Is ‘Stranger Things’ het slachtoffer van zijn eigen succes?

Het is ondertussen al bijna 3(!) jaar geleden dat het laatste seizoen van Stranger Things op Netflix verscheen. In de zomer van 2019 stond alles in het teken van het derde seizoen, dat groter, beter en spectaculairder ging zijn dan voorgaande seizoenen. Het aankomende vierde seizoen zou volgens de cast en crew zelfs nog beter en enger zijn, maar heeft de serie dat wel nodig?

In 2016 kwam het allereerste seizoen van Stranger Things uit. Het werd een adembenemend en gigantisch succes wereldwijd, en de serie pronkte ook lang aan de top van de meest bekeken Netflixseries aller tijden. Dat seizoen betekende ook de lancering van een aantal jonge acteurs, die zich ondertussen hebben ontwikkeld als grote namen in de showbizz. Finn Wolfhard (Mike), Sadie Sink (Max) en Millie Bobby Brown (Eleven) zijn uitgegroeid tot geliefde filmsterren, Noah Schnapp (Will) vond zijn weg naar TikTok, en Caleb McLaughlin (Lucas) begon zelfs een muziekcarrière.

Té groot

In seizoen 1 draaide alles om het personage Will Byers, terwijl we hem in seizoen 3 amper zagen.

Toch lijkt het erop dat Stranger Things alsmaar minder aandacht geeft aan de personages waar het initieel mee begon. De kracht van het eerste (en misschien ook tweede) seizoen zat hem net in de kleine ensemblecast, aangevuld met een klein aantal gastacteurs. Van die visie werd al een klein beetje afgestapt tijdens de productie van het derde seizoen. Alles moest groter en beter, en daardoor werden er heel wat namen aan de cast toegevoegd. Doordat het verhaal groter werd, werden de verhaallijnen ook meer gescheiden, wat vaak voor te veel verhalen op een te korte tijd zorgde.

Daardoor kregen heel wat personages, kijk naar Will Byers in seizoen 3, heel wat minder aandacht. Heel jammer, aangezien het volledige eerste en tweede seizoen juist rond dat personage draaide. Het publiek kreeg op heel wat vragen geen antwoord, maar kreeg wel indrukwekkende visual effects. Het is maar waar de focus op ligt, maar heel wat kijkers vonden het gebrek aan diepgang ontzettend jammer.

Seizoen 4

Voor het nieuwe seizoen, dat ergens in de zomer van 2022 zal uitkomen, komt daar nog een hele waslijst aan acteurs bij. Hoewel die acteurs zonder twijfel een aanwinst zijn op vlak van talent, vinden veel fans dat het nu echt te veel wordt. Hoe meer nieuwe personages, hoe minder tijd er is om dieper in te gaan op de gevoelens en trauma’s van de echte fan favorites. En die trauma’s zijn er zonder twijfel, na drie donkere en emotionele seizoenen.

Een andere opvallende zaak is de radiostilte van de productie. Al snel na de release van het derde seizoen in juli 2019 werd duidelijk dat er ook een vierde seizoen zat aan te komen. De opnames daarvoor startten begin 2020 en even later loste de productie ook de eerste teaser. Nadat de opnames werden uitgesteld als gevolg van de coronacrisis, hoorden de fans niks meer. Vanaf dan leek het wel alsof de volledige ploeg achter Stranger Things had beslist te zwijgen. Heel jammer, want op die manier kregen veel fans de indruk dat ze helemaal niks om hen gaven.

Release in 2022

Netflix

Een dikke maand geleden kregen de fans dan toch nieuws. Op het einde van een nieuwe teaser, waarin de namen van de afleveringen werden gedeeld, kregen ze ‘Summer 2022’ te zien, wat verwees naar de releasedatum. Voor velen komt die releasedatum veel te laat, waardoor sommigen naar eigen zeggen zelfs al de interesse zijn verloren. Zeker omdat het seizoen maar acht afleveringen telt. Ondanks alles lijkt het er toch op dat Stranger Things na de release van het vierde seizoen, meteen weer naar boven zal klimmen in de Netflixlijsten. En dat weten ze zelf ook, waardoor ze misschien verder geen moeite staken in het communiceren met fans.

Toch kijken we oprecht uit naar het nieuwe seizoen en de nieuwe verhaallijnen, hopen wij ook dat Hopper (David Harbour) veilig terugkeert uit Rusland en dat Eleven haar weg vindt op school en thuis bij Joyce (Winona Ryder), in Californië. Of dat ook het geval zal zijn, zal dus ergens in de zomer van 2022 te zien zijn op Netflix.

Bekijk hier de laatste nieuwe teaser van Stranger Things seizoen 4:

Kan je niet wachten tot de zomer? Bekijk hier onze lijst met de 50 beste series op Netflix.

Meer
Lees meer...