Donderdag Veggiedag, Dagen zonder vlees, de vegetarische slager. Wie geen vegetariër is, denkt waarschijnlijk dat het goed leven is als vegetariër in België. Well… het kan altijd slechter, maar er is toch nog wel wat werk aan de winkel. In de eerste plaats: omdat we vooral niét serieus worden genomen. Je gelooft me niet? Dit is het bewijs:
1. Je eet altijd hetzelfde op restaurant
– Kaaskroketten

– Slaatje geitenkaas

– Pasta

2. Er zijn altijd te weinig sandwiches met kaas

3. Je lijdt honger op recepties

4. “Vegetariër? Geen probleem, we hebben ook kip/vis.”

Wel een probleem: Vegetariërs eten geen vlees, vis, schaaldieren, insecten en idealiter ook geen producten gemaakt met dierlijk stremsel (zoals veel kazen), gelatine (zoals redelijk wat desserts), of kippenbouillon (zowat alle soepen). Die laatste zijn erg moeilijk te vermijden en te controleren, en worden door een deel van de vegetariërs dan ook niet strikt gevolgd.
Wie vis of kip eet, mag zich geen vegetariër noemen. Het is niet correct én het vergroot de verwarring. Er bestaan andere benamingen voor: pescotariër (voor wie wel vis eet) en pollotariër (wie kip eet).
Eva vzw heeft een overzicht van vegetarische kazen.
5. De houding van je gesprekspartners
Oei, sorry, mag ik dat wel eten als jij in de buurt bent?
Zucht. Ja. Het stinkt, maar ja, smakelijk.Planten leven toch ook?
Zuchterdezucht.Wat maakt het uit, de dieren zijn toch al dood.
Maar ze zouden niet dood zijn als jij ze niet zou opeten.En zou je een dier eten als het gestorven is van ouderdom?
Nee, waarschijnlijk niet.Als je moet kiezen tussen de hongerdood of vlees eten, wat kies je dan?
Afhankelijk van mijn wil om te leven. Die afneemt na zulke vragen.Maar je ziet er zo gezond uit!
Toegegeven, die laatste opmerking komt met de jaren minder voor, maar dan nog.Ik eet ook minder vlees/al eens vegetarisch.
Ja… wat moeten we daar nu mee?Ik heb het wel eens geprobeerd maar het is gewoon vies.
Eet je dan elke soort vlees, vis of groente graag. Nee toch?Hitler was ook vegetariër.
Et alors?
6. Kan je niet gewoon het vlees er af halen?

7. Onflexibele Thaise, Chinese en Indische keukens

8. Waar is de volkorenpasta?

9. Vegetariërs zijn lastig

10. De keuze in een vegetarisch restaurant is zo overweldigend dat je er keuzestress van krijgt.

Zo gewend dat je iets bestelt waarvan je je niet eens afvraagt of je er zin in hebt, omdat het toch niet uitmaakt, dat de keuze in vegetarische of veggievriendelijke restaurants plots overweldigend is.
11. Je vegetarische menu kost evenveel als de niet-vegetarische

Maar dat houdt ons niet tegen.
