10 succesvolle vrouwen die als man werden geboren en vice versa

Vorige week maakte Andreja Pejić, topmodel en muse van ondermeer Marc Jacobs, bekend dat ze er resoluut voor kiest een vrouw te worden. Pejić is geboren als man, en ze blijkt absoluut niet de enige transgender te zijn die gegeerd is door de couturiers. Omgekeerd kan trouwens ook …

1. Andrej/Andreja Pejic

Andreja Pejić werd 22 jaar geleden geboren in Bosnië als Andrej Pejić. Ze vluchtte met haar moeder en broer naar Australië door de oorlog in dat land. Op haar 17de werd ze ontdekt door een model scout in een McDonald’s. Ze maakte een blitzcarrière met haar androgyne uiterlijk. Ze presenteerde zowel mannelijke als vrouwelijke mode en liep shows voor onder meer Jean-Paul Gaultier (onder andere in een trouwjurk) en Marc Jacobs.

In december 2011 lanceerde de HEMA een reclamecampagne waarin Pejić push-upbeha’s showt. Andreja stond zo op een gegeven moment 18de in de Top 50 Male Models en gelijktijdig in de 100 Sexiest Women in the World-lijst van het blad FHM.

Sinds begin dit jaar doet ze alleen nog damesmode en maakte ze bekend er resoluut voor te kiezen een vrouw te zijn. Een paar dagen geleden maakte ze via Facebook bekend daar de nodige operaties voor te zullen ondergaan.

2. Yvonne/Balian Buschbaum

Balian Buschbaum werd geboren als Yvonne Buschbaum en werd als meisje meerdere malen Duits jeugdkampioene polsstokspringen. Ze haalde goud op de Europese kampioenschappen voor junioren in Riga en zilver bij de de senioren op de Europese indoorkampioenschappen van 2002, plus een zesde plaats op de Olympische Spelen.

Op 21 november 2007 maakte Buschbaum op 27-jarige leeftijd bekend te stoppen met sport wegens vele blessures en ze zei meteen dat ze van geslacht ging veranderen. Buschbaum gaat nu door het leven als Balian, heeft een vriendin en deed ook met succes mee aan de Duitse versie van Dancing with the Stars.

3. Leandro Cerezo/Lea T

Lea T (22) werd geboren als Leandro Cerezo in Brazilië. Leandro werd ontdekt door Givenchy in 2010, het modehuis waar ze het gezicht van werd. Twee jaar later liet hij zich in Thailand opereren en werd vrouw. In 2013 deed Lea mee aan de Italiaanse Dancing with the Stars, Ballando con le Stelle. Ze is de muse van Riccardo Tisci, één van de absolute topdesigners van het moment.

4. Rocco Kayiatos aka Katastrophe

Rocco Kayiatos, beter bekend als de rapper Katastrophe, is de eerste openlijk transgender in de hip-hop-scene. Hij heeft zijn verleden als vrouw compleet afgezworen, en er zijn dan ook geen foto’s te vinden uit die tijd.

5. Claudia Charriez

Ook deze Claudia Charriez werd geboren als man. Ze werd bekend in de VS door mee te doen aan America’s Next Top Model (waar ze werd buitengegooid), en ze stootte door naar de finale in The Janice Dickenson Modeling Agency TV Show, een beetje de concurrent van dat programma. 

6. Darell Walls/Isis King

Geboren als Darell Walls in 1985, deze Isis King. Ze deed twee keer mee aan America’s Next Top Model. In 2007 en 2009 liet ze zich opereren om helemaal vrouw te worden. Ze was de eerste transgender op de cover van Vogue.

7. Chastity/Chaz Bono

Geboren als Chastity Bono, dochter van Sonny en Cher. Op haar 25ste kwam ze uit de kast als lesbische, en daarna, onderging ze met de zegen van haar bekende mama, een geslachtsoperatie. Deed mee aan de Amerikaanse Dancing with the Stars.

8. Caroline “Tula” Cossey

Caroline “Tula” Cossey werd geboren als Barry Kenneth Cossey. Ze was een Engels model en actrice, en de eerste transgender die poseerde voor Playboy. Ze is te zien in de James Bond-film The Living Daylights.

In 1983 wilde Cossey trouwen, maar dat werd haar door de Britse burgerlijke stand geweigerd, daar in het Verenigd Koninkrijk zowel een juridische geslachtswijziging als een daardoor te ontstaan homohuwelijk wettelijk niet mogelijk was.

Cossey procedeerde daarop door tot aan het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM). Haar jarenlange juridische acties waren mee verantwoordelijk voor een wetswijziging in 2003 in het Britse parlement.

9. Tracy Lehuanani LaGondino/Thomas Beatie

Thomas Beatie werd wereldberoemd als de eerste man die zwanger werd. Beatie werd als een meisje geboren, onderging toen hij 25 was hormoontherapie en een operatie om man te worden, maar besloot wel zijn geslachtsorganen intact te houden om later nog kinderen te kunnen krijgen. Hij/zij heeft ondertussen drie kinderen en verdient een pak poen als spreker op evenementen.

10. Sammy Atthayakorn

Of Sirapassorn Atthayakorn is een erg populair en gegeerd model in Azië. Ze won Miss International Queen in 2011. Maar werd dus geboren als ’n jongen.

Meer
Lees meer...