zaak van Carole Baskin en haar vermiste echtgenoot dus, al moeten ze daarvoor wel eerst leren spreken.

Meer
Lees meer...