18 ongelofelijk interessante weetjes over borsten

Borsten, zeker die van vrouwen, zijn wel vaker het onderwerp van gesprek (en grappen en opmerkingen en…). Maar ze zijn zoveel meer dan gewoon een (mannen)obsessie, ze bergen vele geheimen en vreemde weetjes, zoals: 

1. Mensen zijn de enige soort waarbij de borsten permanent vergroot zijn

Bij de andere diersoorten dienen borsten om te zogen en verdwijnen ze (zo goed als) de zoogperiode voorbij is. 

2. Borsten zijn het meest symmetrisch tussen de 14de en de 16de dag van de menstruele cyclus

Vaak zijn de twee borsten niet exact even groot, en meestal is de linker groter omdat die in de buurt van het hart ligt. Tijdens de menstruele cyclus verandert de grootte dan ook nog eens (een beetje). 

3. Er bestaan vijf soorten tepels

‘Gewone’ (die enkele millimeters uitsteken boven de tepelhof en verder groeien onder invloed van opwinding, temperatuursverschillen of stimulatie), ‘vlakke’ (die in gewone toestand niet uitsteken en wel groeien maar niet zoveel als gewone. Na borstvoeding kunnen deze ‘gewone’ worden), ‘puffy’ (waarbij de tepelhof opgeblazen is), ‘ingetrokken’ tepels (met drie gradaties) en ‘unilaterale’, waarbij de tepel van de ene borst ingetrokken is en de andere niet. Al zijn er nooit twee écht dezelfde. 

4. Tepels zijn belangrijk: tepelstimulatie creëert een emotionele connectie tussen de partners

Wellicht met dank aan het hormoon oxytocine (het knuffelhormoon), dat ook vrijkomt bij borstvoeding. 

5. Meer zelfs: het is mogelijk om een orgasme te krijgen via tepelstimulatie

Omdat tepelstimulatie hetzelfde hersengebied activeert als de vagina of de clitoris gestimuleerd worden. Eén kleine studie suggereert zelfs dat het om een redelijke groep gaat: 29 procent van de 213 ondervraagde vrouwen, al is dat aantal nooit bevestigd (Cosmopolitan houdt het op 1 procent). Een andere studie toonde aan dat 81,5 procent van de vrouwen opgewonden raakt van borststimulatie. Tip voor wie het wil proberen: de tepels zijn belangrijk, maar dat is de rest van de borst ook. Net als geduld: het zou wel eens 20 minuten kunnen duren.

6. Borstcompressie kan borstkanker een beetje op afstand houden

In het beginstadium toch brengt ‘compressie’ (of druk op de borst) de kwaadaardige cellen weer op het rechte pad. “Het is geen borstkankertherapie, maar geeft ons wel aanwijzingen over toekomstige behandelingen”, zegt professor Daniel Fletcher. 

7. Een derde borst of tepel? Niet zo ongewoon als je denkt

Toegegeven, de derde ‘borst’ is zelden een échte borst, maar eerder apart borstweefsel dat meestal rond de puberteit of tijdens borstvoeding ontdekt wordt (en zich niet altijd in de buurt van de “echte” borsten bevindt…). Ongeveer 6 procent van de mensen zou extra borstweefsel hebben, en ja, het komt ook voor bij mannen. Hetzelfde geldt voor de derde tepel, hoewel verrassend genoeg zeldzamer: 2 procent van de vrouwen en 5,5 procent van de mannen heeft een derde tepel. Al zou dat aantal hoger kunnen liggen, aangezien ze vaak aanzien worden voor een moedervlek. Deze 7 celebs hebben zich alvast bekend tot de triple nipple club. Niet dat het allemaal fun is: polythelia (of meerdere tepels) hebben is gelinkt aan een aantal gezondheidsproblemen, zoals problemen met de urineleiders.

8. Mannen met borsten: ja, dat bestaat ook

En dan bedoelen we niet de vergrote borsten door overgewicht (lipomastia), maar een echte aandoening genaamd ‘gynecomastia’. Het borstweefsel bij die mannen is groter dan normaal en dat kan vele oorzaken hebben: hormonaal onevenwicht tijdens de puberteit, levercirrose, herstel van ondervoeding, aandoeningen aan de teelballen, nierfalen, een overactieve schildklier, bepaalde medicatie of te veel alcohol en drugs. 

9. De grootste natuurlijke borsten ter wereld hebben de onwaarschijnlijke maat 102ZZZ

De arme vrouw die daarmee gezegend is heet Annie Hawkins-Turner, beter bekend onder het pseudoniem Norma Stitz. Daarvoor worden niet eens beha’s verkocht: de grootste maat is P. Al zullen alle vrouwen met grote borsten bevestigen dat alles groter dan DD of E extreem moeilijk te vinden is.

10. Globaal bekeken is B de meestvoorkomende cupmaat

Borstenliefhebbers moeten echter niet panikeren: in het Westen worden borsten steeds groter, met dank aan voeding, de pil en plastische chirurgie. 

11. Er bestaat een champagneglas gemodelleerd naar de borsten van… Kate Moss

Haar handtekening staat er ook op. Je kan er uit drinken in het Londense 34 restaurant en de zusterrestaurants The Ivy, Daphne’s, Scott’s, The Club at The Ivy. 

12. Je hebt evenveel kans om de genen die vorm en grootte van de borsten bepalen, te erven van je moeder, als van je vader

Hetzelfde geldt ook voor borstkankergenen. 

13. De gemiddelde borst weegt een halve kilo

En bevat 4 à 5 procent van de totale hoeveelheid lichaamsvet. 

14. De grootte speelt geen rol bij borstvoeding

Laat je dus niets wijsmaken. De vorm van je tepels daarentegen… maar daar zijn deze fantastische dingen voor uitgevonden. 

15. Mannen die grote borsten verkiezen, zijn financieel minder stabiel, hebben vaker honger en willen vaker kinderen

Voor mannen die kleine borsten verkiezen, geldt het omgekeerde. Zegt een studie, niet wij. 

16. Op je buik slapen kan de vorm van je borsten (uiteindelijk) veranderen

Voor je borsten slaap je het best op je zij. 

17. Al blijkt eigenlijk zowat alles ‘slappe, hangende’ borsten te veroorzaken

Eerst en vooral natuurlijk veroudering, waarbij stevig borstweefsel wordt vervangen door slapper vet, maar ook zwangerschappen en borstvoeding, roken, stress, lopen zonder sportbeha en volgens een Frans onderzoek ook beha’s zelf omdat die ervoor zorgen dat de borstondersteunende spieren hun werk niet moeten doen en dus verslappen. 

18. En je kan nu voor eens en voor altijd uitleggen ‘waarom mannen tepels hebben’

Omdat alle mannen hun prille leven gestart zijn als… vrouw. Enfin, als een vrouwelijke foetus. Pas na zes weken wordt testosteron aangemaakt en ontstaat een geslachtsverschil. Bronnen: Buzzfeed, Womens Health Mag, Alternet.org, Cosmopolitan, Huffington Post, Psychology Today, Science of Relationships
Meer
Lees meer...