Verlies 2 kg in 5 dagen: Gwyneth Paltrow zweert bij dit dieet, maar is het wel veilig?

Een weinig bekend dieet genaamd ProLon kreeg een grote boost in hun verkoopcijfers nadat Iron Man-actrice Gwyneth Paltrow het uitprobeerde in haar Netflixshow The Goop Lab in 2020. Het dieet bestaat uit het eten van alleen soepen, crackers, voedingsrepen en olijven voor 5 dagen. Voor het effect van dat dieet, indien je het nu ook wil uittesten, zal je dus ook de actrice moeten bedanken, of net de schuld geven. Want niet alle gezondheidsexperts zijn even enthousiast.

Gwyneth Paltrow begon Goop in 2008 als een new-age wellness-nieuwsbrief voor haar vrienden en fans. Ondertussen is die uitgegroeid tot een volledige website, die vooral bekend is door het promoten van alternatieve wellnessproducten en -procedures met twijfelachtige wetenschappelijke onderbouwing.

Gwyneth & Goop

Maar ondanks alle drama en controverse heeft Gwyneths merk standgehouden en kreeg ze in 2020 zelfs haar eigen Netflixserie: The Goop Lab. En in oktober 2021 verscheen ook de Netflixreeks Sex, Love & Goop, waar de actrice samen met een team van experts seksadvies geeft.

In die eerste serie, The Goop Lab, probeerde de actrice-nu-lifestylegoeroe een vijfdaags dieetprogramma genaamd ProLon dat zogenaamd het vasten nabootst en waarbij je slechts 700 tot 1.100 calorieën per dag mag consumeren. Paltrow worstelde echter met het restrictieve regime van het programma (ze had vaak last van een hongergevoel), maar uiteindelijk noemde ze het “behoorlijk ongelooflijk”, en zei ze dat ze 1,7 jaar van haar biologische leeftijd af zag schuiven, volgens een bloedtest.

Wat is ProLon?

Sinds de lancering in 2016 heeft ProLon een “explosieve groei” doorgemaakt, zo vertelde Manos Spanos, de president van de consumentendivisie van het bedrijf, aan The New York Post. De omzet van vorig jaar zal naar verwachting rond de 70 miljoen dollar (zo’n 62 miljoen euro) liggen, het drievoudige van wat ze drie jaar geleden hadden, zei hij.

Hoewel het bedrijf zegt dat het doel van het dieet is “om verjonging teweeg te brengen”, merkte het op dat er ook gewichtsverlies kan optreden. Het dieet zou namelijk ook celvernieuwing, mentale helderheid, verbeterd metabolisme en vetverlies omvatten. Zo melden de deelnemers van de klinische studie een gemiddeld gewichtverlies van 5,7 pond (zo’n 2,5 kg) na het doen van het vijfdaagse programma, drie maal in drie maanden, met een kostprijs van 249 dollar (ongeveer 220 euro). The Real Housewives of New York City-ster Sonja Morgan is een ProLon klant en ook actrices Eva Longoria, Jennifer Aniston en Kate Hudson zijn naar verluidt fan van het dieet.

Het dieet bestaat uit vijf dozen met voedsel voor elk van de vijf dagen. Het ontbijt bestaat meestal uit een voedingsreep op basis van noten en kruidenthee, de lunch en het avondeten zijn gedehydrateerde plantaardige soepen die uit pakjes worden bereid.

Uitgetest

Debbie Allen Wright probeerde ProLon voor het eerst nadat ze het had gezien in Paltrows serie The Goop Lab. En ook volgens haar waren de hongerpijnen het waard. “Na mijn eerste vijf dagen zag ik diepgaande resultaten”, zei de 54-jarige gezondheidscoach uit Massachusetts (VS).

Debbie viel zo’n 2,3 kilo af in vijf dagen, wat volgens haar minder belangrijk voor haar was dan de andere gezondheidsvoordelen. Zo kreeg ze een hogere hartslagvariabele (een teken van cardiale gezondheid, die ze controleert op haar fitnessband) en een verbeterde energie. Ze werd ook geïnspireerd om minder rode wijn te drinken, iets waar ze erg van houdt. “Ik voelde me zo goed na ProLon dat ik veel minder wilde gaan drinken”, zei ze.

Er is ook een speciale “L-Drink” gemaakt van plantaardige glycerine die de hele dag door kan worden genuttigd. Als tussendoortjes staan olijven, thee en speciale crackers op het programma. “Ik ben erg dol geworden op olijven”, zei Wright nog. “Ze smaken geweldig als dat alles is wat je tussen je soepen door kan eten.”

Promotie

Wat is de wetenschap achter de kuur en verheerlijkt het een crashdieet? De details zijn een goed bewaard geheim dat wordt toegeschreven aan de bedenker van het programma, Dr. Valter Longo, de directeur van het Longevity Institute aan de University of Southern California. “Er zit 32 miljoen dollar (ongeveer 28 miljoen euro) aan ontwikkeling achter en zo’n 20 jaar onderzoek”, zei Manos Spanos, die opmerkte dat het onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met verschillende universiteiten. “Het is geen magische truc of recept.”

Toch heeft ProLon Instagrammers en TikTokkers ingeschakeld, die helpen om het product te promoten in ruil voor gratis producten en geld. Zoals onder andere actrice Gwyneth Paltrow dus. Maar ProLon zou wel geen multilevel marketingbedrijf zijn zoals BeachBody of Herbalife, liet Spanos weten.

Gezondheidscoach Audrey Zona is een van die promotors. De 55-jarige uit de Amerikaanse staat New Jersey zei dat ze ongeveer 2 kilogram was afgevallen en haar energieniveaus zag toenemen, nadat ze ProLon voor het eerst probeerde. Ze heeft het programma daarna nog zes keer gedaan en promoot het merk nu op sociale media als een betaalde ProLon-ambassadeur. “Wat ik het leukst vind aan ProLon is hoe het helpt om je relatie met voedsel te veranderen”, zei Zona. “Tijdens die vijf dagen moedig ik mijn klanten en degenen die ik coach aan om echt dieper te graven en nieuwsgierig te worden naar waarom je eet wat je eet.”

Gezond of hype?

Maar een aantal onafhankelijke gezondheidsexperts hebben zo hun twijfels over ProLon. Lorraine Kearney, een gecertificeerd diëtiste en voedingsdeskundige noemde ProLon een “rage-dieet”. Volgens haar zou het “de calorie-inname verminderen tot een suboptimaal niveau” en heeft het het potentieel “om een eetstoornis uit te lokken”.

Ze zou het dus zeker niet aanraden aan haar cliënten. “Het vertelt mensen om hun regels te volgen, in plaats van de cliënten te helpen om veranderingen aan te brengen in hun huidige dieet om bepaalde resultaten te kunnen zien. Persoonlijk ben ik van mening dat niemand het ProLon-dieet zou moeten volgen”, besloot Kearney.

Meer
Lees meer...