6 sporters die het schopten tot acteur

Er zijn sporters die in hun carrière tal van prijzen in de wacht slepen. Maar er zijn ook sporters die zich naast hun sportieve loopbaan wagen aan een acteercarrière.

Benieuwd welke sporters de overstap maakten naar de filmwereld? Dit zijn de bekendste sportmannen die het schopten tot acteur.

1. Bruce Lee – Gevechtssport

https://www.youtube.com/watch?v=9PAW5Cden4U

Bruce Lee was de zoon van een Chinese acteur en volgde drama aan de universiteit van Washington. Na zijn studies werd hij kungfuleraar en richtte hij met jeet kune do een eigen vechtsport op. Lee was lid van het Long Beach Nationals-vechtsportgala waar hij demonstraties gaf. Zo raakte hij ook in contact met vechtsporters als Chuck Norris en werd hij door een filmproducer opgemerkt.

Lee brak met zijn filmcarrière niet door in Amerika en verhuisde terug naar Hongkong. Daar waren de films Fist of Fury en Way of the Dragon een groot succes. Kort daarna vroeg het Amerikaans Warner Bros. of Lee wilde meespelen in Enter the Dragon. Na de opnames in 1973 overleed Lee in onduidelijke omstandigheden.

2. O.J. Simpson – American Football

Wij kennen de naam O.J. Simpson vooral van de moordzaak waarvan hij in de jaren 90 werd beschuldigd. Maar Simpson was in de jaren 70 een bekende American Football-speler bij de Buffalo Bills in de NFL. Hij brak er meerdere records en werd in 1973 uitgeroepen als meest waardevolle speler van de competitie.

O.J. Simpson in de rechtbank
(bron: ISOPIX)

Na zijn sportcarrière was Simpson te zien in de miniserie Roots en de populaire filmreeks The Naked Gun. Maar na de arrestatie voor de moorden op zijn ex-vrouw, Nicola Brown, en haar toenmalige partner kwam er abrupt een einde aan zijn filmcarrière. Simpson probeerde lang uit de handen van het gerecht te blijven en de achtervolging op hem werd live uitgezonden op televisie. Sinds 1 oktober 2017 is O.J. Simpson terug een vrij man.

3. John Cena – Worstelen

ISOPIX

John Cena is een levende legende in het professionele worstelen en hoort thuis in het rijtje van andere topworstelaars zoals Hulk Hogan en Ric Flair. Hij wist maar liefst zestien keer wereldkampioen te worden en wordt daarom bij de beste worstelaars ooit gerekend.

In 2017 verlegde Cena zijn focus naar een film- en televisiecarrière. Met armen en benen als boomstammen is John Cena de ideale persoon om bad guy te spelen. Maar in realiteit gebeurt het omgekeerde. Hij vindt het namelijk nier erg om rollen te spelen die niet overeenstemmen met zijn uiterlijk.

4. Dwayne ‘The Rock’ Johnson – Worstelen

ISOPIX

Net als John Cena was Dwayne Johnson eerst actief als worstelaar en wordt bij de besten aller tijden gerekend. The Rock was actief als worstelaar in de jaren 90 en behaalde maar liefst negen wereldtitels.

Hij maakte zijn filmdebuut in 2011 in The Mummy Returns. Later was hij terug te zien in The Scorpion King, verschillende Fast & Furious-films, Hercules en San Andreas. In 2016 was The Rock even de best verdienende acteur met een inkomen van 64,5 miljoen dollar (meer dan 59,6 miljoen euro).

5. Arnold Schwarzenegger – Bodybuilding

ISOPIX

Een persoon als Arnold Schwarzenegger kan en mag nooit ontbreken in deze lijst. Als bodybuilder won de Oostenrijker de Mr. Universe-competitie en kreeg maar liefst zeven keer de Mr. Olympia-titel. Bovendien zijn de acteerambities er altijd al geweest.

Na zijn sportieve carrière trok Schwarzenegger naar Hollywood en brak daar in 1982 door met de film Conan the Barbarian. Later speelde hij ook mee in The Terminator, Predator en Total Recall. Verder was hij in Amerika het boegbeeld om bodybuilding een beter imago te geven.

In november 2003 maakte Schwarzenegger nog een carrièreswitch. Zo werd hij tot januari 2011 gouverneur van de staat Californië. Inmiddels is hij niet meer zo actief want Mr Universe is al 72 jaar!

6. Jean-Claude Van Damme – Gevechtssport

De laatste persoon in de lijst is een landgenoot. Jean-Claude Van Damme beoefende karate. Hoewel hij een balletachtergrond heeft, legde hij zich ook toe op het kickboksen en bodybuilding. Hij deed acht jaar mee aan Europese karatewedstrijden en verloor meer één wedstrijd.

ISOPIX

In 1982 verhuist The Muscles from Brussels naar Amerika met de hoop te kunnen doorbreken als acteur in Hollywood. Zijn spieren in combinatie met zijn lenigheid vallen steeds meer op en de rollen worden steeds groter. Met films als Double Impact en Universal Soldier brak hij effectief door als acteur en kende hij zijn grootste successen.

In 1994 weigert Van Damme een aanbod van Universal Pictures om drie films te maken tegen een vergoeding van 12 miljoen dollar. Maar hij weigert … omdat hij 20 miljoen wil. Die weigering en aanhoudende drugsproblemen zorgden ervoor dat Van Damme niet veel potten meer breekt in Hollywood.

Meer
Lees meer...