Italië verscherpt coronaregels voor ongevaccineerden in aanloop naar eindejaarsfeesten

Italië maakt het leven voor niet-gevaccineerde mensen een stukje ongemakkelijker deze kerstperiode. Want vanaf vandaag, maandag 6 december, mogen ongevaccineerden namelijk niet meer binnen in restaurants, theaters en musea. Hiermee hoopt de Italiaanse overheid om de verspreiding van het coronavirus, met name de nieuwe omikronvariant, tegen te gaan en om alle vaccinatiesceptici aan te moedigen hun vaccinaties toch te gaan halen.

De Italiaanse politie kan en mag vanaf nu controleren of klanten in restaurants en bars een “super” groene gezondheidspas hebben, waaruit blijkt dat zij of hij ingeënt zijn tegen het coronavirus ofwel onlangs van het virus zijn hersteld. En mensen die slecht enkele dagen negatief testten op Covid-19 zullen ook niet langer worden toegelaten tot concerten, bioscopen of optredens. De autoriteiten hebben ook een verplichte “basis”-gezondheidspas ingesteld, die kan worden verkregen met een negatieve coronatest, voor het gebruik van het openbaar vervoer en om in hotels in te checken. Deze maatregelen zouden nog tot en met 15 januari 2022 gelden, schrijft The New York Post.

Strenge controles

In de hoofdstad Rome werden tientallen politieagenten ingezet die zowel de groene passen als de persoonlijke identificatie van pendelaars op het busstation controleerden. Zo kreeg een 50-jarige Romein als eerste een boete van 400 euro, nadat hij op het noordelijke station Flaminio uit de bus was gestapt zonder de “basis”-gezondheidspas, zei Stefano Napoli, de vervanger van het hoofd van de gemeentepolitie van Rome.

Het aantal nieuwe besmettingen in Italië is de afgelopen zes weken geleidelijk gestegen, zelfs nog voor dat er bezorgdheid ontstond over de nieuwe omikronvariant. Dat is een zorgwekkende trend nu de Italianen zich enorm verheugen op de feestdagen en de kerstvakantie, om tijd door te kunnen brengen met vrienden en familie. Want vorig jaar waren dergelijke festiviteiten onmogelijk, wegens een zeer sterkere stijging in de coronabesmettingen. Dat was wel nog voordat de vaccins op grote schaal beschikbaar waren.

Italiaanse politie controleert QR-codes passagiers die bevestigt dat mensen het Covid-19-vaccin hebben gekregen, bij de bushalte Brignole in Genua, Italië op 06 december 2021 – bron: Luca Zennaro/Zuma Press/Isopix

Andere Europese landen

Terwijl Duitsland en Oostenrijk vaccinatie verplicht willen maken, legt Italië intussen de ongevaccineerden in de gezelligste tijd van het jaar meer beperkingen op wat betreft hun vrije tijd. En dat terwijl gevaccineerde burgers gewoon min of meer hun gang kunnen gaan. Met het oog op de feestdagen staat Zwitserland de organisatoren van evenementen vanaf vandaag, maandag 6 december, toe om iedereen die niet gevaccineerd is tegen het coronavirus of nog niet hersteld is van de ziekte te weigeren. Daarnaast schaft Zwitserland wel de quarantaineplicht af voor alle buitenlandse reizigers. Zweden heeft vanaf 1 december een digitaal Covid-19-vaccinatiecertificaat ingevoerd voor binnenevenementen met meer dan 100 man.

Op 12 november 2021 hebben de Denen het gebruik van de coronapas opnieuw ingevoerd. Iedereen boven de 15 jaar moet die pas kunnen tonen bij het betreden van nachtclubs, cafés, partybussen en overdekte restaurants, maar ook bij overdekte evenementen met meer dan 100 mensen. Hetzelfde geldt ook voor openluchtevenementen, waar het aantal bezoekers meer dan 1.000 bedraagt.

Vaccinaties, vaccinaties, vaccinaties

De vaccinatiegraad in Italië ligt hoger dan bij de buurlanden: 85% van de in aanmerking komende bevolking vanaf 12 jaar en ouder en 77% van de totale bevolking zijn al gevaccineerd. Maar mensen binnen de leeftijdsgroep van 30, 40 en 50 jaar blijken het meest terughoudend te zijn om zich te laten vaccineren. Zo hebben bijna 3,5 miljoen Italianen hun eerste dosis nog niet gekregen. Volgens Silvio Brusaferro, het hoofd van het Italiaanse nationale gezondheidsinstituut, zijn zij ook de leeftijdsgroep die nu het zwaarst door het virus wordt getroffen.

Het Italiaanse ministerie van Volksgezondheid zegt dat vaccinaties, samen met het gedrag van de mensen, waaronder het dragen van een mondmasker op drukbevolkte plaatsen (zowel binnen als buiten), de sleutel zijn tot het verminderen van de huidige coronabesmettingen. Het ministerie schrijft het relatief hoge niveau van immunisatie in Italië nog toe als een van de redenen waardoor de infectiecurve momenteel niet zo steil is als afgelopen winter. Toen werden er zeer strenge beperkingen opgelegd naar aanleiding van de verspreiding van de deltavariant.

“Het is duidelijk dat we na twee jaar in een pandemie niet meer zo gemakkelijk scholen kunnen sluiten om weer online les te geven of de economie kunnen stilleggen”, zei Gianni Rezza, de directeur viruspreventie van het ministerie van Volksgezondheid. “Daarom kan je proberen de verspreiding van het virus binnen bepaalde perken te houden met coronamaatregelen die makkelijk te volgen en vol te houden zijn, alsook met het juiste gebruik van de gezondheidspas. Daarna gokken we op de vaccinaties”, zei Rezza nog.

Meer
Lees meer...