5 redenen waarom mannen een baard laten groeien

Een baard kan een man een volledig andere look geven, zo bewijzen de bovenstaande foto’s van Ryan Gosling. De meeste vrouwen zijn niet wild van zo’n kinbeharing, dus vroegen wij ons af: waarom kiezen mannen er dan toch voor? En hoe komen mannen met een baard over bij anderen?

Gisteren was de baard van John Kerry, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, ineens een hot topic op Twitter. Hoewel de foto al uit 2009 dateert, kwamen ineens veel reacties los. Die waren erg divers: van jakkes, over valt wel mee tot geweldig

Velen waren ervan overtuigd dat het een poging van Kerry was om autoritair over te komen, terwijl anderen vermoedden dat de baard een aantal geheimen moest verbergen.

Maar wat zegt een baard echt over de persoonlijkheid van een man en over zijn biologische evolutie? Met andere woorden:

Waarom kiezen mannen voor een baard?

1. Zelfvertrouwen

Omdat baarden nadelig zijn in gevechten – je kan er makkelijk aan trekken – zouden ze evolutionair gezien wijzen op zelfvertrouwen. Tot die conclusie kwamen fysiologe Avishag Zahavi en evolutionair bioloog Amotz Zahavi in hun boek, The Handicap Principle. Volgens die theorie heeft een man met een baard veel vertrouwen in zijn krachten, want hij denkt zijn tegenstanders zelfs met de handicap van een baard te kunnen verslaan.

2. Gezondheid tonen

Met een baard willen mannen ook hun gezonde immuunsysteem laten zien, zo suggereerden biologen William Hamilton en Marlene Zuk al in 1982. Omdat het een broeihaard is voor parasieten en andere vieze beestjes, kan je met een baard tonen dat je daar absoluut geen last van hebt en in een perfecte gezondheid bent. Evolutionair gezien biedt dat veel voordelen, want vrouwen voelen zich aangetrokken tot gezonde mannen.

3. Beschermen tegen zon

Algemeen wordt aangenomen dat onze lichaamsbeharing bedoeld is om onze lichaamstemperatuur op peil te houden. Bewijs daarvoor komt onder andere uit onderzoek van dermatologen Randall en Ebling. Zij stelden vast dat het tempo van de haargroei verschilt van seizoen tot seizoen. Een baard zou 50 tot 60 procent sneller groeien in de zomer dan in de winter.

4. Mannelijk en volwassen overkomen

Veel mannen voelen zich met een baard volwassener en mannelijker. Ze beschouwen het – onbewust – als een manier om respect af te dwingen van hun seksegenoten. 

5. Uit luiheid

Geef maar toe, mannen: jullie hebben vaak geen zin om die baard af te scheren, dus blijft hij gewoon staan. Zonder achterliggende reden.

imgace
Getty Images
Quickmemes

Wat mannen met hun baard uitdrukken is één ding, maar er is natuurlijk ook de perceptie van anderen.

Hoe beoordelen we mannen met een baard?

Daarvoor gingen we ten rade bij het onderzoek van de Barnaby Dixson en Paul Vasey uit 2012. Zij maakten foto’s van 19 mannen, met een gemiddelde leeftijd van 23 jaar. Dat gebeurde met een volle baard en zonder baard en met een neutrale, blije of boze uitdrukking. Nadien legden de wetenschappers de foto’s voor aan proefpersonen uit Samoa en Nieuw-Zeeland. Zij beoordeelden mannen met een baard:

1. Agressiever

De 200 mannelijke proefpersonen bestempelden de mannen met een baard als fysiek veel agressiever dan hun gladgeschoren tegenhangers. Een vaststelling die een eerdere studie uit 2008 bevestigt, waarbij 60 vrouwen de mannen met de volste baarden beoordeelden als het meest agressief.

2. Hoger qua sociale status

Zowel de ondervraagde mannen als vrouwen in de studie uit 2012 dachten dat de mannen met baarden op de foto’s een hogere sociale status hadden en veel respect genoten van andere mannen in hun omgeving. 

3. Ouder

Goed nieuws voor de mannen die volwassener over proberen te komen met een baard: het helpt! De proefpersonen schatten de mannen met hun baard duidelijk ouder in dan de gladgeschoren versies.

Dat lijkt ook te kloppen in het geval van Ben Affleck: op de linkse foto (februari 2013) lijkt hij een stuk ouder dan op de rechtse (januari 2014).

Getty Images
QuickMeme
Getty Images

4. Niet aantrekkelijker

Maar er is ook slecht nieuws voor mannen die gehecht zijn aan hun baard: vrouwen vinden die kinbeharing volgens hetzelfde onderzoek niet echt aantrekkelijk. Zij schatten de gladgeschoren versies veel hoger in.

Maar…

Toch is uit andere onderzoeken al het omgekeerde gebleken, zoals deze studie uit 2013. Daaruit bleek dat vrouwen een stoppelbaard verkiezen boven een volle baard, maar ook boven een gladgeschoren kin.

En eerlijk: dat is ook hoe wij onze Ryan Gosling het liefst zien. 

Getty Images
Meer
Lees meer...