26 (nutteloze) weetjes om mee uit te pakken tijdens de finale van het Eurovisiesongfestival

De 26 finalisten zijn bekend en ook de volgorde waarin de landen zullen aantreden in de finale van het Eurovisiesongfestival is vakkundig in elkaar geknutseld. Het aftellen start van de grote finale van het Songfestival van zaterdagavond kan dus beginnen.


Om het kijken naar het Eurovisiesongfestival met vrienden (in je bubbel of via Zoom) nog net iets leuker en actiever te maken, hebben we bij newsmonkey heel wat zaken voorzien die jouw Eurovisiefeest compleet maken:


1. Cyprus: Elena Tsagrinou – El Diablo

Cyprus wordt door de bookmakers gezien als schaduwfavoriet. Elena Tsagrinou mag dus hopen om haar land na 37 deelnames eindelijk de zege te bezorgen. Geen enkel land heeft meer deelnames zonder ooit gewonnen te hebben,, al waren ze er in 2018 heel dicht bij met het zilver voor Fuego van Aleni Foureira.

In eigen land kan het nummer El Diablo echter niet iedereen bekoren. De Cypriotisch-Orthodoxe Kerk wilde namelijk dat het land zijn inzending terugtrok omdat El Diablo de duivel zou vereren.

2. Albanië: Anxhela Peristeri – Karma

Anxhela Peristeri, een Albanese met Griekse roots, kon voor haar nummer Karma rekenen op de succesvolle Griekse producer Dimitris Kontopoulos. Die behaalde in het verleden als componist, songwriter of producer al viermaal het podium op het Eurovisiesongfestival. Zo werd hij tweede in 2008 (Ani Lorak met Shady Lady voor Oekraïne) en 2013 (Faris Mammadov met Hold Me voor Azerbeidzjan) en tweemaal derde met Sergey Lazarev voor Rusland in 2016 en 2019.

Deze editie hielp Kontopoulos maar liefst mee aan vier inzendingen. Naast die van Albanië heeft hij ook een hand in het nummer van Estland, Griekenland en Moldavië. Drie van hen staan ook in de finale, want enkel Estland sneuvelde al.

3. Israel: Eden Alene – Set Me Free

Toen Eden Alene meer dan een jaar geleden gekozen werd voor het afgelaste Eurovisiesongfestival 2020 was ze nog bezig met haar verplichte militaire dienst. Het is dan ook niet onwaarschijnlijk, gezien de recente situatie in Israel en Palestina, dat er enig boegeroep zal zijn tijdens haar optreden. Nochtans weet Eden Alene zelf hoe discriminatie voelt. Ze maakt namelijk deel uit van de Ethiopisch-Joodse minderheid in Israël, een groep die vaak als tweederangsburgers wordt behandeld.

4. België: Hooverphonic – The Wrong Place

De Belgische inzending The Wrong Place van Hooverphonic is uiteraard genoeg gekend in ons land, maar wist je dat de band oorspronkelijk anders zou heten? Bij hun debuut gingen ze door het leven als Hoover, maar uit schrik voor klachten van het bekende stofzuigermerk hebben ze die naam kort erna aangepast.

Ondertussen bestaat de naam Hooverphonic al meer dan vijfentwintig jaar en voegden ze met een finaleplaats in het Eurovisiesongfestival een nieuw hoogtepunt toe aan hun carrière. Dit zorgde voor opluchting bij zangeres Geike Arnaert en leidde vooral tot een enorm vreugde-uitbarsting bij de 61-jarige gitarist Raymond Geerts.

5. Rusland: Manizha – Russian Woman

Het lied van Manizha gaat over vrouwen- en LGBTQ-rechten en dat activisme komt niet uit de lucht gevallen. Haar overgrootmoeder was indertijd in Tadzjikistan een van de eerste moslimvrouwen die haar hoofddoek afdeed en ging gaan werken. Haar kinderen werden haar daardoor zelfs even afgepakt, maar later kreeg ze ze terug.

Ook Manizha zelf kreeg de voorbije maanden heel wat kritiek uit Rusland. Een vrouw van Tadzjiekse origine die de traditionele Russische familiewaarden aan de kaak stelt, viel in haar thuisland namelijk niet echt in goede aarde. De haatberichten waren zo erg dat ze er zelfs even aan dacht om zich terug te trekken.

6. Malta: Destiny – Je me casse

Destiny Chukunyere, dochter van een Nigeriaanse ex-profvoetballer en Maltese moeder, kan dit jaar een unieke prestatie neerzetten op het Eurovisiesongfestival. De 18-jarige zangeres won in 2015 namelijk het Junior Eurovisiesongfestival. Als ze zaterdag in de finale in Rotterdam die prestatie weet te herhalen, wordt ze de eerste ooit die daarin slaagt.

7. Portugal: The Black Mamba – Love Is On My Side

The Black Mamba hoopt straks te scoren in Rotterdam, maar heeft eigenlijk een veel grotere band met Amsterdam. Love Is On My Side is namelijk het eerste nummer van een aankomende album ‘Another Night In Amsterdam’ dat gaat over allerlei personen die ze ontmoet hebben tijdens een tournee in Amsterdam. Zo gaat Love Is On My Side over een oude vrouw die door haar drugsverslaving in de prostitutie was beland, maar nooit haar geloof in de liefde heeft verloren.

8. Servië: Hurricane – Loco Loco

De groepsnaam Hurricane is niet toevallig gekozen. Het Servische meidentrio ontstond namelijk in 2017 kort na de verwoestende orkanen Irma en Maria die het leven kostten aan meer dan 3.000 mensen en voor meer dan 150 miljard dollar schade veroorzaakten. Bezieler van de groep, Zoran Milinković, was in het najaar van 2017 betrokken bij de heropbouw van het eiland Sint-Maarten na die orkanen en besloot daarom zijn nieuwe groep Hurricane te noemen. Hun eerste single heette dan ook niet toevallig Irma, Maria.

9. Verenigde Koninkrijk: James Newman – Embers

James Newman is als artiest relatief gezien nog een groentje, maar als songwriter verdiende hij wel al zijn pluimen. Zo sleepte in al twee Grammy-nominaties in de wacht. In 2017 kreeg hij die voor het album ‘Rainbow’ van Kesha en in 2018 voor het nummer Coping van Toni Braxton op het album ‘Sex & Cigarettes’.

10. Griekenland: Stefania – Last Dance

Eén deelnemer aan het Eurovisiesongfestival 2021 in Rotterdam is effectief geboren in Nederland. Dat is verrassend genoeg niet de Nederlandse inzending Jeangu Macrooy – die in Suriname geboren is -, maar wel de Griekse Stefania Liberakakis. De 18-jarige woont al heel haar leven in Utrecht, maar heeft twee Griekse ouders. Daarom werd ze door Griekenland gekozen om hen te vertegenwoordigen op het Songfestival.

Stefania heeft overigens al de nodige ervaring want in 2016 deed ze voor Nederland mee aan het Junior Eurovisiesongfestival. Met de groep Kisses en het lied Kisses and Dancin’ werd ze toen achtste.

11. Zwitserland: Gjon’s Tears – Tout l’Univers

Gjon Muharremaj is een Zwitser met Albanese roots. Die achtergrond gebruikte hij optimaal want op zijn dertiende had Gjon al zowel in Albania’s Got Talent (derde plaats in 2011) als in Switzerland’s Got Talent (halve finale in 2012) zijn kans gewaagd. In 2019 besloot hij mee te doen in The Voice: la plus belle voix in Frankrijk waar hij ook strandde in de halve finale. Vanavond probeert Gjon de rest van Europa te overoveren.

12. IJsland: Daði og Gagnamagnið – 10 Years

Door een coronabesmetting bij één van de bandleden mocht Daði og Gagnamagnið in de tweede halve finale van het Eurovisiesongfestival niet live optreden. In plaats daarvan kregen we een nagenoeg perfecte opname te zijn van een van hun laatste repetities. Toch wist IJsland zich te plaatsen voor en finale en ook daar zal het niet live kunnen optreden. Het wordt afwachten of de televoters en de jury medelijden hebben met de pech die telkens weer opduikt voor Daði Freyr. Vorig jaar, voor de afgelasting door de coronacrisis, was hij met Think About Things namelijk de gedoodverfde favoriet en leek hij IJsland eindelijk de eerste prijs te zullen bezorgen in de liedjeswedstrijd die op het eind gigantisch populair is.

Eén prijs heeft zanger Daði Freyr alleszins al vast. Met zijn 2,08 meter is hij namelijk de grootste deelnemer aan het Songfestival. Daarmee is hij ook bijna een halve meter groter dan zijn vrouw Árný Fjóla Ásmundsdóttir, die hoogzwanger aan zijn zijde zal staan op het podium. Het nummer 10 Years is overigens opgedragen aan haar want het is dit jaar exact tien jaar geleden dat de twee voor het eerst kusten.

13. Spanje: Blas Cantó – Voy a Quedarme

2020 was voor veel mensen wereldwijd een zwaar jaar, maar voor Blas Cantó was het wel echt heel hard. In mei moest de zanger afscheid nemen van zijn vader, die amper 49 jaar was. Zijn lied Voy a Quedarme is dan ook geïnspireerd door die pijnlijke gebeurtenissen. In december 2020 bleek dat het leed nog niet geleden was voor de 29-jarige zanger. Toen verloor hij namelijk zijn grootmoeder aan de gevolgen van Covid-19, iets wat een invloed heeft gehad op de videoclip die hij toen aan ’t maken was.

14. Moldavië: Natalia Gordienko – Sugar

Voor de 33-jarige Natalia Gordienko wordt het de tweede keer dat ze op het podium zal staan van het Eurovisiesongfestival. In 2006 nam ze al deel aan de zijde van zanger Arsenium en rapper Connect-R. Met het latinonummer Loca (waarschuwing: je zal er een hele dag mee in je hoofd zitten) werden ze toen twintigste.

Deze keer hoop ze op een betere prestatie en daarbij rekent Natalia Gordienko op levende legende Filip Kirkorov. In de green room kan je de flamboyante Bulgaarse Rus herkennen aan de zijde van Gordienko met zijn donkere baard en witgrijze haren. Eerdere inzendingen waaraan Kirkorov meewerkte, behaalden al driemaal een podiumplaats en tal van andere ereplaatsen. Toch is het 54-jarige enfant terrible niet onbesproken. In het verleden haalde hij namelijk al meermaals zowel verbaal als fysiek uit naar kritische journalisten, assistentes en collega-muzikanten.

15. Duitsland: Jendrik – I Don’t Feel Hate

Het mag een wonder zijn dat Jendrik Sigwart in Duitsland geselecteerd is geraakt voor het Eurovisiesongfestival. De 26-jarige muzikant droom wel van de liedjeswedstrijd, maar vond nergens waar hij zich kon aanmelden. Als ultieme poging maakte hij dan maar Making Of-video over het maken van zijn lied I Don’t Feel Hate dat hij deelde op sociale media zoals TikTok en Instagram. De wanhoopspoging van Jendrik bleek succesvol, want niet veel later kreeg hij op Instagram een bericht van iemand die zei dat als Jendrik zijn lied naar hem doorstuurde, hij mogelijk toch nog kon ingeschreven worden voor de preselectie.

16. Finland: Blind Channel – Dark Side

Hoewel de Finse metalband Blind Channel “Put your middle fingers up” zal zingen, zullen ze zelf niet de daad bij het woord voegen. De regels van het Eurovisiesongfestival verbieden dat namelijk. Bij wijze van subtiele kritiek op die censuur zullen de leden van de groep dan maar hun middenvinger rood schilderen en zo op het podium staan.

Ook op de lyrics “I’m, I’m, I’m living that life on the dark side. Likе the 27 Club, headshot. We don’t wanna grow up” kwam veel kritiek. De groep lijkt hier namelijk te verwijzen naar de vele beroemde muzikanten – zoals Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jim Morrison, Kurt Cobain en Amy Winehouse – die stierven op hun 27ste. Zelf zeggen ze dat het daar niets mee te maken heeft en dat de zin verwijst naar hun zanger Joel Hokka die 27 jaar werd tijdens de coronacrisis, een periode die voor hem voelde als “het einde van de muziek”.

17. Bulgarije: Victoria – Growing Up Is Getting Old

Het aantreden van Victoria in de tweede halve finale betekent de terugkeer van Bulgarije op het Eurovisiesongfestival nadat het land in 2019 afwezig bleef. Nochtans haalde Bulgarije de drie jaren daarvoor goede resultaten met een tweede, vierde en veertiende plaats. Financieel wogen die producties echter te zwaar op het budget van de openbare omroep (BNT) waardoor het land afzag van deelname in 2019. In de wandelgangen werd echter gefluisterd dat dat niet de enige reden was voor de afwezigheid. Bij de omroep zou er namelijk heel wat onenigheid geweest zijn over hoe artiesten intern geselecteerd werden.

18. Litouwen: The Roop – Discotheque

Ook vorig jaar stond The Roop op de deelnemerslijst. Met het nummer On Fire – net zo aanstekelijk als Discoteque – waren ze één van de outsiders voor de zege. Toch kreeg de band zijn deelname dit jaar niet cadeau. De Litouwse openbare omroep besloot opnieuw een nationale voorronde te houden, maar gaf The Roop wel een rechtstreeks ticket voor de finale. Daar verpletterden ze de vijf tegenstanders door zowel bij de jury als bij de televoting (met 86,5 procent van de stemmen) te winnen.

19. Oekraïne: Go_A – Shum

De Oekraïense inzending heeft één van de meest opvallende groepsnamen, maar Go_A heeft wel een logische verklaring voor die naam. Het staat namelijk voor “terugkeren naar je roots” en is een combinatie van “Go”, ofwel “Ga”, en A of Alpha, de eerste letter van het alfabet.

20. Frankrijk: Barbara Pravi – Voilà

Het wordt de eerste passage van Barbara Pravi – echte naam Barbara Piévic – op het Eurovisiesongfestival. Met het Junior Eurovisiesongfestival heeft ze echter wel al heel wat ervaring. Daarvoor schrijf ze laatste twee Franse inzendingen. In 2019 werd Carla met Bim Bam Toi knap vijfde terwijl Valentina afgelopen jaar met J’imagine Frankrijk de eerste zege het Junior Eurovisiesongfestival bezorgde. Kan Barbara Prive zichzelf een even goed resultaat bezorgen.

21. Azerbeidzjan: Efendi – Mata Hari

Naast zingen, heeft Efendi nog heel wat andere hobby’s. Zo houdt ze van paaldansen en heeft ze twee parkieten: Chip en Dale. Haar meest opvallende nevenactiviteit is echter Efendi Sweet Boutique, een online taartenbedrijf in haar thuisland Azerbeidzjan. Vermoedelijk leveren ze niet naar België, maar op Instagram kan je wel genieten van de prachtige taarten die het bedrijfje maakt.

22. Noorwegen: Tix – Fallen Angel

Andreas Andresen Haukeland, zoals de Noorse zanger echt heet, heeft het Syndroom van Gilles de la Tourette. Als kind is hij daardoor vaak gepest en noemden andere kinderen hem ‘tics’ naar één van de symptomen van het syndroom. Die scheldnaam heeft hij later omarmd en omgevormd tot zijn artiestennaam.

23. Nederland: Jeangu Macrooy – Brith of a New Age

Op het podium zal je naast zanger Jeangu Macrooy iemand vinden die heel wat gelijkenissen vertoont met hemzelf. Het gaat om zijn negen minuten jongere tweelingbroer Xillian. De tweede maakten in Suriname van jongs af altijd samen muziek tot Jeangu op zijn 20ste de kans kreeg om aan de gerenommeerde ArtEZ University of the Arts in Enschede te gaan studeren. Twee jaar later werd Xillian gelukkig ook toegelaten tot dezelfde school en was de tweeling opnieuw herenigd. Sindsdien maken ze samen muziek en dat zullen ze ook doen op het podium in Rotterdam.

24. Italië: Måneskin – Zitti e buoni

De Italiaanse rockband Måneskin is al enige tijd topfavoriet bij de bookmakers. De amper 22-jarige zanger Damiano David heeft dan ook een illustere verjaardag: 8 januari. Op die dag zijn namelijk twee iconen uit de rockgeschiedenis geboren. Elvis Presley zal op 8 januari 1935 het levenslicht en David Bowie volgde op 8 januari 1947.

Met de Brits natuurkundige, kosmoloog en wiskundige Stephen Hawking (8 januari 1942) en de Franse wielerlegende Jacques Anquetil (8 januari 1934) delen nog twee grootheden hun verjaardag met Damiano.

Jammer genoeg zijn deze vier meesters in hun vlak allemaal al overleden. Enkele anderen die 8 januari als verjaardag hebben en wel nog in leven zijn, zijn net iets meer omstreden. Ook de Noord-Koreaanse dictatoriale leider Kim Jong-un (1984) en de veelvuldig in opspraak geraakte zanger en producer R.Kelly (1967) vieren hun verjaardag op dezelfde dag als de excentrieke zanger van Måneskin.

25. Zweden: Tusse – Voices

Tusse (19) vluchtte op zijn vijf jaar met zijn gezin weg uit Congo. Na enkele jaren in een vluchtelingenkamp kwam hij op zijn achtste uiteindelijk helemaal alleen aan in Zweden, waar hij sinds zijn dertien jaar in een gastgezin verblijft. Zijn moeder overleed enkele jaren geleden en ook zijn vader heeft hij nooit meer gezien. “Ik herinner niets meer van mijn ouders, maar ik hoop binnenkort mijn familie te kunnen bezoeken in Congo”, zei hij eerder dit jaar aan Expressen.

26. San Marino: Senhit feat. Flo Rida – Adrenalina

De grote vraag die velen zich stellen, is hoe San Marino wereldster Flo Rida heeft kunnen overtuigen om voor hen mee deel te nemen aan het Eurovisiesongfestival? Het antwoord blijkt heel simpel te zijn: gewoon vragen. “Haar mensen hebben mijn mensen gecontacteerd. Ik was toen aan ’t werken aan mijn album en had zoiets van: ‘Ik heb wat vrije tijd’. Toen ik de kans kreeg om het nummer te beluisteren dacht ik ‘Woah, het is heel energiek, iets waar ik van hou.’”, zei hij daar zelf over tegen de BBC.

Flo Rida moet wel toegeven dat tot voor enkele maanden eigenlijk zo goed als niets wist over het Eurovisiesongfestival of San Marino, maar daar is ondertussen verandering in gekomen. Nu het dwergstaatje het Songfestival mag afsluiten, lijkt niets meer in de weg te staan van hun beste prestatie ooit.

Lees ook: Eurovisiesongfestival: 8 dingen om naar uit te kijken tijdens de finale

Meer
Lees meer...
403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.

Additionally, a 403 Forbidden error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request.